Ο μεγαλύτερος κακοπληρωτής είναι το Δημόσιο – “Φέσια” ρεκόρ σε ιδιώτες

Διαβάζεται σε 4'
Πληρωμή φόρων (φωτογραφία αρχείου)
Πληρωμή φόρων (φωτογραφία αρχείου) ISTOCK

Παρά το ότι το κράτος παραμένει να είναι μεγάλος οφειλέτης σε όσες και όσους δεν εξοφλήσουν στην ώρα τους φόρους, τα τέλη και τις εισφορές, τούς επιβάλλει επιτόκια και πρόστιμα, αλλά και απειλεί με κατασχέσεις.

Στο 1,4% του ΑΕΠ φτάνουν τα χρέη του Δημοσίου προς του ιδιώτες, κάτι που σε “απλά ελληνικά” σημαίνει ότι ένα ποσό, πάνω από 3 δισεκ. ευρώ “λείπει” από την αγορά, αποτελώντας “νάρκη” για πολλές επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τον Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες έφτασαν, σχεδόν, τα 2,6 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό, εάν προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων από την εφορία, που φτάνουν τα 605 εκατ. ευρώ, τότε ο τελικός “λογαριασμός” ανέρχεται, συνολικά, στα 3,2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται, ότι τον Δεκέμβριο του 2023 οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του δημοσίου μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων κινούνταν στην περιοχή των 2,8 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση της τάξης των 400 εκατ. ευρώ μέσα σε επτά μήνες.

Αυτή η εικόνα μάλιστα καταγράφεται την ώρα που γίνονται παρεμβάσεις της κυβέρνησης, μετά κι από τις πιέσεις, εδώ και χρόνια των θεσμών (Κομισιόν κτλ),  για την επιτάχυνση των πληρωμών. Ωστόσο, παρά ταύτα, το πρόβλημα παραμένει και τα χρέη του δημοσίου προς τρίτους και προμηθευτές αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς. Έτσι, βέβαια, “συντηρείται” συνολικά  και μια παθογένεια της οικονομίας που έχει να κάνει με τις καθυστερημένες επιταγές και τις γενικότερες καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Οι “πρωταθλητές”

Στην κορυφή, δε, της λίστας με τα “κόκκινα χρέη” είναι τα νοσοκομεία με τις οφειλές τους προς τους ιδιώτες να έχουν φτάσει τον Ιούλιο στα 1,182 δισ. ευρώ από 1,165 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Σημειώνεται,. μάλιστα, ότι η Κομισιόν  έχει παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την πρακτική πληρωμών από ελληνικά δημόσια νοσοκομεία προς τους προμηθευτές τους που παραβιάζουν την σχετική κοινοτική Οδηγία και παρεμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων που εργάζονται στον τομέα της υγείας ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εκθέσεις της, εκτός από την καθυστέρηση του μηδενισμού των οφειλών, αναφέρει και ως μέτρο πίεσης ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει την κοινοτική οδηγία για μείωση του χρονικού ορίου μετά από το οποίο μια οφειλή καθίσταται ληξιπρόθεσμη, από τις 90 στις 30 ημέρες.

Η εικόνα με τα χρέη

Αναλυτικά το “τεφτέρι” με τα φέσια έχει ως εξής:

–  Στα νοσοκομεία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές φτάνουν στο τέλος Ιουλίου στο 1,182 δισ. ευρώ από 1,319 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2023. Να σημειωθεί ότι στον προϋπολογισμό του 2024 έχει ενσωματωθεί κονδύλι 400 εκατ. ευρώ για την Υγεία για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στα νοσοκομεία και με στόχο να αδειάσει η “δεξαμενή” αυτή. Υπενθυμίζεται ότι τα χρέη των νοσοκομείων από 344 εκατ. ευρώ που ήταν το Δεκέμβριο του 2019 πριν την πανδημία, αυξήθηκαν στα 502 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020, στα 606 εκατ. το Δεκέμβριο του 2021, στα 907 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2022 και στα 1,319 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023.

– Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης ανήλθαν στα 619 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο από 607 εκατ. ευρώ που είχαν συσσωρευτεί τον Ιούνιο και 525 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023.

– Στους ΟΤΑ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους έφτασαν τον Ιούλιο στο ποσό των 298 εκατ. ευρώ από 273 εκατ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο του 2022 και 149 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023.

– Τα Νομικά Πρόσωπα της Γενικής Κυβέρνησης χρωστούν 305 εκατ. ευρώ στην αγορά από  162 εκατ. ευρώ που είχαν πέσει οι οφειλές τον Δεκέμβριο του 2023.

– Οι επιστροφές φόρου που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ανήλθαν σε 605 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο από 552 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και 661 εκατ. ευρώ τον Μάιο. Από το χρέος του Ιουλίου τα 185 εκατ. ευρώ αφορούν άμεσους φόρους, τα 297 εκατ. ευρώ έμμεσους φόρους, ενώ 116 εκατ. ευρώ κατατάσσονται στα μη φορολογικά έσοδα. Μάλιστα, επιστροφές φόρων ύψους 173 εκατ. ευρώ παραμένουν στα αζήτητα καθώς οι φορολογούμενοι δεν εμφανίζονται στην εφορία να εισπράξουν τα ποσά που δικαιούνται.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Ωστόσο, την ίδια ώρα, το δημόσιο όταν είναι να πάρει λεφτά από τους φορολογούμενους, έχει μια εντελώς αντίθετη συμπεριφορά.

Κι έτσι σε όσες και όσους δεν εξοφλήσουν στην ώρα τους φόρους, τα τέλη και τις εισφορές τους επιβάλλει επιτόκια και πρόστιμα, αλλά και απειλεί  με κατασχέσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα