Όσα προτείνει η Επιτροπή Πισσαρίδη στο προσχέδιο του προγράμματος ανάπτυξης
Στη δημοσιότητα το προσχέδιο του προγράμματος ανάπτυξης. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, μείωση άμεσων φόρων. Οι προτάσεις για το Ασφαλιστικό.
- 04 Αυγούστου 2020 06:19
Μείωση άμεσων φόρων, ΦΠΑ, αλλά και «νέα επικουρική σύνταξη» προτείνει μεταξύ άλλων η Επιτροπή Πισσαρίδη στο προσχέδιο του προγράμματος ανάπτυξης που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.
Στο τμήμα της έκθεσης που αφορά το ασφαλιστικό επαναλαμβάνεται ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα κοστίζει στους προϋπολογισμούς 16,9% του ΑΕΠ έναντι 13,2% του μ.ο, της ΕΕ λόγω και της γήρανσης του πληθυσμού.
Τονίζεται μάλιστα ότι «είναι σημαντικό, κατά την ερχόμενη δεκαετία, να μην εκτροχιαστεί η χώρα από το πορεία αυτή, έτσι ώστε η συνταξιοδοτική και μισθολογική δαπάνη του δημοσίου ως ποσοστό του ΑΕΠ να μειωθεί σταδιακά, συγκλίνοντας προς τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και κλείνοντας μερικώς την ψαλίδα».
Με αναμενόμενη την ραγδαία δημογραφική γήρανση, η οποία θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του δείκτη εξάρτησης συνταξιούχων σε σχέση με τον ενεργό πληθυσμό, επιβαρύνοντας δυσανάλογα τις επόμενες γενεές αλλά και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας η επιτροπή αναφέρει ότι «για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της δημογραφικής γήρανσης πρέπει να ενισχυθούν οι κεφαλαιοποιητικοί πυλώνες ώστε να επιμεριστεί το βάρος της χρηματοδότησης των συντάξεων».
Τονίζεται μάλιστα ότι οι πυλώνες αυτοί είναι επιθυμητό να δρουν συμπληρωματικά με τον κύριο, έχοντας ένα δευτερεύοντα αλλά κρίσιμο ρόλο.
Σύμφωνα με την έκθεση τα κύρια οφέλη από αυτή τη μετάβαση σε ένα σύγχρονο σύστημα, που θα έφερνε την Ελλάδα πλησιέστερα στον μέσο όρο των συστημάτων της Ευρώπης, αφορούν κυρίως ενίσχυση των κινήτρων για περισσότερη και επίσημη εργασία όσο και για αποταμίευση των νοικοκυριών, με άμεσα αναπτυξιακά οφέλη για την οικονομία.
Στην κατεύθυνση αυτή με τη σημερινή δομή του ασφαλιστικού συστήματος, όπως τονίζει η έκθεση «ο βέλτιστος τρόπος συμπλήρωσης του κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα είναι ο μετασχηματισμός της επικουρικής σύνταξης (σήμερα νοητής κεφαλαιοποίησης) σε νέα επικουρική που θα λειτουργεί πλήρως κεφαλαιοποιητικά».
Με δεδομένη την καθυστέρηση της ανάπτυξης του κεφαλαιοποιητικού πυλώνα στη χώρα, η έκθεση τονίζει ότι η μεταρρύθμιση της επικουρικής πρέπει να προχωρήσει τάχιστα και με ευρύ πεδίο εφαρμογής (ενδεικτικά, για όλους τους νέους εργαζόμενους και εθελοντικά για όσους παλαιότερους ασφαλισμένους το επιλέξουν).
Η εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού πυλώνα αποτελεί πράξη διαγενεακής αλληλεγγύης και συντείνει στη διασφάλιση της βιωσιμότητας της οικονομίας στο απώτερο μέλλον.
Μειώσεις φόρων
Στο θέμα της φορολογίας η έκθεση διαπιστώνει ότι ο κύριος όγκος των φορολογικών βαρών, αφορά στη μισθωτή εργασία ενώ λόγω αφορολόγητου ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των φορολογούμενων δεν πληρώνει φόρο λόγω υψηλού αφορολόγητου. Στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού προτείνει:
- Κατά το δυνατό εξομοίωση και ενιαία φορολογική μεταχείριση των εισοδημάτων από διαφορετικές πηγές ώστε να μην καταστρατηγείται και η έννοια της προοδευτικότητας της φορολογικής κλίμακας. Στο ίδιο κεφάλαιο ζητά την μείωση του μη μισθολογικού βάρους .
- Σταδιακή μεταφορά του ΕΝΦΙΑ σε τοπικό επίπεδο, με αντίστοιχη προσαρμογή των μεταβιβάσεων από την κεντρική κυβέρνηση προς τους ΟΤΑ.
- Ενίσχυση αποταμίευσης νοικοκυριών με κίνητρα για μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις μέσω της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και ειδικών επενδύσεων.
- Ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των επενδύσεων των επιχειρήσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό, με μεταβολή του σημερινού εισοδήματος δεκαετούς φορολογικής απόσβεσης με επιταχυνόμενες αποσβέσεις εντός τριετίας.
- Άρση αντικινήτρων για τη μεγέθυνση εταιρειών εντός της χώρας.
- Σταθερό φορολογικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις και θέσπιση δεκαετούς ρήτρας μη επιδείνωσης του φορολογικού πλαισίου για νέες επενδύσεις.
- Μείωση της φορολόγησης των ενεργειακών προϊόντων για τη βιομηχανία και εξέταση της δυνατότητας επιβολής περιβαλλοντικού φόρου σε εισαγωγές (carbon border tax) από χώρες οι οποίες δεν έχουν θεσπίσει τα κατάλληλα περιβαλλοντικά μέτρα.
- Αυστηρότερα και εντατικότερα μέτρα ελέγχου για τον περιορισμό της λαθραίας διακίνησης καυσίμων και καπνικών προϊόντων, με εξασφάλιση του κατάλληλου εξοπλισμού και τεχνογνωσίας.
- Ενίσχυση κινήτρων για συρρίκνωση της παραοικονομίας μέσω επιβράβευσης και στοχευμένης χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών
- Τέλος θεωρεί θετική και την μείωση των έμμεσων φόρων και κυρίως του ΦΠΑ .
“Η Έκθεση Πισσαρίδη, είναι ένα Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία που έχει εκπονηθεί από επιτροπή με επικεφαλής τον Νομπελίστα οικονομολόγο, Χριστόφορο Πισσαρίδη. Η Έκθεση Πισσαρίδη για μια αναπτυξιακή μελέτη η οποία έχει ως στόχο θα θέσει ένα πλαίσιο προτάσεων και ύστερα από εκτενή συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων, να αποτελέσει το πλαίσιο πολιτικής για τα επόμενα χρόνια. Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι νομπελίστας οικονομολόγος και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και διδάσκει στο London School of Economics. Δείτε όλο το κείμενο της έκθεσης Πισσαρίδη σε pdf”.