“Ούτε κατά διάνοια η Ελλάδα εκτός ευρώ”

“Ούτε κατά διάνοια η Ελλάδα εκτός ευρώ”

Χωρίς την Ελλάδα, Ευρώπη δεν γίνεται. Τη διαβεβαίωση δίνει στο "Βήμα της Κυριακής" ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε . "Ως ένα από τα λίκνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού", χαρακτηρίζει τη χώρα μας και μιλά για το ντόμινο αρνητικών εξελίξεων από την έξωση της Ελλάδας από το ευρώ

Κάθετος στα σενάρια της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε και εξηγεί τους λόγους που δεν η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει εκτός Ε.Ε., δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι “ούτε κατά διάνοια, η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει εκτός ευρώ και Ευρώπης”.

Σημειώνει δε ότι ουδέποτε σκέφτηκε την αποχώρηση ή αποβολή της Ελλάδας από την ευρωζώνη διερωτώμενος “πώς θα μπορούσα να μην θέλω στην Ευρώπη μια από τις κοιτίδες του ευρωπαϊκού πολιτισμού;”.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δηλώνει την πλήρη υποστήριξή του στη φιλοσοφία της κυβέρνησης, όπως λέει, για αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Υπογραμμίζει πως “το καλό φάρμακο έχει τις περισσότερες φορές πικρή γεύση” και αφήνει αιχμές για τη στάση της ΝΔ και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι “του αναγνωρίζω το δικαίωμα της διαφορετικής άποψης, αλλά έχω το δικαίωμα να μην αποδεχθώ την άποψή του και να προειδοποιώ για τους κινδύνους που θα προκύψουν από τυχόν απόρριψη των μεταρρυθμίσεων”.

Αναγνωρίζει ότι υπήρξαν υπεροπτικές δηλώσεις Γερμανών πολιτικών για την Ελλάδα που ήταν άτοπες και πως πολλά ελληνικά πλακάτ κατά Γερμανών άφησαν πικρή γεύση.

Πάντως τονίζει ότι δεν μπορεί να καταπολεμηθεί το χρέος με νέα χρέη αλλά μόνο με δημοσιονομική πειθαρχία και μεταρρυθμίσεις.

Δείτε απόσπασμα της συνέντευξης στο vima.gr

* H απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου για το Μεσοπρόθεσμο ήταν θετική. Μια καλή ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη;

Καλή ημέρα σε μια δύσκολη κατάσταση. Η θετική απόφαση του Κοινοβουλίου δίνει την ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση να σταθεροποιήσει την οικονομία της χώρας. Αλλά τώρα, που ξεπεράσαμε το βουνό, αρχίζουν οι δυσκολίες της πεδιάδας. Οι αποφάσεις της Βουλής είναι το ένα, η υλοποίησή τους το άλλο. Και αυτό το δεύτερο είναι που μετράει, αν θέλουμε να ισχυροποιήσουμε το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι και ιδιαίτερα την Ελλάδα.

* Σε ποιον βαθμό επηρεάζει σήμερα η ελληνική κρίση τη γενικότερη μοίρα της Ευρώπης;

Αυτός που διέρχεται σήμερα κρίση δεν είναι το ευρώ, ούτε η Ευρώπη, αλλά η πολιτική των χρεών ορισμένων χωρών-μελών. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να σταματήσει αυτή η πολιτική. Και αυτό πρέπει να γίνει με σύνεση. Δεν μπορεί να καταπολεμήσει κανείς το χρέος με νέα χρέη, αλλά μόνο με δημοσιονομική πειθαρχία και μεταρρυθμίσεις. Ενα νόμισμα είναι τόσο ισχυρό όσο και οι οικονομίες των χωρών οι οποίες το εκδίδουν.

* Η τρόικα έχει επιβάλει στην Ελλάδα μια πολιτική λιτότητας, η οποία,όπως έδειξε ο πρώτος χρόνος εφαρμογής της, πνίγει την οικονομία και δεν επιτρέπει την παραμικρή ανάπτυξη. Τι νόημα έχει να συνεχιστεί μια παρόμοια πολιτική και τα επόμενα τέσσερα χρόνια μέσω του Μεσοπρόθεσμου;

Με όλο το σεβασμό πρέπει να πω ότι δεν ήταν η Επιτροπή, ή οι κυβερνήσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία που δημιούργησαν τα ελληνικά χρέη. Επιπλέον, θεωρώ πολύ επικίνδυνο να πιστεύει κανείς, ότι μπορεί να καταπολεμήσει τη φωτιά με βενζίνη, να περιορίσει δηλαδή τα χρέη του δημιουργώντας διαρκώς καινούρ γ ια. Ο δρόμος για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας περνά από τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, την καλύτερη συγκομιδή των φόρων, και από μεταρρυθμίσεις, όπως η αποκρατικοποίηση. Πάνω σε αυτά θα πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το αποτέλεσμα θα είναι η ανάκαμψη της οικονομίας.

* Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εδώ και αρκετό καιρό έναν πρόεδρο και μια υπουργό Εξωτερικών.Θα μπορούσατε να φαντασθείτε και έναν ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, έτσι όπως τον πρότεινε προσφάτως ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος θα είχε το κουμάντο στη λύση τόσο σοβαρών προβλημάτων, όπως το ελληνικό;

Η δύναμη της φαντασίας μου είναι απεριόριστη. Προς το παρόν όμως δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

* Υπήρξαν στιγμές τους τελευταίους μήνες που σκεφθήκατε τη δυνατότητα αποχώρησης ή αποβολής της Ελλάδας από την ευρωζώνη;

Μα τι λέτε; Πώς θα μπορούσα να μη θέλω στην Ευρώπη μια από τις κοιτίδες του ευρωπαϊκού πολιτισμού;

* Ισως λόγω των αδήριτων οικονομικών αναγκαιοτήτων…

Ούτε κατά διάνοια. Αυτή είναι η μοναδική απάντησή μου. Η Ευρώπη είναι το μέλλον και το πάθος της Γερμανίας

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα