Πρέσινγκ Χατζηδάκη στις τράπεζες – Στο επίκεντρο οι προμήθειες και οι διαφορές επιτοκίων καταθέσεων χορηγήσεων
Διαβάζεται σε 3'Ο υπουργός αναφέρει σε παρέμβαση σε πολλά επίπεδα, σε συνέχεια άλλων παρεμβάσεων που έγιναν έως σήμερα όπως το IRIS, η μειωση προμηθειών στα POS, ο πέμπτος πυλώνας του τραπεζικού συστήματος.
- 03 Δεκεμβρίου 2024 12:17
«Υπάρχουν πράγματα στις τράπεζες που ενοχλούν την πλειονότητα των πολιτών“, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Open, όπου επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιβάλει έκτακτη εισφορά στις τράπεζες, προαναγγέλλοντας όμως παρέμβαση της κυβέρνησης σε πολλά επίπεδα στον τραπεζικό κλάδο.
Επεσήμανε ότι “οι τράπεζές μας μόλις αναστηλώθηκαν από την κρίση. Αν κάτι τις αποσταθεροποιούσε, θα θύμιζε την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, οπότε οι φορολογούμενοι κλήθηκαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη”.
Συμπλήρωσε δε ότι “πρόσφατα έγιναν τα placements και αν γινόταν κάτι τέτοιο (σ.σ.: μια έκτακτη φορολόγηση), θα στελνόταν ένα αρνητικό μήνυμα για τις επενδύσεις”.
“Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί λύσεις. Κάντε μερικές ημέρες υπομονή γιατί οι απαντήσεις που θα δώσουμε θα είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσες και πολύ πιο χρήσιμες”, δήλωσε.
Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι το IRIS θα γίνει υποχρεωτικό του χρόνου για όλες τις επιχειρήσεις, ενώ άφησε ανοικτό το θέμα της αύξησης του ορίου συναλλαγών.
“Παρακολουθούμε δυναμικά όλα τα ζητήματα και σε σχέση με τις διαφορές επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, τις προμήθειες και τα δάνεια σε μικρομεσαίους. Η παρέμβασή μας θα καλύπτει αυτά που συζητά η κοινωνία”, είπε.
Αναφέρθηκε σε παρέμβαση σε πολλά επίπεδα, σε συνέχεια άλλων παρεμβάσεων που έγιναν έως σήμερα (IRIS, νομοθέτηση 50% χαμηλότερων προμηθειών στα POS, πέμπτος πυλώνας του τραπεζικού συστήματος).
Ειδικότερα εστίασε σε παρέμβαση για μείωση κατά 50% στις προμήθειες των POS.
Συγκεκριμένα , ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε σήμερα ότι “πρώτα από όλα να πούμε ότι οι τράπεζες φορολογούνται πάρα πάνω από τους υπόλοιπους, δεν είναι γνωστό μέσω του αναβαλλόμενου φόρου που διευθετεί παλιές εκκρεμότητες της περασμένης δεκαετίας, εκεί υπάρχει μια φορολόγησή όχι 22% όπως στους υπόλοιπους αλλά 29% επί των κερδών. Είναι μια υπόθεση αρκετά τεχνική, υπάρχουν εκκρεμότητες από την περασμένη δεκαετία μεταξύ ελληνικού δημοσίου και τραπεζών, αυτό συμπυκνώνεται στο λεγόμενο αναβαλλόμενο φόρο και τότε συμφωνήθηκε το 2013 να υπάρχει όταν οι τράπεζες είναι κερδοφόρες να υπάρχει μια φορολόγηση της τάξεως του 29%”
Συνεπώς, συνέχισε ο υπουργός, “το Δημόσιο υπό αυτή την έννοια το συμφέρει για να κλείσει η εκκρεμότητα αυτή του αναβαλλόμενου φόρου να είναι κερδοφόρες οι τράπεζες αλλιώς το θέμα θα μείνει ανοιχτό. Οι τράπεζες οι δικές μας μόλις αναστηλώθηκαν, μόλις έχουν κάνει τα πρώτα βήματα και προχωρούν μπροστά μετά την κρίση της περασμένης δεκαετίας, εάν κάτι της αποσταθεροποιούσε θα θύμιζε την κρίση της περασμένης δεκαετίας όπου οι φορολογούμενοι κλήθηκαν τότε για να στηρίξουν τότε τις τράπεζες που κατέρρευσαν”.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, στο πλαίσιο του roadshow της Morgan Stanley, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται θέμα έκτακτης φορολόγησης των τραπεζών. “Η απάντηση είναι ότι περιμένουμε πολλά πράγματα από τις τράπεζες, αλλά ένας έκτακτος φόρος δεν είναι στα σχέδιά μας”, είχε αναφέρει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι είναι η άσκηση πίεσης μέσω της επέκτασης του IRIS για ενδεχόμενα πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια χρεώσεων προμηθειών αλλά και η προσφορά ολοκληρωμένων προϊόντων πληρωμών. Επίσης στο επίκτητο είναι και η αύξηση της χρηματοδότησης της οικονομίας και δη των ΜμΕ όπως και η μείωση των διαφορών επιτοκίων καταθέσεων – χορηγήσεων.