Οι απαιτήσεις των δανειστών: Περισσότερα ένσημα και μαχαίρι στις συντάξεις

Οι απαιτήσεις των δανειστών: Περισσότερα ένσημα και μαχαίρι στις συντάξεις

Περισσότερη δουλειά για χιλιάδες ασφαλισμένους. Απώλεια του ΕΚΑΣ για χιλιάδες συνταξιούχους. Συγκεκριμένα ποσοστά αναπλήρωσης. Τι ζητούν οι δανειστές

Πέντε χρόνια περισσότερα ένσημα θα πρέπει να συγκεντρώνουν στο εξής οι ασφαλισμένοι για να συνταξιοδοτηθούν, αφού οι θεσμοί επανέφεραν θέμα χορήγησης σύνταξης με 15αετία ή 4.500 ένσημα, ζητώντας ουσιαστικά να αυξηθεί το κατώτατο όριο συνταξιοδότησης, στην 20αετία ή 6.000 ένσημα.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες με τον υπουργό Εργασίας, οι εκπρόσωποι των θεσμών, ουσιαστικά τόνισαν ότι η χορήγηση σύνταξης με 15αετία, που είναι το λιγότερο 360 ευρώ, αποτελεί αντικίνητρο για τους εργαζόμενους να παραμείνουν στην εργασία τους περισσότερα χρόνια. Συνεπώς, το Ασφαλιστικό Σύστημα επιβαρύνεται με μεγαλύτερη συνταξιοδοτική δαπάνη και αυτό πρέπει να αλλάξει.  Όπως είναι προφανές σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, το συγκεκριμένο μέτρο, εάν εφαρμοστεί θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την έξοδο προς τη σύνταξη, αφού σε περιόδους υψηλής ανεργίας, είναι εξαιρετικά δύσκολη η εύρεση εργασίας, άρα και η καταβολή ενσήμων για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από την ψήφιση του τρίτου μνημονίου (ν. 4336/2015), οριοθετήθηκε ότι από το 2022 και μετά, η σύνταξη θα χορηγείται είτε με 40 χρόνια δουλειάς στα 62 έτη, είτε με 15 χρόνια δουλειάς στα 67 έτη. Μπορεί όμως να χορηγηθεί και μειωμένη σύνταξη με 15αετία στα 62 έτη.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, επέμεινε στην πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ως αντίμετρο για να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Οι θεσμοί, σύμφωνα πληροφορίες «άκουσαν και δεν απέρριψαν» τη συγκεκριμένη πρόταση, αλλά προχώρησαν στη σύνδεσή της με τη συνολική ασφαλιστική μεταρρύθμιση που η ελληνική πλευρά πρέπει να παρουσιάσει το αργότερο έως την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Άρα, το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών συνδέεται πλέον, τόσο με την εθνική σύνταξη και τη χορήγησή της με ή χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και με το ποσοστό αναπλήρωσης που θα επιλεχθεί να ισχύσει για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Πάντως, η ελληνική πλευρά επιμένει να μην αποδέχεται μειώσεις στις κύριες συντάξεις, αλλά να επιτρέπει τυχόν περικοπές στις επικουρικές. Περικοπές που για τις επικουρικές μπορεί να κυμανθούν από 6-30%, ενώ κινδυνεύουν με «πετσόκομμα» τόσο τα εφάπαξ (10%), όσο και το μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (30 – 40%).

Η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε επίσης να παρουσιάσει, μαζί με τη συνολική πρόταση για Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και μελέτη για τις κοινωνικές επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η κατάργηση του ΕΚΑΣ, έως το 2019. Στόχος είναι να πειστούν οι θεσμοί, να διατηρηθεί το συγκεκριμένο επίδομα, με διαφοροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων, που ισχύουν σήμερα, στο πλαίσιο εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που πρόκειται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Απρίλιο. Σε κάθε περίπτωση, ισχύει η δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση να καταργήσει το συγκεκριμένο επίδομα, από το 20% των «προνομιούχων» χαμηλοσυνταξιούχων (περίπου 70.000), έως τον ερχόμενο Μάρτιο, εάν δεν βρει ικανοποιητικό ισοδύναμο μέτρο.

Διαβάστε ακόμη στα dikaiologitika.gr:

Τα πάνω κάτω έρχονται στον νόμο Κατσέλη απο το 2016

Αλλαγές στις Πανελλήνιες 2016 με ολική επαναφορά των «δεσμών»
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα