Όλα στο τραπέζι για χρέος και πλεονάσματα

Όλα στο τραπέζι για χρέος και πλεονάσματα

Λεπτομέρειες απομένουν για να έχουμε την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας. Πώς εξελίσσεται η συζήτηση στην Ουάσινγκτον για χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα. Το σενάριο συμβιβασμού Βερολίνου-ΔΝΤ

Σε προχωρημένο επίπεδο βρίσκονται οι συζητήσεις για την τεχνική συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση και για την ελάφρυνση του χρέους και τα πλεονάσματα μετά το 2018, που θα απαρτίζουν την συνολική συμφωνία, που ψάχνει η Αθήνα μέχρι και το επόμενο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Οι μέχρι τώρα συζητήσεις στην Ουάσινγκτον, δείχνουν ότι στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα έχουμε συμφωνία τεχνική συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου, είναι σχεδόν έτοιμο και μένουν να συμπληρωθούν μόνο λίγα «κουτάκια» για να έχουμε το περίφημο Staff Level Αgreement μέχρι και το τέλος του μήνα ή τις πρώτες ημέρες του Μαϊου.

Οι συναντήσεις με τον επίτροπο αρμόδιο για οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσχοβισί και τον σκληρό του ΔΝΤ, κ Πόουλ Τόμσεν, θα κλείσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για παλιά και νέα μέτρα, ώστε η επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα από την Τρίτη να είναι σύντομη και να έχει αποτέλεσμα .

Η συνάντηση με τον νέο υφυπουργό οικονομικών των ΗΠΑ κ. Αντυ Μπάουκολ, αντί του νέου υπουργού οικονομικών των ΗΠΑ κ. Στήβεν Μνούτσιν έχει την δική της σημασία.

Η νέα ηγεσία του Λευκού Οίκου αποφάσισε να παρακολουθήσει μέσω του ΔΝΤ την πορεία του προγράμματος της Ελλάδας. Αποφεύγει όμως τον ενεργό ρόλο που είχε ο τέως υπουργός οικονομικών κ. Τζάκ Λιού της Κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα.

Η συζήτηση για το χρέος

Η συζήτηση για το χρέος είναι επίσης σε εξέλιξη τόσο σε επίπεδο κορυφής, μέσω του άτυπου οργάνου που ονομάζεται Washington group (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ, Eurogroup) όσο και στις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές.

Γερμανία και ΔΝΤ, βρίσκονται σε τροχιά αμοιβαίου συμβιβασμού με όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά, από την συμφωνία μέσα στις επόμενες μέρες μέχρι και την διαφωνία.

Ένα ενδιάμεσο σενάριο, αν το ΔΝΤ παραμείνει άκαμπτο για συνολική λύση για όλη την περίοδο μέχρι και την εξόφληση του ελληνικού χρέους προς την Ευρώπη το 2060, είναι το σπάσιμο σε δύο περιόδους μια με μεσοπρόθεσμη και μια μακροπρόθεσμη με ενδιάμεση νέα αξιολόγηση για πρόσθετα μέτρα

Κάτι τέτοιο δίνει την ευελιξία στο Βερολίνο να περιοριστεί σε μια δέσμευση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος άμεσα, αφού το κόστος τους είναι μικρό, με την προοπτική να επανεξεταστεί το βασικό μακροπρόθεσμο μέτρο για την Ελλάδα, η σταθεροποίηση των επιτοκίων πληρωμής “όταν χρειαστεί”.

Πάντως μια συμφωνία έστω και επι της αρχής για την διευθέτηση του χρέους θα λύσει τα χέρια στην ΕΚΤ για να προχωρήσει ταχύτερα στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα

Το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2015, ανέβηκε απότομα στην ατζέντα των συζητήσεων στις συναντήσεις που γίνονται αυτές τις ημέρες στην Ουάσινγκτον.

Αφορμή έδωσε φυσικά και τόσο η εκτίμηση του ΔΝΤ για το 2016 που παραδέχθηκε το λάθος του και δέχθηκε τελικά ότι το 2016, είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,3% του ΑΕΠ και όχι 0,1% του ΑΕΠ, όπως προέβλεπε τον Οκτώβριο αλλά και η χθεσινή ανακοίνωση από την Κυβέρνηση για το πλεόνασμα μαμούθ του 4,2% του ΑΕΠ.

Το πολύ καλό αποτέλεσμα του 2016 είναι και καλό και κακό. Αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πολύ καλές επιδόσεις αλλά δεν εξασφαλίζει ότι οι επιδόσεις αυτές μπορούν να διατηρηθούν και μεσοπρόθεσμα.

Τούτο διότι μπορεί να φέρει μια συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια από 2018 μέχρι και το 2023 με χειρότερο σενάριο τα επόμενα πέντε χρόνια δηλαδή από το 2024 έως και το 2028 ο στόχος να μειωθεί στο 3% του ΑΕΠ.

Κάτι τέτοιο είναι πολύ μακριά από το σενάριο στο οποίο ποντάρει η Ελλάδα, δηλαδή μια μεσοπρόθεσμη περίοδο το πολύ τριών ετών με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και στην συνέχεια την μείωση του στόχου στο 2,5% του ΑΕΠ και στην συνέχεια το 2% του ΑΕΠ.

(Φωτογραφία: AP/Jon Gambrell)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα