Οι απαιτήσεις της Τρόικας που δεν χωνεύονται με καμία κυβέρνηση
Αμετακίνητη η τρόικα για σαρωτικές παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά. Διαβάστε αναλυτικά όλες τις απαιτήσεις που θέτουν οι εκπρόσωποι των δανειστών
- 03 Ιανουαρίου 2015 20:16
Η προκήρυξη εκλογών για τις 25 Ιανουαρίου, φαίνεται ότι δεν πτοεί καθόλου την τρόικα, που σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, διατηρεί αμετακίνητες τις θέσεις της για σαρωτικές παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά.
Οι πιο κραυγαλέες είναι η κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων που επιτρέπουν τη σύνταξη πριν από τα 62 έτη, η επιβολή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και στις κύριες συντάξεις και η αύξηση του ορίου καταβολής της κύριας σύνταξης στα 20 έτη και όχι στα 15 έτη, όπως είναι έως σήμερα. Επίσης, απαιτεί την κατάργηση του ΕΚΑΣ, με ενσωμάτωσή του στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Ας δούμε όμως, πιο αναλυτικά τις πιο βασικές από τις απαιτήσεις της τρόικας:
1) Εισαγωγή ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» και στις κύριες συντάξεις, καθώς και εφαρμογή «συντελεστή βιωσιμότητας», που θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων, με βάση την πορεία των μισθών ή του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι ήδη η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος έχει εφαρμοστεί στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και έχει προκαλέσει οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις κατά 5,2% τον περασμένο Ιούλιο. Επίσης, αναμένεται να προκαλέσει νέα περικοπή κατά 10% περίπου από 1.1.2015. Δεν είναι τυχαίο ότι στην εισηγητική έκθεση για τον προϋπολογισμό του Ταμείου για το επόμενο έτος έχει προβλεφθεί μείωση δαπανών κατά 360 εκατ. ευρώ λόγω «μείωσης συντάξεων», όπως αναφέρεται ξεκάθαρα. Συνεπώς τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης επιλογής είναι ξεκάθαρα και η τρόικα θέλει να προκαλέσει ανάλογες περικοπές και στις κύριες συντάξεις.
2) Η Τρόικα ζητά την διακοπή καταβολής του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) και την προώθηση των κονδυλίων μόνο σε άτομα, που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, μέσω του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Σημειώνεται ότι το ΕΚΑΣ χορηγείται σε περισσότερους από 200 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Το ηλικιακό όριο αυξήθηκε από 1.1.2014 στα 65 έτη, από 60 έτη που ήταν έως πέρσι, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι δικαιούχοι. Όμως ήταν τέτοιες οι περικοπές στις συντάξεις, που συντελέστηκαν από το 2010 και μετά, ώστε οι δικαιούχοι παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Αποτέλεσμα ήταν το κονδύλι που είχε προϋπολογιστεί από πέρσι για τη χορήγηση του συγκεκριμένου επιδόματος και το οποίο δεν υπερέβαινε τα 500 εκατ. ευρώ, να χρειαστεί πρόσθετη ενίσχυση τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, για να βγει η χρονιά. Μετά από αυτή τη διαπίστωση, η τρόικα πιέζει τώρα για ενσωμάτωση της συγκεκριμένης παροχής στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
3) Όσοι έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης (4.500 ένσημα), προτείνεται να λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Όσοι συμπληρώσουν 20 έτη ασφάλισης (6.000 ένσημα), θα λαμβάνουν τη βασική σύνταξη 360 ευρώ τον μήνα. Το συγκεκριμένο μέτρο επηρεάζει δραματικά τους εργαζόμενους στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού, που με δυσκολία κατορθώνουν να συγκεντρώσουν 100 ένσημα τον χρόνο. Συνεπώς, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, να βρεθούν αντιμέτωποι με συνθήκες ακραίας φτώχειας, όταν συμπληρώσουν το 62ο ή το 67ο έτος της ηλικίας τους για να συνταξιοδοτηθούν, καθώς δεν θα έχουν συγκεντρώσει ούτε τον ελάχιστο αριθμό ενσήμων και έτσι, αναμένεται να λάβουν σύνταξη πολύ μικρότερη των 360 ευρώ που είναι η βασική, ίσως κοντά στα 200 ευρώ.
4) Κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων, που επιτρέπουν την πρόωρη συνταξιοδότηση, πριν από τα 62 έτη. Επίσης, ζητείται να εξεταστεί πιθανή αναμόρφωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και για τους εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.