Ο “συντηρητικός” Μάριο Ντράγκι. “Συγκρατημένα” μέτρα θωράκισης της ευρωπαϊκής οικονομίας και “αποστάσεις ασφαλείας” από το ελληνικό ζήτημα
Επεκτείνονται κατά έξι μήνες οι αγορές κρατικών ομολόγων και μειώνεται το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων. Δεν αρκεί η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης για να εισαχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων η Ελλάδα. Μεγάλη μείωση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες καθώς σταθεροποιούνται οι καταθέσεις
- 03 Δεκεμβρίου 2015 18:14
Μέτρα τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας με… το σταγονόμετρο ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mάριο Ντράγκι, προκαλώντας «μούδιασμα» και «παγωμάρα» στις αγορές που ανέμεναν πολύ περισσότερα από το «στρατηγείο» της Φρανκφούρτης.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων, κατά 10 μονάδες βάσης, στο -0,3% από -0,2% προηγουμένως, διατηρώντας αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 0,05%.
Ταυτόχρονα ο Ντράγκι επιβεβαίωσε τις προβλέψεις για παράταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) τουλάχιστον κατά έξι μήνες, έως τον Μάρτιο του 2017. Υπενθυμίζεται εδώ ότι βάσει των αρχικών σχεδιασμών το πρόγραμμα θα έληγε τον Σεπτέμβριο του 2016. Ωστόσο οι αναλυτές δεν έδειξαν να ενθουσιάζονται, δεδομένου ότι είχαν ποντάρει σε μεγαλύτερης διάρκειας παράταση, καθώς και σε αύξηση του μηνιαίου ποσού αγορών ομολόγων – πλέον των 60 δισ. ευρώ – πρόβλεψη η οποία τελικώς δεν επαληθεύθηκε. Μεγάλη μερίδα αναλυτών ανέμενε μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 20 μονάδες βάσης και επέκταση των αγορών ομολόγων έως και 12 μήνες.
Ωστόσο ο ισχυρός άντρας της Φρανκφούρτης άνοιξε παράθυρο και για νέα δράση – κατά τη συνέχεια εφαρμογής του προγράμματος στο μέλλον – αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Συγκεκριμένα χαρακτήρισε ευέλικτο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
H συμμετοχή της Ελλάδας στο QE δεν εξαρτάται μόνο από την πρώτη αξιολόγηση
Λαμβάνοντας τον λόγο ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βιτόρ Κονστάντσιο – και ερωτηθείς σχετικά – χαρακτήρισε περίπλοκο το θέμα που αφορά στη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE). Όπως τόνισε, δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος αλλά και από μια σειρά άλλων παραγόντων.
Κληθείς να απαντήσει για το πότε θα μπορούσε να επανέλθει η επιλεξιμότητα (waiver) των ελληνικών ομολόγων – υπό το τρέχον καθεστώς τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ ώστε εκείνη να προβεί σε αγορές τους – ο Κονστάντσιο τόνισε πως η χώρα πρέπει να τηρήσει πιστά τους όρους του προγράμματος.
Σε δικό του σχόλιο, ο Μάριο Ντράγκι επιχείρησε να λάβει αποστάσεις ασφαλείας από τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, δηλώνοντας πως «Οι αποφάσεις για τη μέθοδο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών ελήφθησαν από τις ίδιες τις τράπεζες και έως έναν βαθμό από την ελληνική κυβέρνηση».
Και μείωση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες
Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι, έγινε γνωστό πως η ΕΚΤ προχώρησε σε μεγάλη μείωση του ELA για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ειδικότερα, το όριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού έκτακτης χρηματοδότησης ELA της ΕΚΤ μειώθηκε κατά 7,8 δισ. ευρώ, στα 77,9 δισ., ευρώ.
Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, καθώς επιβεβαιώνει τη σταδιακή βελτίωση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία και αγορά.
«Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 7,8 δισ. ευρώ είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των συνθηκών ρευστότητας, καθώς η αβεβαιότητα μειώνεται, οι ροές καταθέσεων του ιδιωτικού κλάδου σταθεροποιούνται κι ενώ έχει ήδη συντελεστεί πρόοδος στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΚΤ.