Ο ΕΝΦΙΑ ήρθε – Τι να προσέξετε πριν τον πληρώσετε

Ο ΕΝΦΙΑ ήρθε – Τι να προσέξετε πριν τον πληρώσετε
Εικόνα της Αθήνας από ψηλά Eurokinissi

Πριν πληρώσετε την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ υπάρχουν δύο σημεία που θα πρέπει να προσέξετε. Δείτε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη.

Έστω και με κάποιες δυσκολίες στο σύστημα, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναρτήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Πριν πληρώσετε την πρώτη δόση υπάρχουν δύο σημεία που θα πρέπει να προσέξετε.

Το πρώτο είναι το ύψος του φόρου. Αν σας φαίνεται υπερβολικά υψηλό θα πρέπει να ανατρέξετε στις αντικειμενικές και να εξετάσετε ο ίδιος ή ο λογιστής αν ο φόρος που σας χρεώθηκε αντιστοιχεί με την αξία της ακίνητης περιουσίας και το είδος ιδιοκτησίας ή εμπράγματων δικαιωμάτων που έχετε σε ακίνητα. Αν είναι υψηλότερος θα πρέπει αναζητήσετε λάθη που έχουν γίνει στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης Ε9. Τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι:

1. Η μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα. Αν αυτό δεν έχει δηλωθεί σωστά το ακίνητο χρεώνεται το 100% του φόρου.

2. Λανθασμένη αναγραφή των στοιχείων για τις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου. Συνηθέστερο λάθος που διαπράττουν οι φορολογούμενοι είναι η καταχώρηση βοηθητικών χώρων ως κύριων με αποτέλεσμα να πληρώνουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ.

3. Κτίσματα σε αγροτεμάχια που δεν χρησιμοποιούνται ως κατοικία. Αν δεν έχει δηλωθεί ότι το κτίσμα μέσα σε αγροτεμάχιο χρησιμοποιείται πχ. ως βοηθητικό σε αγροτικές ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ή ως αποθήκη, ο ΕΝΦΙΑ του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται.

4. Η μη αναγραφή στοιχείων για τα εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και χρεώθηκαν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες.

5. Παραλείψεις και λάθη στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της Α.Α.Δ.Ε. υπολογίζει τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%,

Αν έχουν γίνει τέτοια λάθη η μόνη λύση είναι η υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης ( Ε9) όχι μόνο για το 2020 αλλά και για τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και το 2014 για να επαναπροσδιοριστεί ο ΕΝΦΙΑ για όλα αυτά τα χρόνια.

Οι συμψηφισμοί

Ένα δεύτερο εξίσου καίριο σημείο ειδικά για φέτος στο οποίο θα υπάρχει μια σειρά συμψηφισμών από εκπτώσεις φόρου για τους ιδιοκτήτες που εισέπραξαν ή συνεχίζουν να εισπράττουν μειωμένα κατά 40% στα οποία επιστρέφονται μέσω συμψηφισμού με φορολογικές υποχρεώσεις το 30% από την απώλεια μισθωμάτων τυχόν επιστροφές φόρου που δεν έχουν πιστωθεί ή άλλες πηγές συμψηφισμού . Υπάρχει μεγάλη μερίδα οικονομικά ευάλωτων πολιτών οι οποίοι έχουν έκπτωση φόρου 50% ή και απαλλαγή με βάση περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

Ο κανόνας είναι ότι δεν κοιτάμε μόνο το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, καθώς αυτό έχει τον αρχικό προσδιορισμό του φόρου χωρίς εκπτώσεις ή συμψηφισμού. Το ποσό που μας χρεώνει η εφορία φαίνεται από το χωρίο της προσωπικής μας μερίδας του Taxis net στην ένδειξη προσωποποιημένη πληροφόρηση. Αν πατήσουμε στην αριστερή στήλη τις οφειλές εκτός ρύθμισης τότε θα δούμε τον αναλυτικό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ μοιρασμένο στις 6 δόσεις που θα πληρωθεί για φέτος ο φόρος.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα