Ο Τόμσεν ζητά πρόσθετα μέτρα 8 δισ. ευρώ!

Ο Τόμσεν ζητά πρόσθετα μέτρα 8 δισ. ευρώ!
Poul Thomsen of International Monetary Fund, arriving at the Finance ministry for a meeting with Giannis Stournaras, Minister for Finance in Athens, on July 1st, 2013 / SOOC

Πρόσθετα μέτρα 8 δισ. ευρώ για να επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι της Ελλάδας, ζητά ο επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν. Αναφορά στην υπερφορολόγηση, αλλά και στις ελλείψεις στα νοσοκομεία. Συνέδεσε τη σταδιακή μείωση του χρέους με νέο πρόγραμμα

Το στίγμα της πορείας των διαπραγματεύσεων έδωσε ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν κατά τη σημερινή του συνέντευξη τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού. Όπως είπε, βρισκόμαστε στην μέση των διαπραγματεύσεων, οι οποίες τόνισε ότι εστιάζουν στα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ έχουν γίνει πολύ περιορισμένες συζητήσεις μέχρι τώρα για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι ο στόχος του Ευρωπαϊκού προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 σημαίνει λιτότητα και μέτρα ύψους 4,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ (περίπου 8 δισ. ευρώ). «Αυτά είναι πολλά», εκτίμησε, αλλά αν οι Ευρωπαίοι εταίροι επιμένουν, τότε το Ταμείο μπορεί να το δεχθεί, αλλά θα πρέπει να δει και τα μέτρα που θα το επιτύχουν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τόνισε ότι δεν είναι αξιόπιστο να υποθέτει κανείς ότι αυτός ο στόχος μπορεί να διατηρηθεί για δεκαετίες, ειδικά με τόσο υψηλή ανεργία στην χώρα. Αυτό που λέμε είναι ότι η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους και την ελάφρυνσή του θα πρέπει να βασίζεται σε στόχους οι οποίοι είναι πιο ρεαλιστικοί… είμαστε πεπεισμένοι ότι χρειάζεται ένας χαμηλότερος στόχος (πρωτογενούς πλεονάσματος μακροπρόθεσμα) όσον αφορά στο χρέος. Από την πλευρά του, ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι θα πάει στο συμβούλιο του ΔΝΤ και θα ζητήσει την έγκριση ενός προγράμματος για την Ελλάδα μόνο στην περίπτωση που θα έχουμε συμφωνία για τις πολιτικές και το χρέος που να βγάζουν νόημα.

Ο κ. Τόμσεν υπεραμύνθηκε της στάσης του Ταμείου στη διαπραγμάτευση, τονίζοντας ότι η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν διατηρήθηκε και εκτίμησε ότι το πρωτογενές έλλειμμα ανέρχεται σε 1-1,5% του ΑΕΠ. Αυτό, τόνισε, οφείλεται στο ότι η πράγματι εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή που έχει κάνει η Ελλάδα δεν συνοδεύθηκε από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα δημοσιονομικά, γι’ αυτό και το ΔΝΤ επιμένει στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού ζητήματος αντί μίας περαιτέρω μείωσης των δαπανών, που θεωρεί ότι έχει ήδη φτάσει στο κόκκαλο. Ο κ. Τόμσεν αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μείωση του αφορολόγητου. 

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος είπε ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους μόλις άρχισε, και τόνισε ότι το Ταμείο δεν επιμένει σε κούρεμα, αλλά θεωρεί ότι υπάρχουν πολλές επιλογές που επιτυγχάνουν τη βιωσιμότητα του χρέους. «Εργαζόμαστε για την παράταση των λήξεων και να κλειδώσουμε ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο, είναι συζητήσεις που δεν έχουν πραγματικά ξεκινήσει». Όσο για το πότε θα γίνει η αναδιάρθρωση, η θέση του ΔΝΤ είναι ότι η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να εφαρμοσθεί εντός του προγράμματος, αλλά ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι «δεν χρειάζεται να είναι όλο εμπροσθοβαρές, μπορεί να εξαρτάται από την εφαρμογή του προγράμματος τα επόμενα δύο χρόνια». 

Ερωτηθείς για τον ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι αυτό που έχουν ζητήσει οι ελληνικές αρχές και εξακολουθεί να ισχύει είναι οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα, στο πλαίσιο της έκτακτης πρόσβασης σε χρηματοδότηση: «Αυτό κάναμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όταν η αποστολή επιστρέψει στην Αθήνα», που τόνισε ότι αναμένει ότι θα συμβεί στις αρχές της εβδομάδας. Εξηγώντας τι εννοούσε εξάλλου η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ όταν είπε χθες ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι με τους οποίους το ΔΝΤ μπορεί να υποστηρίξει την χώρα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος τόνισε ότι για να βγει το πρόγραμμα, χρειάζεται δύσκολες αποφάσεις στην Αθήνα και τα κράτη-μέλη. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε υπάρχουν άλλοι τρόποι, είπε, προτείνοντας το πλαίσιο επιτήρησης που υπάρχει μετά τη λήξη ενός προγράμματος. Ωστόσο, τόνισε ότι ακόμη όλες οι προσπάθειες και οι προσδοκίες είναι ότι θα μπορέσει να υπάρξει ένα κανονικό πρόγραμμα με την Ελλάδα.  Ο κ. Τόμσεν αρνήθηκε τέλος να σχολιάσει τη διαρροή στο WikiLeaks, ενώ τόνισε ότι από την πλευρά του το Ταμείο θα συνεργασθεί με όλους και δεν είναι δουλειά του να έχει άποψη για τα πρόσωπα ή την εσωτερική πολιτική των διάφορων χωρών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα