Οικονομία και επενδύσεις στο 3ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Σουηδίας του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου

Οικονομία και επενδύσεις στο 3ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Σουηδίας του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου

Τι συζητήθηκε στο 3ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος - Σουηδίας, που διοργάνωσε το Ελληνο-Σουηδικό Επιμελητήριο. Η ελληνική οικονομία, οι κατευθυντήριες γραμμές και οι προβλέψεις. Τι δήλωσαν ο πρόεδρος Ιω. Σαρακάκης και η Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, Charlotte Wrangberg

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος – Σουηδίας που διοργάνωσε το Ελληνο-Σουηδικό Επιμελητήριο την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάννια. Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ αναπτύχθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για την προσέλκυση επενδύσεων και τη μετάβαση της χώρας σε νέα εποχή, με τα μηνύματα  και τις προβλέψεις να είναι αισιόδοξα για το 2017.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου, Ιωάννης Δ. Σαρακάκης. Ο κ. Σαρακάκης αναφέρθηκε στα 25 χρόνια λειτουργίας του Επιμελητηρίου, η λειτουργία του οποίου έχει ως στόχο την ανάπτυξη της Ελλάδας, μέσω των σχέσεων των δύο χωρών, της μεταφοράς εμπειρίας από τη Σουηδία στη χώρα μας και τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. “Οι καλές πρακτικές δεν μεταφέρονται μηχανιστικά από τη μία χώρα στην άλλη. Όμως. είναι βέβαιο, ότι μπορούμε να ωφεληθούμε από την εμπειρία άλλων χωρών, ειδικά της Σουηδίας, για να λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας”, σημείωσε ο πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου.

Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυνε η Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, Charlotte Wrangberg, σημειώνοντας πως χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και μεταρρυθμίσεις, για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών, ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά οι υπάρχουσες εταιρείες, αλλά και να προσελκυστούν και άλλες ξένες εταιρείες για να επενδύσουν στην Ελλάδα. “Είναι σειρά της Ελλάδας, να γνωρίσει την ανάπτυξη. Υπάρχουν πολλά να γίνουν, για να αλλάξει ριζικά η κατάσταση για τους πολίτες και για τη χώρα”, είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε στη συμβολή των σουηδικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα, συνεισφέροντας στην ελληνική οικονομία, δηλώνοντας “υπερήφανη, για τη δουλειά που έχουν κάνει” στη χώρα μας.

Μεταξύ των εισηγητών του 3ου Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας – Σουηδίας ήταν, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ηλίας Ξανθάκος και ο Γενικός Διευθυντής της Β’ Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Λούης Αμπατής.

Η Ελλάδα έχει τα πλεονεκτήματα, γαι να πετύχει εξωστρέφεια

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ηλίας Ξανθάκος, τόνισε πως η Ελλάδα ξεκινά από μία δυσχερέστερη βάση σε σχέση με τη Σουηδία, με σημαντικότερο πρόβλημα τη διαμόρφωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, ώστε από αυτό το βήμα, όπως είπε, να πάμε στα επόμενα. Αναφερόμενος στην προσπάθεια της κυβέρνησης, σε διάφορα επίπεδα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ανέπτυξε όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Συγκεκριμένα, ο κ. Ξανθάκος μίλησε για προσπάθεια στο πεδίο διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας, με σύσταση και αλλαγή επιμελητηρίων, προσπάθεια εφαρμογής των συστάσεων του ΟΟΣΑ, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι σε φάση υλοποίησης, προσπάθεια πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και προσπάθεια σε σχέση με την προώθηση και στήριξη των εξαγωγών, που αποτελούν δυναμικό και ανθεκτικό παράγοντα της ελληνικής οικονομίας. “Αυτό το στάδιο για ανάπτυξη, θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς σύντομα. Είναι βέβαιο, ότι η Ελλάδα έχει κρίσιμα πλεονεκτήματα για να πετύχει την εξωστρέφεια, λόγω του πολιτιστικού της βάρους, του περιβάλλοντος, της γεωστρατηγικής θέσης της και των δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα το 2017 θα είναι μία χώρα φιλική προς τους επενδυτές

Ο Γενικός Διευθυντής της Β’ Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Λούης Αμπατής, εξέφρασε την ελπίδα, να έρθει πιο κοντά η ελληνική με τη σουηδική εμπορική κοινότητα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, πως η Σουηδία είναι από τους κορυφαίους προορισμούς για τις ελληνικές εξαγωγές, παρότι η Ελλάδα απέχει πολύ από τον στόχο. “Η Ελλάδα το 2017 θα σημειώσει μεγάλη πρόοδο στις επιχειρήσεις, θα γίνει μία χώρα φιλική προς τους επενδυτές”, τόνισε, κάνοντας ειδική αναφορά στην παρουσία των σουηδικών εταιρειών στην Ελλάδα.

Στο πρώτο πάνελ του Συνεδρίου, με θέμα τις «Επενδυτικές προοπτικές στην Ελλάδα», συμμετείχαν παρουσιάζοντας αναλύσεις οι κ.κ. Μιχάλης Μασουράκης, Επικεφαλής Οικονομολόγος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών και Παναγιώτης Κορλίρας, Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Βασίλης Αντωνιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Επικεφαλής της Boston Consulting Group Hellas, o οποίος έθεσε τα τρία βασικά ερωτήματα της θεματικής ενότητας: πόσο κοντά βρίσκεται και πόσο μεγάλη θα είναι η οικονομική ανάκαμψη, πόσο δελεαστικός προορισμός είναι η Ελλάδα για επενδύσεις και ποιες είναι οι προτεραιότητες της αναπτυξιακής πολιτικής.

Αφού ξεπεράσαμε και τα capital controls, είμαστε σε καλή πορεία

Ο Επικεφαλής Οικονομολόγος του ΣΕΒ, Μιχάλης Μασουράκης, παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν τις αρνητικές επενδύσεις στη χώρα μας και την αρνητική πορεία των καθαρών αποταμιεύσεων της χώρας και των νοικοκυριών, κάνοντας λόγο για ανάγκη εισροής από το εξωτερικό. Κατά τον Κύριο Μασουράκη, η ανάπτυξη θα έρθει μέσω ιδιωτικοποιήσεων, ωστόσο όπως παρατήρησε, η σχέση μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα παραμένει αμετάβλητη τα τελευταία 15 χρόνια. Όσον αφορά στις εξαγωγές, υπογράμμισε, πως μετά τις αναταράξεις λόγω πολιτικών συγκυριών, η Ελλάδα έχει επανέλθει και εμφανίζει θετικό πρόσιμο. “Για τις εξαγωγές χρειάζονται επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στην Ελλάδα και μετά, μικρές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν στην περιφέρεια αυτών”, σημείωσε. Ακόμη, αναφέρθηκε στο προβληματικό θεσμικό ελληνικό πλαίσιο, λέγοντας πως η απόσταση για να γίνουμε καλύτερη θεσμικά χώρα από αυτό που είμαστε, είναι πολύ μεγάλη. Επιπλέον, υπογράμμισε τα προβλήματα υπερφορολόγησης, τονίζοντας, πως “εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, είναι δύσκολο να αλλάξει κάτι στις επενδύσεις, που είναι και το μόνο διέξοδο που έχουμε”. Πάντως, εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται σε ανάκαμψη. “Από το 2013 – 2014 ήμασταν σε φάση ανάπτυξης. Αυτό ανετράπη με τις αλλαγές του 2015. Αφού ξεπεράσαμε και την αναστάτωση που ακολούθησε τους περιορισμούς κεφαλαίων, είμαστε σε καλή πορεία και φέτος, θα δούμε χαμηλό, αλλά θετικό ρυθμό ανάπτυξης για όλο το έτος”, κατέληξε.

Η ανάκαμψη δεν μπορεί να έρθει μόνο από εσωτερική κατανάλωση

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, χαρακτηρίζοντας ενδιαφέρον πως ακόμη στην Ελλάδα κάνουμε διάγνωση, μιλώντας για το ποια είναι τα προβληματικά σημεία της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε πως το απόλυτο ποσοστό επενδύσεων ήταν 65 δισ. ευρώ και σημειώθηκε το 2007, ενώ το 2015 οι επενδύσεις ανήλθαν στο ένα τρίτο αυτού. “Η ελληνική οικονομία είναι σε κατάσταση ελεύθερης πτώσης”, σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως τα όποια σημάδια ανάπτυξης προέρχονται από μεταβολές σε πολύ χαμηλή βάση. Μάλιστα, όσον αφορά το πόσο ανοιχτή είναι η οικονομία μας, υποστήριξε πως βρισκόμαστε σε λάθος κατεύθυνση, παρομοιάζοντας την με “σκαντζόχοιρο, που βγάζει αγκάθια και δεν αφήνει κανέναν να πλησιάσει”. Παρουσιάζοντας τα τελευταία στοιχεία του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ, εκτίμησε ότι οι επενδύσεις στη Βιομηχανία θα είναι σημαντικά άνω του 10% το 2017 σε σχέση με το 2016. “Η ελληνική οικονομία έχει εφεδρείες. Η κατανάλωση πηγαίνει καλύτερα, όσο απομακρυνόμαστε από το καλοκαίρι του 2015”, πρόσθεσε, κάνοντας επιπλέον αναφορά στο “καθαρό χρήμα” που μπαίνει στα δημόσια ταμεία, με τη χρήση του πλαστικού χρήματος. “Ξεκινάμε από χαμηλή βάση, ώστε οι προοπτικές για ανάπτυξη να μην είναι τόσο εξωπραγματικές για το 2017. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με εσωτερική κατανάλωση. Σημαντική άνοδος μπορεί να γίνει μόνο με οικονομική πολιτική με αξιοπιστία σε βάθος χρόνου, που η Ελλάδα στερείται αυτή τη στιγμή και μόνο, εάν η οικονομία ανοίξει, σε όσους είναι εκτός των τειχών”, είπε.

Ζητούμενο, η ανάκαμψη να είναι βιώσιμη

Ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Κορλίρας, σημείωσε, πως το ζητούμενο σήμερα είναι η μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση, η αποφυγή δηλαδή των ελλειμμάτων που αυξάνουν το χρέος. Κατά τον κ. Κορλίρα, η Ελλάδα θα κλείσει το 2016 με ρυθμούς ανάπτυξης, ωστόσο διερωτήθηκε κατά πόσο αυτή η ανάπτυξη θα είναι βιώσιμη. Όπως είπε, οι προϋποθέσεις γι’αυτό είναι, η σταθεροποίηση του περιβάλλοντος, η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας που φαίνεται να αυξάνεται και ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που θα προσφέρει “τονωτικές ενέσεις” στην οικονομία. “Για τη σταθεροποίηση της οικονομίας χρειάζονται επενδύσεις. Ωστόσο, παραμένουν τα προβλήματα στον φορολογικό τομέα. Η εξέλιξη δείχνει να είναι θετική, οι προβλέψεις της κυβέρνησης είναι αισιόδοξες”, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως αυτό εξαρτάται από τη σταθερότητα του πολιτικού περιβάλλοντος, τη σταθερότητα του περιβάλλοντος στο εξωτερικό και τις αλλαγές από τη χρήση του πλαστικού χρήματος. Τέλος, ο κ. Κορλίρας εξέφρασε την εκτίμηση, ότι “το 2017 θα είναι μία καλύτερη χρονιά για την Ελλάδα και θα φανεί, αν πραγματικά αλλάζουμε σελίδα. Αλλά βασικό ζητούμενο παραμένει, η ανάκαμψη αυτή να είναι βιώσιμη”.

Στο δεύτερο πάνελ με θέμα την «Καινοτομία και την Έξυπνη Εξειδίκευση», συμμετείχαν οι: Dr. Maria Huffman, από το Lund NanoLab Solid State Plysics, του Πανεπιστημίου Lund, στη Σουηδία, η Jenni-Ann Asplund, Program Manager της VINNOVA, ο Δρ. Βασίλης Γρηγορίου, Διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και ο καθηγητής Αστικής Ανάπτυξης και Πολιτικής Καινοτομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Νίκος Κομνηνός. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Αλεξία Τασούλη.

Στην ομιλία της, η Dr. Huffman υπογράμμισε τον καταλυτικής σημασίας ρόλο της συνέργειας μεταξύ επιχειρήσεων, ακαδημαϊκής κοινότητας και κυβέρνησης στη Σουηδία, που δημιουργεί το περιβάλλον για την ανάπτυξη πολλών εταιρειών και startups. “Πρέπει η κυβέρνηση να αντιμετωπίζεται ως σύμμαχος”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι το σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία είναι, να είσαι ανταγωνιστικός και να έχεις τάσεις εξωστρέφειας.

Η Jenni-Ann Asplund, της VINNOVA, ανέπτυξε τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, αρμόδιου για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στη Σουηδία, παρουσιάζοντας παραδείγματα εταιρειών και προγραμμάτων που έχουν χρηματοδοτηθεί ή χρηματοδοτούνται, στον τομέα της τεχνολογίας και καινοτομίας.

Ο Διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δρ. Βασίλης Γρηγορίου, τόνισε πως στην Ελλάδα υπάρχει πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό, που μπορεί να δημιουργήσει ένα καλό πρώτο προϊόν στον τομέα της τεχνολογίας. “Πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, για να εργαστούν οι σωστοί άνθρωποι”, υπογραμμίζοντας, πως βασικό συστατικό της επιτυχίας είναι το ρίσκο και πως “ειδικά για τους Έλληνες, για να έχεις μία πιθανότητα να επιτύχεις, πρέπει να παίζεις, για να κερδίσεις”.

Ο καθηγητής Νίκος Κομνηνός, μιλώντας για τον τομέα της έξυπνης εξειδίκευσης, παρουσίασε το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για την έξυπνη ανάπτυξη, που αφορά στην έρευνα και την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αναφέροντας τις υποχρεωτικές κατευθύνσεις για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις προϋποθέσεις που πρέπει, να τηρούνται πριν τη χρηματοδότηση. “Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν σημαντικές προσδοκίες, παρά τη σημασία που δίνεται από την ΕΕ. Αντιμετωπίζεται, ως κάτι που πρέπει να γίνει. Αν έχει κανείς προσδοκίες γι’αυτήν την προσπάθεια, θα ανοίξουν δρόμοι. Πρώτη φορά ανοίγεται αυτός ο κύκλος, ας ελπίσουμε ότι στον δεύτερο, η Ελλάδα θα τα πάει καλύτερα”, σημείωσε ο καθηγητής.

Να φτιάξουμε όμορφες και φιλικές πόλεις για τους Έλληνες 

Στο τρίτο πάνελ του συνεδρίου, με θέμα τις «Έξυπνες πόλεις», συμμετείχαν οι κ.κ. Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Jo Arne Lindstad, Global Engagement Director, Smart & Sustainable Cities της Ericsson στη Σουηδία, Ανδρέας Γεννηματάς, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων και Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικάλων. Τη συζήτηση συντόνισε και σε αυτό η δημοσιογράφος Αλεξία Τασούλη.

Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και καθηγητής Γιάννης Μανιάτης, τόνισε την ανάγκη, να γίνουν όμορφες και φιλικές πόλεις για τους πολίτες. “Η έξυπνη πόλη είναι μία βαθύτατα προοδευτική κοσμοθεωρία, που κάνει καλύτερη την ποιότητα ζωής των πολιτών”, είπε ο πρώην υπουργός, αναφέροντας τα χαρακτηριστικά της: είναι έξυπνη – με χρήση νέων τεχνολογιών, κυκλική – με χρήση και ανακύκλωση των πρώτων υλών, χωρίς αποκλεισμούς ατόμων ή κοινωνικών ομάδων, χωρικά δίκαιη και δημιουργεί θέσεις εργασίας, καταπολεμώντας την αστική φτώχεια. Κάνοντας δύο παρατηρήσεις από την ελληνική εμπειρία, για την εξοικονόμηση ενέργειας και τον σχεδιασμό των αστικών χώρων, προανήγγειλε τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πολεοδομίας, που δρομολογήθηκε ήδη κατά τη θητεία του.

Ο Jo Arne Lindstad της Ericsson χαρακτήρισε άγνωστο ακόμη και όχι απόλυτα ξεκάθαρο τον όρο “έξυπνες πόλεις”, σημειώνοντας πως μία έξυπνη πόλη είναι δελεαστική και για τους πολίτες, αλλά και για επενδύσεις. Παρουσιάζοντας στοιχεία για το πόσο καλές και συμφέρουσες είναι οι υποδομές, αλλά και πόσο καλή είναι η χρήση τους στις χώρες της ΕΕ, ο κ. Lindstad εκτίμησε, ότι αν η Αθήνα γίνει μία “έξυπνη πόλη”, θα δημιουργηθεί το περιβάλλον για να έρθουν οι επενδύσεις.

Ο κ. Γεννηματάς υπογράμμισε τα βήματα που έχει κάνει η Αθήνα, παρά τα προβλήματα, δίνοντας το στίγμα του πώς σκοπεύει να κινηθεί ο Δήμος στο άμεσο μέλλον. “Αλλάζουμε την πόλη για τον πολίτη. Το 2017 σχεδιάζεται η ολοκλήρωση της ψηφιακής στρατηγικής για όλη την πόλη, με συνέργειες με Πανεπιστήμια και οργανισμούς”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Δήμαρχος Τρικάλων, Δημήτρης Παπαστεργίου, παρουσίασε ένα βίντεο από την πόλη του, σημειώνοντας το άνοιγμα που έχει γίνει στην καινοτομία. Για τον ίδιο, όπως είπε, “έξυπνη πόλη είναι εκείνη, που δεν ταλαιπωρεί τους πολίτες της”, καλώντας σε ανασυγκρότηση της κοινής λογικής, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε τοπικής κοινωνίας. “Η αυτοδιοίκηση έμεινε, στο να αλλάζει πλάκες στα πεζοδρόμια. Η λύση υπάρχει. Αν δεν αλλάξουμε εμείς, δεν θα πάμε πουθενά”, τόνισε.

Ο κίνδυνος του Grexit θα είναι πάντα μπροστά μας, αν δεν κάνουμε τη δουλειά μας

Μετά το Συνέδριο ακολούθησε δείπνο, όπου ο πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου Ιωάννης Δ. Σαρακάκης απηύθυνε χαιρετισμό. Αναφερόμενος στην κρίση που ξέσπασε το 2009, φέρνοντας στην επιφάνεια προβλήματα που προϋπήρχαν τόνισε: «Η συναίνεση που έχει διαμορφωθεί επί τρεις δεκαετίες είχε στηριχθεί σε ένα μη βιώσιμο σύστημα παροχών και εγγυήσεων που ευνοούσαν τη στασιμότητα και απέτρεπαν την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών και προσαρμογών στο οικονομικό μας σύστημα». Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κος Σαρακάκης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας τονίζοντας ότι «η επένδυση στον ιδιωτικό τομέα είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος της χώρας από τη χρόνια ύφεση. Απαιτούνται επενδύσεις και καινοτομία για να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης. Αυτό έχει ήδη πετύχει η Σουηδία στηριζόμενη σε μία σύγχρονη επιχειρηματικότητα».

Πρoσκεκλημένος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου και ομιλητής ήταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος συγκρίνοντας την Ελλάδα με τη Σουηδία, σημείωσε τη διαφορετικότητα των κρατών μελών της ΕΕ, την αξία της συνύπαρξης τους και τα θετικά της συνέχισης της ιδέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε, πως ο κίνδυνος του Grexit θα είναι πάντα μπροστά μας, αν δεν κάνουμε τη δουλειά μας. “Ως Έλληνες έχουμε την τάση, να κατηγορούμε κάποιον άλλον. Χάνουμε χρόνο, γιατί δεν έχουμε αποφασίσει, ότι πρέπει να αλλάξει η κατάσταση”, είπε, τονίζοντας την ανάγκη, να βρούμε τα καλά χαρακτηριστικά μας, ώστε να ανακάμψει η οικονομία και να μην φεύγουν οι Έλληνες στο εξωτερικό. “Πρέπει να καταλάβει ο Έλληνας πολίτης, τι έχει συμβεί και ότι για τη χρεοκοπία έχει ευθύνη μεγάλη και ο ίδιος, και να μην χάνει χρόνο σε φαντασιακούς εχθρούς”.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες Combitrans, Ericsson, Εlekta, Oriflame, Πέτρος Πετρόπουλος-Scania, Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη-Volvo. Χορηγός επικοινωνίας ήταν το Kathimerini.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα