Οι προσδοκίες για παράταση της δημοσιονομικής χαλάρωσης με τις μειώσεις φόρων
Το πρόγραμμα μείωσης φόρων επαναφέρουν στον κυβερνητικό σχεδιασμό οι προσδοκίες για παράταση της δημοσιονομικής χαλάρωσης και μετά το 2020 .
- 03 Ιουνίου 2020 06:19
Μιλώντας χθες στο CNBC o υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2021 , όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα συζητηθούν σε επίπεδο Eurogroup . ΟΙ πιο αισιόδοξοι περιμένουν ότι η ρήτρα συνολικής διαφυγής , δηλαδή η πλήρης άρση κάθε δημοσιονομικού στόχου θα επεκταθεί για όλο το 2021 και ενδεχομένως και για το 2022. Αυτό θα ήταν το ιδανικό σενάριο και για την Ελλάδα η οποία χρειάζεται μια ανάσα μετά από πέντε συνεχόμενα χρόνια υπερπλεονάσματων .
Με την «μεσολάβηση» και της υγειονομικής κρίσης και τις προβλέψεις για ύφεση που σύμφωνα με την Commission θα φτάσει το 9,7% η Ελλάδα δείχνει σε πρώτη ανάγνωση να έχει εξασφαλίσει ένα τεράστιο ποσό ύψους 32 δις ευρώ για την κάλυψη άμεσων δαπανών αλλά και την ανάκαμψη της οικονομίας της. Τα χρήματα αυτά θα καλύψουν πλήρως δαπάνες οι οποίες σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να καλυφθούν από εθνικούς πόσους κάτι που θα δημιουργούσε σύντομα και ταμειακό πρόβλημα και μεσοπρόθεσμα αύξηση του χρέους.
Αν καταλήξει θετικά και η διαπραγμάτευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα με χαμήλωμα των στόχων για πλεονάσματα 3,5% τ ου ΑΕΠ στο 2% ή το 1,5 % του ΑΕΠ τα επικίνδυνα χρόνια του 2021 και 2022 τότε υπάρχει ο χώρος όχι μόνο για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% ως το 2023 αλλά για επανεκκίνηση του προγράμματος των φοροαπαλλαγών Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό προέβλεπε για φέτος:
– Την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8% . Η μείωση αυτή θα συνοδεύονταν και από την πλήρη προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στις εμπορικές αλλά και την ένταξη στο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών τιμών περίπου 3500 « ακριβών» ζωνών σε όλη την χώρα στις οποίες μέχρι σήμερα ο ΕΝΦΙΑ ήταν σχεδόν «συμβολικός»
– Την μείωση της παράλληλης φορολογίας που ακούει στο όνομα ειδική εισφορά αλληλεγγύης κατά 30 -35% που θα έδινε μια ανάσα κυρίως στα μεσαία εισοδήματα μισθωτών και μη μισθωτών που έχει γίνει πολύς λόγος τα τελευταία χρόνια
– Την σταδιακή μείωση του ,μη αναλογικού φόρου επιτηδεύματος που κυμαίνεται από τα 650 έως και τα 1000 ευρώ μέχρι και το μηδενισμό του .
Στο ίδιο πρόγραμμα χωρίς όμως χρονικό προσδιορισμό σε ότι αφορά την εφαρμογή τους υπήρχαν στην αρχή του χρόνου περιλάμβανε μέτρα όπως :
- Την δεύτερη δόση μείωσης του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 20% .
- Την σταδιακή μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις από το 100% που είναι σήμερα . Ένα πρώτο βήμα θα γίνει φέτος και οι πληροφορίες μιλούν για μείωση έως και 50% .
- Την μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% και του μειωμένου από το 13% στο 11% σε ορίζοντα χρόνου .
Οι προτεραιότητες για τις μειώσεις φόρων
Τι από όλα αυτά θα εφαρμοστεί ; Αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία της υγειονομικής κρίσης και τον βαθμό ανάκαμψης της οικονομίας από την φετινή βαθιά ύφεση
Σε επίπεδο προτεραιοτήτων εκτός από την συνέχιση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών προτεραιότητα θα έχουν τα μέτρα που θα βοηθούν τις επιχειρήσεις να ανακάμψουν από τις διαδοχικές κρίσεις και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας ώστε η μείωση ενός φόρου να έχει και έντονο κοινωνικό «αποτύπωμα».
Μια δεύτερη προτεραιότητα είναι το ταχύτερο δυνατό να εξαλειφθούν οι φόροι οι οποίο γεννήθηκαν ως ανάγκη για την αύξηση των εσόδων κατά την περίοδο των τριών διαδοχικών μνημονίων και βαραίνουν τα εισοδήματα επιχειρήσεων και νοικοκυριών . Με αυτά τα δεδομένα η πρώτη προσπάθεια μείωσης φόρων θα βάλει ξανά στο τραπέζι την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης του τέλους επιτηδεύματος του συντελεστή των επιχειρήσεων από το 24% στο 20% και του ΕΝΦΙΑ .
Οι μειώσεις του ΦΠΑ παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει υψηλούς συντελεστές μεταφέρονται αργότερα αφού μια τέτοια μείωση έχει μεγάλο κόστος ( περίπου 800 εκ ευρώ για οριζόντια μείωση ενός συντελεστή ) ενώ το αποτέλεσμα στις τιμές και τα εισοδήματα είναι αμφίβολο . Μια πιθανότητα είναι ,αν χρειαστεί, να γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε κλάδους όπως πχ το τουρισμό που ζητούσε από φέτος δια των εκπροσώπων του να υπαχθεί στον υπερμειωμένο συντελεστή του 6% από το 13% σήμερα .