Οικονομία: “Μαζεύονται” τα οριζόντια μέτρα, έρχονται τα στοχευμένα
Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης θα διατηρηθούν, όσο παρατείνεται το lockdown. Τι ανέφερε για Επιστρεπτέα Προκαταβολή και αναστολές εργασίας.
- 02 Μαρτίου 2021 19:25
«Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στη διαχείριση των οικονομικών πόρων και πιο στοχευμένοι στη βοήθεια που θα δώσουμε, η οποία πρέπει να κατευθυνθεί σε εκείνους που έχουν πραγματική ανάγκη». Αυτό επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης στην εκπομπή «Ημερολόγιο» του Παύλου Τσίμα, μιλώντας σήμερα το στο ραδιόφωνο του Σκάι 100. Διευκρίνισε, δε, ότι τα κύρια εργαλεία στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για τον Μάρτιο παραμένουν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αλλά και η επιδότηση των ενοικίων. «Θα διατηρήσουμε τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης όσο παρατείνεται το lockdown, δεν θα σχεδιάσουμε νέο πακέτο μέτρων. Εξάλλου, διαθέτουμε δύο ακόμα εργαλεία που έχουμε ανακοινώσει και πρόκειται να εξειδικεύσουμε, τη ρύθμιση των Επιστρεπτέων 1, 2, 3, αλλά και την επιδότηση δαπανών των επιχειρήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι υπάρχουν αδυναμίες στην προσπάθεια δίκαιης στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, εστιάζοντας τόσο στις δηλώσεις αναστολών, όσο και στο ζήτημα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, αναφέροντας δε ως παράδειγμα το γεγονός ότι στην Επιστρεπτέα 6 κατέθεσαν αίτηση στήριξης 195.000 επιχειρήσεις που είχαν αύξηση τζίρου το 2020 έναντι του 2019. Σε σχέση με το θέμα των αναστολών εργασίας, δήλωσε: «Προσπαθούμε να περιορίσουμε τα φαινόμενα ανορθόδοξης χρήσης των εργαλείων στήριξης, είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από αντίστοιχα φαινόμενα ακόμα και σε χώρες με πιο προηγμένα φορολογικά συστήματα, όπως είναι π.χ. οι ΗΠΑ».
Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του Υπ. Οικονομικών από τον έκτο κύκλο οι αιτήσεις από μη δικαιούχους επιστρεπτέας προκαταβολής ξεπέρασαν τις μισές. Τα στοιχεία μάλιστα έδειξαν ότι από τις 721.396 αιτήσεις οι δικαιούχοι είναι μόλις 286.181 με βασικότερες αιτίες απόρριψης της αίτησης είτε την αύξηση τζίρου , είτε, την αδυναμία εμφάνισης δηλωμένου τζίρου τουλάχιστον 200 ευρώ το μήνα. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι αιτίες απόρριψης ήταν πολλαπλές. Αναλυτικά σημειώνεται ότι:
- 138.461 επιχειρήσεις παρουσιάζουν αύξηση τζίρου τον Ιανουάριο του 2021, σε σύγκριση με τον τζίρο αναφοράς (τζίρο Ιανουαρίου 2020),
- 175.855 παρουσιάζουν πτώση τζίρου μικρότερη του 20% τον Ιανουάριο του 2021, σε σύγκριση με τον τζίρο αναφοράς,
- 188.804 επιχειρήσεις δεν έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 200 ευρώ. Από αυτές, 21.530 έχουν αύξηση τζίρου τον Ιανουάριο του 2021 και 124.260 επιχειρήσεις έχουν πτώση τζίρου μικρότερη από 20% τον Ιανουάριο του 2021, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020.
- 194.950 επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη πριν από το 2018, εμφανίζουν αύξηση τζίρου το 2020, σε σχέση με το 2019. Από αυτές, 54.796 έχουν αύξηση τζίρου και τον Ιανουάριο του 2021, 45.838 έχουν πτώση τζίρου μικρότερη από 20% τον Ιανουάριο του 2021 και 46.087 δεν έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 200 ευρώ.
Πάντως ο κ. Θ. Σκυλακάκης παραδέχτηκε ότι με τις διαρκείς παρατάσεις του lockdown σχεδόν εξαντλήθηκαν τα κονδύλια στήριξης που είχαν προϋπολογισθεί για το 2021, στα οποία προστέθηκαν και τα κονδύλια του React EU, που επίσης είχαν εγγραφεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Όπως είπε, λόγω των υγειονομικών εξελίξεων δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αναθεώρησης του Προϋπολογισμού της φετινής χρονιάς, ωστόσο δεν υπάρχει τέτοιο θέμα σήμερα.
Όσον αφορά στις φοροελαφρύνσεις, ο κ. Θ. Σκυλακάκης είπε ότι ισχύει ό,τι έχει ήδη ανακοινώσει η Κυβέρνηση, ωστόσο για το 2022 δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να υπάρχουν αποφάσεις, δεδομένου ότι ακόμα δεν υπάρχει εικόνα για την πορεία της τρέχουσας χρονιάς. «Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει στις όποιες δημοσιονομικές αποφάσεις να λάβουμε υπόψη και τις αποφάσεις της ΕΚΤ, αλλά και τη στάση των αγορών» επισήμανε, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στον στόχο δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας και στη διατήρηση υγιών και βιώσιμων δημοσιονομικών μεγεθών. «Μην ξεχνάμε ότι ακόμα η χώρα δεν έχει μπει στην επενδυτική βαθμίδα και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη διαχείριση των δημοσιονομικών μας μεγεθών για τα επόμενα δύο χρόνια. Οι αγορές έχουν τα μάτια τους στις οικονομίες των χωρών της Ε.Ε, η ΕΚΤ είναι ο “τερματοφύλακας” όλων σε αυτή την προσπάθεια και εμείς θέλουμε να παραμείνουμε στη μεγάλη ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών, να μη βρεθούμε μόνοι μας. Ωστόσο δεν θα διακινδυνεύσουμε τη δυναμική ανάπτυξη που θέλουμε», τόνισε χαρακτηριστικά, δίνοντας το στίγμα της πρόκλησης.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις