Οι γκρίζες ζώνες του νέου πτωχευτικού κώδικα – Τι να προσέξετε
Παρά τις πολλές θετικές αλλαγές που φέρνει το νέο πλαίσιο για την διευθέτηση οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, περιέχει ακόμη πολλά "σκοτεινά" σημεία.
- 01 Σεπτεμβρίου 2020 06:21
Τα “σκοτεινά” σημεία του νέου πλαισίου για την διευθέτηση οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας αφορούν την διάσταση απόψεων των τραπεζών και των εκπροσώπων των θεσμών με το υπουργείο οικονομικών σε καίρια σημεία του νομοσχεδίου. Το θέμα επεσήμανε κομψά την Δευτέρα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην παρουσίαση του σχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο, όπου μίλησε καθαρά για διατάξεις στις οποίες έχουν σοβαρές διαφωνίες οι τράπεζες.
Ένα πρώτο θέμα είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες κάποιος θεωρείται ότι έχει κηρύξει παύση πληρωμών και οδηγείται στην διαδικασία της πτώχευσης. Οι τράπεζες, θέλοντας να αποφύγουν εύκολες πτωχεύσεις και απαλλαγή από τα χρέη που προβλέπει το νομοσχέδιο, επιλέγουν πιο σκληρή γραμμή.
Ο νόμος που δόθηκε σε διαβούλευση θεωρεί ότι μια επιχείρηση ή ιδιώτης έχει κηρύξει παύση πληρωμών (και άρα οδεύει σε πτώχευση) αν δεν καταβάλλει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο, τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης ή πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα, σε ύψος τουλάχιστον 40% των συνολικών του ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του προς τον αντίστοιχο φορέα για περίοδο τουλάχιστον έξι (6) μηνών. Οι τράπεζες θέλουν την παύση πληρωμών όταν ο οφειλέτης δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το 80% των συνολικών του υποχρεώσεων για ένα εξάμηνο.
Δεύτερο σημείο τριβής είναι τα υψηλά όρια επιδότησης που θέλει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών τόσο στην δόση όσων καταλήγουν σε εξωδικαστική διευθέτηση οφειλών όσο και του μισθώματος του ακινήτου όταν επέλθει η πτώχευση και έχει αρχίσει να ισχύει η δυνατότητα μίσθωσης για 12 χρόνια. Θεωρούν ότι η υψηλή επιδότηση χαλάει την κουλτούρα πληρωμών και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ένα κενό. Το ακριβές ύψος της επιδότησης θα είναι αντικείμενο κάποιας ΚΥΑ που θα έρθει μάλλον μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου.
Τρίτο σημείο διαφωνίας είναι και τα περιουσιακά κριτήρια όσων χαρακτηρίζονται ως οικονομικά ευάλωτοι που θεωρούνται από Τράπεζες και Πιστωτές εξαιρετικά γενναιόδωρα. Για το λόγο αυτό ο νόμος δόθηκε σε διαβούλευση και πλέον μένουν να διευκρινιστούν με ΚΥΑ όταν συμφωνηθούν με τις τράπεζες και τους εκπροσώπους των δανειστών το διάστημα που απομένει μέχρι και το τέλος του μήνα όταν ο νόμος θα εισαχθεί για ψήφιση στην Βουλή.
Μια τέταρτη σκοτεινή περιοχή είναι ο φορέας αγοράς και επαναμίσθωσης ακινήτων στον οποίο θα μεταβιβάζονται έναντι της εμπορικής τιμής των ακινητων νοικοκυριών που θα οδηγούνται σε πτώχευση. Ο φορέας μετά από πίεση των πιστωτών θα είναι ιδιωτικός (και όχι δημόσιος όπως ήθελε αρχικά το ΥΠΟΙΚ), χωρίς όμως να αναφέρεται αν και ποια θα είναι η συμμετοχή του δημοσίου.
Σύμφωνα με τον νόμο θα χρηματοδοτείται από την τιτλοποίηση των μισθωμάτων όσων θα χάνουν την κυριότητα του σπιτιού τους και θα κάνουν την χρήση του ιδιότυπου Leasing που παρέχει ο νόμος. Ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν ένας τόσο μεγάλος φορέας ακινήτων που θα αποκτήσει ξαφνικά χιλιάδες αν και κάτω από ποιες συνθήκες θα μπορεί να κάνει πλειστηριασμούς στα ακίνητα που θα έχει στην κατοχή του.
Το νομοσχέδιο που δόθηκε για διαβούλευση δεν αναφέρει σαφώς ότι δεν θα γίνονται πλειστηριασμοί. ΟΙ θεσμοί όμως πιέζουν να υπάρχουν πλειστηριασμοί, ώστε να μπορεί να γίνεται ενεργή διαχείριση των ακινήτων και παράλληλα μείωση των κόκκινων δανείων.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.