Ολική επαναφορά στον “ορθό δημοσιονομικό δρόμο” – Κρίσιμες αποφάσεις για Σύμφωνο Σταθερότητας και δημοσιονομικούς στόχους

Ολική επαναφορά στον “ορθό δημοσιονομικό δρόμο” – Κρίσιμες αποφάσεις για Σύμφωνο Σταθερότητας και δημοσιονομικούς στόχους
AP

Την επόμενη εβδομάδα, στις 13-14 Μαρτίου, οι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις νέες δημοσιονομικές αρχές καθώς και τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Κλείνει η περίοδος των “χαλαρών” δημοσιονομικών κανόνων που επικράτησαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω επιδημίας κι ενεργειακής και η Ευρωζώνη ετοιμάζεται να μπει σε τροχιά και πάλι σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ήδη η σχετική συζήτηση έχει “φουντώσει”, εδώ και καιρό, με τις βόρειες χώρες να πιέζουν ασφυκτικά για επαναφορά σκληρών δημοσιονομικών κανόνων και υιοθέτηση αυστηρών και στοχευμένων πρακτικών για πιθανά μέτρα στήριξης σε κοινωνικές ομάδες και τις χώρες του νότου όπως η Ελλάδα να ζητούν επαρκείς μεταβατικές περιόδους και ήπιες διαδικασίες μετάβασης στην “επόμενη μέρα”.

Εχθές μάλιστα στις Βρυξέλλες έγινε η σχετική παρουσίαση πλαισίου εργασίας από την Κομισιόν ενώ την επόμενη εβδομάδα, στις 13-14 Μαρτίου, οι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το θέμα, καθώς και τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Βέβαια σοβαρές διαφορές καταγράφονται και πάλι μεταξύ των κρατών μελών, με τις χώρες του βορρά όπως αναφέρθηκε να ζητούν υψηλά πλεονάσματα και επαναφορά σε λογικές σφιχτών δημοσιονομικών πολιτικών, πιέζοντας ασφυκτικά τις Βρυξέλλες να προχωρήσουν σε προτάσεις που επαναφέρουν εμφατικά τις λογικές σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ουσιαστικά την επόμενη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών καλούνται να γεφυρώσουν τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του Βερολίνου, των Βρυξελλών και των υπόλοιπων κυβερνήσεων και να υιοθετήσουν σειρά συμπερασμάτων. Αν το πράξουν, οι ηγέτες της ΕΕ ενδέχεται στη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 Μαρτίου, λάβουν τις οριστικές αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι τα σημεία που επικεντρώνεται στο σχέδιο εργασίας, που δημοσιοποίησε χθες η Επιτροπή, έχουν να κάνουν με τη γενική ρήτρα διαφυγής, η οποία ανέστειλε τη δημοσιονομική προσαρμογή για τα κράτη-μέλη λόγω της πανδημίας, με το εάν πρέπει να ανοίξουν οι “διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος” για τα κράτη-μέλη αυτό ή το επόμενο έτος, (για κράτη με ελλείμματα και επίπεδα χρέους πάνω από τα όρια που ορίζει το Μάαστριχτ στο 3% και 60% αντίστοιχα). Τέλος η Επιτροπή βάζει στο τραπέζι κι άλλο ένα σημείο που άμεσα αφορά την Ελλάδα και έχει να κάνει με το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που θα εφαρμοστεί το επόμενο έτος, καθώς οι παλιοί κανόνες δεν ισχύουν και οι νέοι δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμα.

Βέβαια, όπως δείχνουν και τα μηνύματα από την αγορά ενέργειας αλλά και το μέτωπο του πληθωρισμού, οι αβεβαιότητες παραμένουν, ενώ βέβαια και οι ενεργειακές τιμές δεν πρόκειται να γυρίσουν στα επίπεδα του 2020. Γιαυτό και η ρητορική κορυφαίων εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών όλο το τελευταίο διάστημα έχει επικεντρωθεί σε παρατηρήσεις για “στοχευμένα μέτρα προσωρινού χαρακτήρα”.

Πάντως η Ελλάδα, με τα δεδομένα φτώχειας σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να “τρομάζουν” σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στην ΕΕ, αλλά και τα προβλήματα που αναδείχθηκαν και με το τραγικό συμβάν στα Τέμπη να είναι έντονα, καλείται να περάσει και πάλι σε λογικές λιτότητας εξυπηρετώντας παράλληλα του στόχους για την “ακριβή πράσινη” μετάβαση”.

Ήδη, η χώρα βαίνει σε λογική επαναφοράς στον “ορθό δημοσιονομικό δρόμο” με πλεονάσματα από φέτος, αλλά και φιλόδοξους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα στο επίπεδο του 2% από το 2024, όπως προβλέπει και η συμφωνία με τους θεσμούς για το χρέος. Ουσιαστικά εάν δεν αλλάξει κάτι από την συμφωνία για το Σύμφωνο Σταθερότητας η Ελλάδα καλείται και παλι να “σφίξει το ζωνάρι”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα