Οικονομία: Ποιο είναι το “βαρόμετρο” για τις αποφάσεις για πακέτο νέων μέτρων
Στο πρώτο δεκαήμερο του φθινοπώρου είναι προγραμματισμένη και η παρουσία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου αναμένεται να κάνει και τις σχετικές ανακοινώσεις.
- 19 Ιουλίου 2022 06:57
Για το φθινόπωρο μετατίθενται οι όποιες αποφάσεις για νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Πέρα από το ότι τότε θα υπάρχει ένας πιο σαφής πολιτικός ορίζοντας για τις εκλογικές εξελίξεις, θα έχει, με βάση αναφορές κυβερνητικών στελεχών, ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις προθέσεις της Ρωσίας για την τροφοδοσία με φυσικό αέριο της Ευρώπης, αποσαφηνιστεί η πορεία πλήρωσης των αποθηκών της ΕΕ και συνακόλουθα θα έχει διαμορφωθεί κι ένας πιο ξεκάθαρος ορίζοντας για τις τιμές.
Συνδυαστικά με την εικόνα του τουρισμού μέχρι τότε, θα διαμορφωθεί, έτσι, μια πιο πλήρης καταγραφή του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου, που καθορίζει τις περαιτέρω κινήσεις στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας. Άλλωστε στο πρώτο δεκαήμερο του φθινοπώρου είναι προγραμματισμένη και η παρουσία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου, εν όψει κι εκλογών, όποτε αυτές κι αν γίνουν, θα πρέπει να πάει με το “καλάθι” κάπως γεμάτο.
“Ραντεβού τον Σεπτέμβρη”
“Πρέπει να δούμε το νέο τοπίο” τόνισε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για μέτρα στήριξης. Σημείωσε, δε, ότι “βαρόμετρο” των αποφάσεων είναι η πορεία των εσόδων από τον τουρισμό, αλλά και οι τιμές αερίου που επηρεάζουν τις τιμές του ρεύματος. “Η αίσθηση που έχουμε είναι ότι στον τουρισμό, πηγαίνουμε πολύ καλά καθώς είμαστε η μόνη χώρα που αυξάνονται οι αεροπορικές πτήσεις” ανέφερε το ίδιο στέλεχος σημειώνοντας είναι πιθανή η υπέρβαση των επιδόσεων της χρονιάς ρεκόρ, δηλαδή του 2019.
Παράλληλα εστίασε στις τιμές αερίου αλλά και στην πορεία υλοποίησης των δράσεων αντικατάστασης της μεγάλης εξάρτησης που έχει η χώρα στην ηλεκτροπαραγωγή από το εισαγόμενο φυσικό αέριο.
“Νομίζω οι Ρώσοι θα προσπαθούν να συντηρούν το κλίμα αβεβαιότητας για να κρατούν τις τιμές υψηλότερα. Αλλά όταν γεμίσουν οι αποθήκες, μια τέτοια στάση θα έχει μικρή επίδραση στις τιμές” ανέφερε και προσέθεσε ότι “η παράλληλη περαιτέρω αξιοποίηση των ΑΠΕ, η χρήση λιγνίτη, ΑΠΕ και ντίζελ περιορίζουν τη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα” κάτι που επηρεάζει το σημαντικά το ΑΕΠ. “Ανά δέκα ευρώ αύξησης τιμών στο φυσικό αέριο, η επιβάρυνση είναι μεγάλη στην πορεία του ΑΕΠ. Αλλά η όλη εξέλιξη εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα μπει ο λιγνίτης στο ενεργειακό μίγμα. Με παλιές καταναλώσεις η άνοδος 10 ευρώ στη τιμή του αερίου, δημιουργεί κόστος στην οικονομία που υπερβαίνει τα 600 εκ. Σίγουρα, όμως, έχουμε μείωση κατανάλωσης και υποκατάσταση του φυσικού αερίου. Κι αυτό θα συνεχίζεται σε όλην την επόμενη πορεία” σημείωσε το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου περιγράφοντας το όλο δημοσιονομικό σκηνικό που παραπέμπει στη λήψη αποφάσεων για τις όποιες κινήσεις το φθινόπωρο οπότε και στο μέτωπο του πετρελαίου θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις τιμές. Οι τελευταίες, δε, συνδέονται με την πορεία των εκτιμήσεων για την παγκόσμια οικονομία, με το εάν δηλαδή θα υπάρξει ύφεση ή όχι .“Πάντως τα στοιχεία, συνδυασμένα δείχνουν ότι η οικονομία προσφέρει μια όσο μεγαλύτερη ασπίδα για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα πληθωρισμού με δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα” ανέφερε με νόημα το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.
Τα έσοδα
Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και τον Ιούνιο η υπεραπόδοση εσόδων σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση για την Εκτέλεση Κρατικού Προϋπολογισμού Ιουνίου 2022. “Η θετική πορεία των δημοσίων εσόδων συνεχίζεται και τον Ιούνιο. Ακόμα κι αν ληφθεί υπόψη η προείσπραξη κάποιων εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ ο ρυθμός αύξησης των φορολογικών εσόδων σε σχέση με τα προβλεπόμενα από τον προϋπολογισμό παραμένει πολύ υψηλός επιβεβαιώνοντας την σημαντική αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες διεθνείς συνθήκες” ανέφερε σε δήλωσή του ο Αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Τα έσοδα από φόρους ειδικά για τον Ιούνιο τα έσοδα φτάνουν στα 4.117 εκατ. ευρώ, δηλαδή σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ ήταν αυξημένα κατά 799 εκατ. ευρώ ή κατά 24,1% έναντι του στόχου, λόγω της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και της είσπραξης της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Οκτώβριο. Εκτιμάται πως παρά την αυξημένη επιστροφή φόρων και 150 εκατ ευρώ του ΕΝΦΙΑ, το ποσό υπεραπόδοσης είναι υψηλό και δείχνει πως η οικονομία «τρέχει» και εξ αιτίας του τουρισμού, των επενδύσεων και των εξαγωγών. «είναι η αντίστασή μας έναντι της θύελλας αυτής που δεν λέει να κοπάσει».
Συνολικά, ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο σε 24.731 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,642 δις. ευρώ ή 17,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και στην είσπραξη της πρώτης και της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ενώ είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο αντίστοιχα, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.
Οι καταναλωτές κόβουν τα ψώνια για να πληρώσουν το ρεύμα
Πάντως, παρά ταύτα, οι καταναλωτές περνούν δύσκολα, με έναν στους δύο να δηλώνουν ότι θα κόψει τα ψώνια στο επόμενο εξάμηνο για να πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος.
Το καταναλωτικό κλίμα το τελευταίο εξάμηνο, όπως προκύπτει από την εξαμηνιαία έρευνα του ΣΕΛΠΕ και του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζει επιδείνωση.
Η αρνητική επίδραση του κόστους ενέργειας στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών είναι εμφανής, καθώς το 53% των καταναλωτών θα περιορίσει τις δαπάνες στην αγορά προϊόντων, ενώ θα αυξήσει τις δαπάνες για λογαριασμούς.
Πρακτικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταναλωτές περικόπτουν αγορές προϊόντων και υπηρεσιών για να πληρώσουν το κόστος ενέργειας και καυσίμων.
Επιδείνωση στον δείκτη καταναλωτικού κλίματος λιανικής
Οι πληρωμές λογαριασμών, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από 19-21 Ιουνίου, αποτελούν πλέον τη μεγαλύτερη δαπάνη ως ποσοστού του μηνιαίου εισοδήματος.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος λιανικής, τον Ιούνιο του 2022, διαμορφώθηκε στο -64, μειωμένος σε σχέση με τον μήνα βάσης, τον Οκτώβριο του 2019, και μειωμένος σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Ιουλίου 2021.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει να κάνει τόσο με τις μέχρι σήμερα προσδοκίες των καταναλωτών για το προσεχές διάστημα όσο και λόγω της παρούσας κατάστασης στα οικονομικά στοιχεία των καταναλωτών.
Συγκεκριμένα η μείωση στον υποδείκτη παρούσας κατάστασης ήταν από το -40 στο -58, ενώ ο υποδείκτης προσδοκιών μειώθηκε από -51 σε -73. Πρακτικά αυτό που καταγράφεται, είναι και χαμηλές προσδοκίες αλλά και επιβάρυνση των οικονομικών στοιχείων των καταναλωτών, γεγονός που σχετίζεται με το αυξημένο κόστος ενέργειας όπως φαίνεται και σε άλλους δείκτες, αλλά ταυτόχρονα με τις πληθωριστικές τάσεις και την αβεβαιότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η χειρότερη περίοδος της τελευταίας διετίας για αγορές
Συγκεκριμένα, όπως αποτυπώνεται και στις επιμέρους ερωτήσεις, οι καταναλωτές δεν είναι σίγουροι ότι είναι μία ικανοποιητική περίοδος για να κάνουν αγορές οι ίδιοι αλλά και το γενικότερο κλίμα δεν βοηθάει. Μάλιστα την κατατάσσουν ως τη χειρότερη περίοδο για σημαντικές αγορές για το σπίτι τους τα τελευταία δύο χρόνια.
Οι προσδοκίες για τις δαπάνες είναι επίσης αρνητικές και σχετίζονται άμεσα με το αυξημένο κόστος ενέργειας. Όπως καταγράφεται, το 45% εκτιμά ότι το δεύτερο εξάμηνο 2022 οι δαπάνες για λογαριασμούς κοινής ωφέλειας θα είναι αυξημένες.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις