Οι εντολές του ΔΝΤ

Οι εντολές του ΔΝΤ

Μετά την Ελλάδα, με την οποία εγκαινιάστηκαν οι παρεμβάσεις του ΔΝΤ στην ευρωζώνη, ήρθε η σειρά τις Ισπανίας, η κυβέρνηση της οποίας καλείται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το τραπεζικό της σύστημα

Μετά την Ελλάδα, με την οποία άνοιξε η κερκόπορτα της ευρωζώνης για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, φαίνεται ότι έρχεται και η σειρά της Ισπανίας.

Η κυβέρνηση Θαπατέρο, μετά τις συστάσεις του ΔΝΤ, καλείται να προχωρήσει σε επείγουσες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να βελτιώσει τη λειτουργία της αγοράς εργασίας και το τραπεζικό σύστημά της.

“Η πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να επικεντρωθεί σε μία ήπια επανεξισορρόπηση της οικονομίας”, αναφέρει το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του, καλώντας την Ισπανία  σε “μία επείγουσα και αποφασιστική δράση”.

Μάλιστα, το ΔΝΤ έδωσε τρεις προτεραιότητες:

*Πρώτον, να καταστεί η αγορά εργασίας πιο ευέλικτη ώστε να ευνοηθεί η απασχόληση και η αναδιανομή της μεταξύ των τομέων”, σε μία χώρα όπου το ποσοστό της ανεργίας ξεπέρασε το 20% το πρώτο τρίμηνο.

*Δεύτερον, να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός ώστε να θέσει τα δημόσια οικονομικά σε μία βιώσιμη βάση. Η κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα λιτότητας που αποσκοπούν στην εξοικονόμηση 15 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2010 και 2011.

* Τρίτον,  να ενισχυθεί και να αναμορφωθεί ο τραπεζικός τομέας προκειμένου να ενδυναμωθεί η υγεία και η αποτελεσματικότητα του συστήματος, για το οποίο “οι κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι και άνισα κατανεμειμένοι μεταξύ ιδρυμάτων, επικεντρωμένοι κυρίως στα ταμιευτήρια”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα