Οι Γερμανοί σπρώχνουν την Ισπανία στον EFSF

Οι Γερμανοί σπρώχνουν την Ισπανία στον EFSF
Γερμανική "θηλιά" στον λαιμό του Ισπανού υπουργού Οικονομικών (στη μέση)

Ασφυκτικές γερμανικές πιέσεις στην Ισπανία να στραφεί στον μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης (EFSF), με τη Μαδρίτη να ζητά διορία 15 ημερών

Εντείνονται οι πιέσεις στην Ισπανία, με τη γερμανική κυβέρνηση και τις τράπεζες της χώρας να καλούν την Ισπανία να απευθυνθεί στον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης (EFSF) προκειμένου να λύσει τα προβλήματα των τραπεζών της.

“Οι αρχές είναι σαφείς, η κυβέρνηση (της Ισπανίας) πρέπει να υποβάλει αίτημα βοήθειας”, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ σε συνέντευξη Τύπου.

“Η Ισπανία και μονάχα η Ισπανία μπορεί να αποφασίσει τι θα πράξει ή δεν θα πράξει”, δήλωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαουζ, ο οποίος προσέθεσε, ωστόσο, πως δεν θα συμμετείχε σε εικασίες για το τι πιθανώς πράξει η Μαδρίτη.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ απέκλεισε το ενδεχόμενο απευθείας χρηματοδότησης τραπεζών από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης EFSF και ESM, ενώ είπε ότι το Βερολίνο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν συμφωνεί με ένα σχήμα πανευρωπαϊκής εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων.

“Έχουμε δημιουργήσει όργανα, τα οποία πρέπει να χρησιμοποιούνται από κυβερνήσεις και να συνοδεύονται από όρους”, ανέφερε για τις ισπανικές τράπεζες.

Εξέφρασε ακόμα την αντίθεση της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς, όπως επισήμανε, δεν έχει επιτευχθεί το απαραίτητο επίπεδο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. “Δεν πρέπει να κάνουμε το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, ανώτατος αξιωματούχος του συνδέσμου γερμανικών τραπεζών BdB δήλωσε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη να απευθυνθεί η Ισπανία στον EFSF για να ανακεφαλοποιήσει τις τράπεζές της και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στο οικονομικό της σύστημα.

“Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι σαφήνεια και εμπιστοσύνη. Ο χειρότερος εχθρός είναι η αβεβαιότητα”, ανέφερε ο Μίκαελ Κέμερ, γενικός διευθυντής του BdB που εκπροσωπεί χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς όπως η Deutsche Bank και η Commerzbank.

Η Ισπανία ζητά διορία 15 ημερών

Η Ισπανία θα αποφασίσει μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και κατ’ επέκταση για το ενδεχόμενο να ζητήσει διεθνή βοήθεια, όπως δήλωσε σήμερα Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.

“Σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα έχει λάβει τις πληροφορίες του ΔΝΤ και τα αποτελέσματα των ελέγχων” των ισπανικών τραπεζών, υπογράμμισε.

Το πρόβλημα των ισπανικών τραπεζών, όπως προσέθεσε, περιορίζεται σε ορισμένα ιδρύματα που έχουν εντοπιστεί από τη Μαδρίτη. “Βάσει αυτού η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις που πρέπει”, τόνισε.

Εν αναμονή της απόφασης της ισπανικής κυβέρνησης “δεν υπάρχουν συζητήσεις για την παροχή βοήθειας (στις ισπανικές τράπεζες)”, σημείωσε ο Ισπανός υπουργός στο περιθώριο της ομιλίας του, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μετέδωσε το Dow Jones Newswire.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα