ΟΟΣΑ: Προβλέπει ύφεση από 8% έως 9,8% για την Ελλάδα
Ο Οργανισμός έχει συμπεριλάβει στις προβλέψεις του και ένα δυσμενές σενάριο με βάση το οποίο θα έχουμε διπλό χτύπημα του κορονοϊού για φέτος μέσα στον χειμώνα.
- 10 Ιουνίου 2020 12:29
Ύφεση στο 8% του ΑΕΠ στο βασικό και 9,8% στο δυσμενές σενάριο προβλέπει φέτος για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές των μελών του μετά την κρίση του κορονοϊού.
Ο ΟΟΣΑ εμφανίζεται στο βασικό σενάριο εμφανίζεται πιo αισιόδοξος για το 2020 και περισσότερο απαισιόδοξος για το 2021. Προβλέπει για φέτος ύφεση 8% του ΑΕΠ έναντι 9,7% της ύφεσης που προβλέπεται για την ΕΕ, ενώ για το 2021 προβλέπει ανάκαμψη 4,5% του ΑΕΠ αντί 6,9% της ΕΕ.
Ο Οργανισμός έχει συμπεριλάβει στις προβλέψεις του και ένα δυσμενές σενάριο με βάση το οποίο θα έχουμε διπλό χτύπημα του κορονοϊού για φέτος μέσα στον χειμώνα. Σε αυτό, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να καταγράψει ύφεση 9,8% φέτος έναντι 11,5% στην Ευρωζώνη και να αναπτυχθεί 2,3% το 2021 έναντι 3,5% στην Ευρωζώνη.
Ο διεθνής οργανισμός δίνει τα εύσημα στην ελληνική Κυβέρνηση για την ταχεία αντίδραση απέναντι στην υγειονομική κρίση που έφερε η έξαρση του κορονοϊού σημειώνοντας ότι η χώρα είχε που καλές επιδόσεις στον περιορισμό των κρουσμάτων, αποφεύγοντας την υπερφόρτωση του συστήματος υγείας της.
Τονίζει, ακόμη, ότι η στήριξη στα εισοδήματα και τις επιχειρήσεις από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση έως τώρα ως αντίδραση στην COVID -19 θα φτάνει και μέσα στο 2021, αλλά σημειώνει ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα στην περίπτωση του δεύτερου σεναρίου (νέας έξαρσης του κορονοϊού στα τέλη του 2020) για την επανέναρξη της ανάκαμψης.
Εξηγώντας κάπως τις απαισιόδοξες προβλέψεις του, τονίζει ότι στην επανεκκίνηση της οικονομίας η οικονομιή δραστηριότητα θα αναθερμανθεί αλλά και πάλι η ζήτηση για υπηρεσίες όπως ο τουρισμός και η εστίαση θα παραμείνουν περιορισμένες λόγω των μέτρων αποτροπής μιας νέας πανδημίας. Προτρέπει τέλος την αναθέρμανση των προσπαθειών για μεταρρυθμίσεις και προώθηση επενδύσεων ώστε η οικονομία να περάσει οριστικά σε ένα δρόμο πολυετούς και σταθερής ανάκαμψης.
Για την παγκόσμια οικονομία, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ύφεση 6% φέτος και ανάπτυξη 5,2% το 2021 στο πρώτο σενάριο, ενώ στο δεύτερο σενάριο προβλέπει ύφεση 7,6% και ανάπτυξη 2,8%, αντίστοιχα. Ακόμη, όμως, και στο πρώτο σενάριο πολλές αναπτυγμένες οικονομίες θα έχουν χάσει την αύξηση που είχαν στο κατά κεφαλήν εισόδημά τους για μία πενταετία, τονίζει.