Οι μικρές επιχειρήσεις εκπέμπουν SOS: “Θέλουν συγκέντρωση στον κλάδο εστίασης – Σχέδιο αφανισμού των ΜμΕ”
Για εκατόμβη λουκέτων που έρχεται στον κλάδο της εστίασης και ειδικά των μικρών επιχειρήσεων που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία, κάνουν λόγο εκπρόσωποί των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
- 24 Ιουλίου 2021 08:26
Ουσιαστικά μέτρα στήριξης της εστίασης και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος κατά τη φάση επανεκκίνησης της λειτουργίας της αγοράς ζήτησαν εκπρόσωποι του κλάδου την Παρασκευή (23/7) σε συνέντευξη τύπου που οργάνωσε ο «Κύκλος Επιχειρηματιών Εστίασης», στο κέντρο της Αθήνας, στην Πλ Καρύτση, παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά.
Μάλιστα οι εκπρόσωποι του «Κύκλου», που αποτελεί μια κίνηση εκατοντάδων μικρών επιχειρήσεων της Αττικής και όχι μόνο, αλλά και ο κ. Καββαθάς σημείωσαν με έμφαση ότι οι επιχειρήσεις κατά τη φάση της «αποσωλήνωσης» της οικονομίας έχουν αφεθεί στην τύχη τους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα, που θα βοηθούσαν την αντιμετώπιση του «βουνού» υποχρεώσεων, που έχουν συσσωρευτεί. Ενδεικτικά ανέφεραν ότι πλέον, ούτε μέτρα όπως η μείωση ενοικίων, οι επιδοτήσεις εισφορών, ή οι αναστολές ισχύουν, ενώ τα κριτήρια του προγράμματος της επανεκκίνησης του κλάδου μέσω ΕΣΠΑ είναι τέτοια που αποκλείουν τους περισσότερους.
Δεν έκρυψαν, δε, και την πεποίθησή τους ότι πίσω από αυτήν την εδώ και καιρό «στοχοποίηση» της εστίασης αλλά και την έλλειψη βούλησης για ουσιαστική στήριξη στη δύσκολη φάση της επανεκκίνησης υπάρχει σχέδιο για «εξαφάνιση» των μικρών επιχειρήσεων.
«Κάντε το όπως στις τράπεζες»
«Ο υπουργός Οικονομικών κ Χρήστος. Σταϊκούρας λέει ότι λεφτά υπάρχουν, ότι το ταμείο διαθέτει 37 δισεκ. Άρα μπορεί να δώσει» σημείωσε με έμφαση ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς. Μάλιστα έκανε αντιδιαστολή του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι τράπεζες και η εστίαση, έστω κι αν η τελευταία αποτελεί από τους βασικούς εργοδότες της χώρας αλλά και πολλαπλασιαστή αξίας για άλλους τομείς της οικονομίας. «Οι τράπεζες έχουν πάρει από την ΕΚΤ 42 δισεκ. για να δώσουν δάνεια στις μικρές επιχειρήσεις. Τι τα κάνουν; Ζητώ, λοιπόν, ως πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τα υπόλοιπα 3 χρόνια να αναβάλουμε τους φόρους. Έχει ξαναγίνει στη χώρα; Έχει ξαναγίνει με τις τράπεζες με τον αναβαλλόμενο φόρο. Αν, όμως, το κάνει το κράτος και ζητήσει πίσω τους φόρους χάνουν το 60% από τα εποπτικά τους κεφάλαια. Άρα κλείνουν. Όμως η κυβέρνηση δε θέλει να το πράξει αυτό» τόνισε ο κ. Καββαθάς κάνοντας λόγο κατά αντιδιαστολή με ό,τι ισχύει για την εστίαση, για συγκροτημένο σχέδιο αφανισμού των μικρών επιχειρήσεων.
Στόχος οι ΜμΕ – Εκατόμβη λουκέτων
«Υλοποιεί η κυβέρνηση την έκθεση Πισσαρίδη, δηλαδή ενίσχυση μισθωτής απασχόλησης έναντι της μικρής αυτοαπαπασχόλησης. Εάν κλείσουν 200.000 επιχειρήσεις, όμως, με μέσο όρο 4 απασχολουμένων η κάθε μία, θα μιλάμε για 800.000 ανέργους. Πόσες, άραγε, επενδύσεις τύπου Ελληνικού θα χρειαστούν για να αναπληρώσουμε αυτές τις θέσεις εργασίας. Στη 10ετια το Ελληνικό θα έχει μόνο 75.000 θέσεις εργασίας. Ζητούμε, λοιπόν, μια επιδότηση για θέσεις εργασίας. Σε 400.000 αυτοαπασχολούμενους για να γίνει αμέσως σχέδιο για στήριξη 400.000 θέσεων εργασίας» τόνισε ο κ. Καββαθάς.
«Θέλουν να τελειώνουν με τους μικρούς. Μας δείχνουν από το 2012 από την έκθεση της McKinsey και τώρα την έκθεση Πισσαρίδη» υπογράμμισε ο κ. Καββαθάς. «Το πρόβλημα δεν είναι οι ΜμΕ αλλά είναι ένα κακά δομημένο δημόσιο που τρέφει κρατικοδίαιτους» είπε και προειδοποίησε ότι «πάμε σε εκατόμβη λουκέτων και σε χιλιάδες θέσει ανεργίας. 4στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της πτώχευσης. Άμεσα θα χαθούν περισσότερες από 200.000 εργασίας το επόμενο διάστημα. Συν ότι έχουμε επιβαρυνθεί με όλο το βάρος του δημόσιου τομέα, τέλη, φόρους, εισφορές, πνευματικά δικαιώματα κτλ» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
Σε ασφυκτική κατάσταση
«Ο κλάδος έχει υποστεί μια μεγάλη πτώση» συμπλήρωσε από την πλευρά του ο κ. Καββαθάς και προσέθεσε: « Πολλές επιχειρήσεις έχουν μείωση τζίρου πάνω από 50-60%. Στη φάση της επανεκκίνησης χρειαζόμαστε τη βοήθεια της πολιτείας. Είμαστε σαν τον ασθενή που τώρα ξεκινά να περπατάει. Ακόμη και μετά την επανεκκίνηση το 23% των επιχειρήσεων που διέθετε μόνο εσωτερικούς χώρους δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Βρήκαμε, παρά τις επιστολές που στείλαμε, ένα τοίχο άρνησης. Παράγουμε τζίρο 7 δισεκ. και στον κλάδο απασχολούνται πάνω από 400 χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ κινητοποιούμε κι άλλους κλάδους οικονομίας. Για τους 10 αυτούς μήνες του lockdown οι επαγγελματίες δεν πήραν μισθό» ανέφερε ο κ. Καββαθάς περιγράφοντας την κατάσταση ενώ παράλληλα έκανε λόγο για υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί χωρίς να αποτελεί ευθύνη των επιχειρήσεων και που απειλούν τη βιωσιμότητά τους. «Δεν μπορούμε μέσα σε αυτήν τη συγκυρία να πληρώνουμε μια σειρά από δόσεις και οφειλές. Θα πρέπει για να εκπληρώναμε αυτές τις υποχρεώσεις να τριπλασιάζαμε τον τζίρο μας. Θα πρέπει να κουρευτούν λοιπόν οι οφειλές, καθώς δεν ήταν και δική μας η ευθύνη» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ. «Το πρόβλημα αφορά όλη την ΕΕ. Το 40% των επιχειρήσεων της Ευρώπης βρίσκονται μπροστά στο φράγμα της φτώχειας» τόνισε και ζήτησε «κούρεμα κατά 50% των οφειλών και ένταξη των υπολοίπων σε ρύθμιση όταν περάσει η οικονομία σε κανονικότητα.» Παράλληλα έθεσε και το θέμα της πρόσβασης στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. «Ακούμε για το Ταμείο Ανάκαμψης. για ποιους είναι αυτό για 30.000 επιχειρήσεις από τις 830.000 που έχουμε άραγε;»
Από την πλευρά του Κύκλου η Μαρία Μποτωνάκη έκανε λόγο για ασφυκτική κατάσταση στον κλάδο «Εάν μας κόψετε το οξυγόνο καταλαβαίνετε τι θα γίνει. Ζητάμε Απαλλαγή ενοικίων Ιούλιο Αύγουστο, επαναφορά 120 δόσεων κτλ» ενώ ο Πέτρος Κασιμάτης από τον «Κύκλο» έθεσε το θέμα με τις οφειλές στους δήμους «Μεγάλο είναι το πρόβλημα με τα τέλη κοινόχρηστων χώρων. Ενώ μετατέθηκε για τον Απρίλη 2021 η πληρωμή, πολλοί βρέθηκαν ενώπιον προστίμων. Πχ επιχείρηση που είχε οφειλή 1500 ευρώ βρέθηκε να αντιμετωπίζει πρόστιμο 3000. Ζητάμε την πλήρη διαγραφή όλων των τελών.»
Ευελιξία στο ΕΣΠΑ
Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Κύκλου, Μαρία Μποτωνάκη και Στράτος Νταργαράς, σε σχέση με το πρόγραμμα του 7% (το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την επανεκκίνηση ) «δεν έχει δοθεί τίποτε, ενώ ένα μικρό ποσοστό από τις 87.000 επιχειρήσεις συνολικά, θα λάβουν την ενίσχυση.»
Σύμφωνα με τον Κύκλο αλλά και τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την εστίαση έχουν υποβληθεί 20.500 αιτήσεις εκ των οποίων 30% απορρίπτονται, δηλαδή μόλις 14.000 επιχειρήσεις αναμένεται πως θα πάρουν τελικά χρήματα. Το αίτημα του κλάδου προς την Κυβέρνηση, είναι τα αδιάθετα κεφάλαια (εκτίμηση για πάνωαπό 100 εκατ. καθώς το πρόγραμμα είναι στα 330 εκατ.) να πάνε σε περισσότερες επιχειρήσεις, Αυτό τονίζουν μπορεί να γίνει χωρίς προαπαιτούμενο του -30% στον τζίρο και εν γένει με πιο ευέλικτα κριτήρια.
Προτάσεις
Πέραν αυτής της πρότασης τόσο ο Κύκλος όσο και ο κ. Καββαθάς έθεσαν ένα πλαίσιο ιδεών ώστε να μπορέσει ο κλάδος να αντιμετωπίσει τη δύσκολη συγκυρία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ χρειάζεται ένα πακέτο μέτρων που να περιλαμβάνει:
1ον. Αποκατάσταση της ρευστότητας
2ον . Επιδότηση μη μισθολογικού κόστους για να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας
3ον Κούρεμα ιδιωτικού χρέους και βέβαια συνολικά η απαλλαγή για Ιούλιο Αύγουστο από τα ενοίκια. Επίσης να παραμείνει η μείωση των μισθωμάτων στο 40% μέχρι τέλους του χρόνου και αλλά και να διατηρηθεί στο 13% ο συντελεστής ΦΠΑ.»
Παράλληλα οι εκπρόσωποι του Κύκλου εξειδικεύοντας τις προτάσεις ζήτησαν:
· Επαναφορά 120 δόσεων
· Μετατροπή των Επιστρεπτέων σε Μη Επιστρεπτέες Προκαταβολές
· Να δοθεί άμεσα σε όλους το 7 % το κεφαλαίου επανεκκίνησης.
· Να εξαλειφθούν τα τέλη και πρόστιμα για τραπεζοκαθίσματα των ετών 2020 -21
· Να δοθούν με συνοπτικές διαδικασίες οι άδειες παράτασης μουσικής. Όπως αναφέρθηκε απαιτείται συνηγορία του ΥΠΕΚΑ και των αρχαιολογικών υπηρεσιών καθώς εάν οι άδειες βγουν εν χρόνο μέντα, όλοι καθίστανται παράνομοι,
· Κούρεμα χρεών προς τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις