ΟΟΣΑ: Τι αναφέρει για την έκρηξη των εισαγωγών και το δείκτη παραγωγικότητας
Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο εκτινάχθηκε και θέλει προσοχή να μην δημιουργήσει μακροοικονομική ανισορροπία.
- 11 Ιανουαρίου 2023 07:27
Σε μια από τις χρόνιες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας εστιάζει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του, που δημοσιοποίησε χθες. Ο λόγος για το έλλειμμα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών, που βρίσκεται και πάλι σε υψηλά επίπεδα αποκαλύπτοντας τα ελλείμματα ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας. Όσο, δε, και αν υποστηρίζει την εγχώρια παραγωγή, με αναγκαία για τις εξαγωγές, αλλά μη παραγόμενα εγχωρίως αγαθά, παραμένει ένας δείκτης που απαιτεί διόρθωση.
Όπως σημειώνει ο Οργανισμός, “το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, που βρίσκεται στο 6,7% του ΑΕΠ το 2021, παραμένει μεγάλο, παρά τη βελτίωση των εξαγωγών”.
Επίσης αναφέρεται ότι η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2021 οφείλεται στις υψηλότερες τιμές της ενέργειας που διεύρυνε το εμπορικό έλλειμμα στο 7,9% του ΑΕΠ. Μάλιστα σημειώνεται ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας το 2022 προβλέπεται να διευρυνθεί ελαφρώς στο 7% του ΑΕΠ, με την αύξηση της αξίας των εισαγωγών να υπερβαίνει εκείνη των εξαγωγών σε ένα πλαίσιο όπου οι αυξανόμενες παγκόσμιες τιμές ενέργειας έχουν κεντρική θέση. Βέβαια αφού ο ΟΟΣΑ σημειώνει την επίπτωση στη διεθνή θέση της χώρας από τη διεύρυνση του ελλείμματος, σημειώνει ότι η εν λόγω αύξηση αντισταθμίστηκε από τις αγορές περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ, από την αύξηση των ξένων επενδύσεων και τις μεταφορές κεφαλαίων από το Next Generation EU. Οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων και αυτές της ΕΕ, όπως αναφέρεται, ωστόσο, συμβάλλουν στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξάνοντας τη ζήτηση εισαγωγών, για παράδειγμα, για επενδυτικά αγαθά.
Πάντως ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι η βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα απαιτήσει αύξηση της παραγωγικότητας για να συνεχιστούν τα πρόσφατα κέρδη στην ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.
Εμπορικό έλλειμμα
Σημειώνεται ότι αύξηση 27,5% σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας τον Νοέμβριο πέρυσι, καθώς η αύξηση της αξίας των εισαγωγών ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών.
Συγκεκριμένα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 35.153,8 εκατ. ευρώ έναντι 22.163,4 εκατ. ευρώ το 11μηνο του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 58,6% (χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 6.415,4 εκατ. ευρώ ή 36,6%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 6.156,8 εκατ. ευρώ ή 35,2%).
Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 3.752,9 εκατ. ευρώ έναντι 2.943,0 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 27,5% (χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 54,1 εκατ. ευρώ 2,8%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 35,7 εκατ. ευρώ ή 1,8%).
Οι εξαγωγές
Πάντως ο Οργανισμός αναφέρει ότι η Ελλάδα απέκτησε μερίδια αγοράς αγαθών, διαφοροποιώντας σταδιακά το καλάθι των εξαγωγών της. Οι εξαγωγές σε χημικά προϊόντα, διάφορα μεταποιημένα αγαθά, όπως φαρμακευτικά και εξειδικευμένα άλλα προϊόντα και ορισμένα γεωργικά προϊόντα, κυρίως σε άλλες αγορές της ΕΕ, που παράγονται από ΜμΕ επιχειρήσεις, έχουν οδηγήσει σε αυτήν την ανάπτυξη και πλέον συμβάλλουν σημαντικά στις εξαγωγές της Ελλάδας.
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας τη Δευτέρα κατά την εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά στάθηκε στην ανάγκη εμπλουτισμού του “μπουκέτου” των προϊόντων που εξάγονται.
“Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο εκτινάχθηκε και θέλει προσοχή να μην δημιουργήσει μακροοικονομική ανισορροπία. Το στοίχημα είναι να αυξηθούν οι εξαγωγές σε είδη και περισσότερες χώρες. Το 85% των ελληνικών εξαγωγών αφορά 129 προϊόντα με προορισμό το 50% στην Ευρώπη, το 34% στη Μέση Ανατολή και το 11% στην Αμερική” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις