Ούτε μήνας χωρίς φόρο για τους πολίτες – Τι αλλάζει με ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές αξίες

Ούτε μήνας χωρίς φόρο για τους πολίτες – Τι αλλάζει με ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές αξίες
Σπίτια στην Αθήνα Eurokinissi

Νέες αντικειμενικές τιμές έρχονται για 10.000 περίπου περιοχές της χώρας ενώ από του χρόνου ο ΕΝΦΙΑ θα ξεκινά να καταβάλλεται από τον Μάρτιο. Αποκαλυπτική η έκθεση των Θεσμών για το τι μας περιμένει τους επόμενους μήνες.

Αποκαλυπτική για τα καυτά θέματα της εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών αλλά και του ΕΝΦΙΑ είναι η έκθεση των Θεσμών που δημοσιεύτηκε χτες στο πλαίσιο της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Όπως αναφέρεται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να εφαρμοστεί από την αρχή του επόμενου έτους. Μάλιστα τονίζεται ότι  η επέκταση του συστήματος εφαρμογής τους «έχει οδηγήσει σε διεύρυνση της βάσης υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ από το 85% των ακινήτων στο 95%  Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν νομοθετηθεί έως τον Νοέμβριο του 2021. Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα ακολουθήσει στις αρχές του 2022, με τις πρώτες πληρωμές τον Μάρτιο του 2022. Έτσι, οι πληρωμές του φόρου θα απλώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αντί να επικεντρώνονται παράλληλα με τις πληρωμές φόρου εισοδήματος κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Ουσιαστικά, με βάση τις αναφορές των θεσμών, από το Μάρτιο του χρόνου και κάθε χρόνου , θα ξεκινά ένας φορολογικός ετήσιος μαραθώνιος, με μηνιαίες καταβολές (εφόσον βέβαια ο φορολογούμενος επιλέξει να πληρώνει με δόσεις και όχι εφάπαξ) για τις φορολογικές υποχρεώσεις τόσο του ΕΝΦΙΑ, (που θα ξεκινούν το Μάρτη) όσο και του φόρου εισοδήματος στη συνέχεια. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη νομοθεσία, κανονικά,  ο φόρος  εισοδήματος  καταβάλλεται είτε σε 3 διμηνιαίες δόσεις,  ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια λόγω πανδημίας οι πληρωμές απλώθηκαν σε 8 μήνες. Μένει να φανεί λοιπόν πώς με την αποκατάσταση της κανονικότητας θα διαμορφωθεί το «φορολογικό ημερολόγιο».

Πάντως το βέβαια είναι ότι με τις νέες αντικειμενικές έρχονται σημαντικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και δεκάδες άλλους φόρους  που αφορούν τα ακίνητα πχ φόρος μεταβίβασης για πάνω από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

Με βάση όσα αναφέρονται στην έκθεση των θεσμών αλλά και με σχετικές πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο η υπουργική απόφαση με τις αναθεωρημένες τιμές ζώνης των ακινήτων για 10.160 περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι έτοιμη και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί.

Οι περιοχές

Σύμφωνα με πληροφορίες σε 7.000 περιοχές καταγράφονται αυξήσεις και άρα αυτό συμπαρασύρει και σειρά φόρων, σε  3.000 περιοχές θα υπάρξει μείωση ενώ για 1.000 περιοχές οι τιμές θα μείνουν αμετάβλητες. Επίσης πάνω από 3.000 περιοχές θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα. Εκεί δε θα κληθούν όσοι έχουν περιουσία να αρχίσουν να βάζου και γιαυτά τα ακίνητα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Οι νέες εντάξεις στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αφορούν κύρια παραθαλάσσιες περιοχές. Έτσι πχ στην Περιφέρεια Αττικής αποκτούν τιμές ζώνης περιοχές που ήταν εκτός στη Βάρκιζα, τα Λεγρενά, την Αγία Μαρίνα,  το Δασκαλειό,  το Πόρτο Ράφτη, τον  Ασπρόπυργο. τη Σαλαμίνα, τα Κύθηρα  αλλά και την  Αίγινα όπου εντάσσονται η Πέρδικα, ο Μεσαγρός και η Σουβάλα.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο σύστημα μπαίνουν για πρώτη φορά περιοχές του Λαγκαδά και της Χαλκιδικής. Χαρακτηριστικά μάλιστα σε άλλες γεωγραφικές ενότητες της χώρας όπως η Αιτωλοακαρνανία εντάσσονται όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές. Στο νομό Τρικάλων οι αντικειμενικές αξίες θα επεκταθούν στο Περτούλι, στην Ελάτη, στην Πύλη και στο Καστράκι.

Υπενθυμίζεται ότι στο νέο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού θα πατήσει ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ για το 2022. Φέτος δεν αλλάζουν τα πράγματα κι έτσι οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν τα ίδια ποσά που έδωσαν και πέρυσι εκτός εάν εντάσσονται στις κατηγορίες εκείνες που λόγω πτώσης των εισοδημάτων τους θα δουν και έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ. ή και πλήρη απαλλαγή.

Να σημειωθεί βέβαια ότι η κυβέρνηση για το 2022 έχει υποσχεθεί, εφόσον το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά,  νέα μείωση κατά 8% του ΕΝΦΙΑ (μετά το 22% του 2019) ώστε να μην αλλάξει η τελική «σούμα» εισπράξεων που κινείται περίπου στα 2,6 δισεκ. ευρώ αλλά αντίθετα να κατανεμηθεί το όλο βάρος πιο δίκαια και χωρίς τελικά μεγάλες επιβαρύνσεις όπου θα υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές ζώνης..

Παράλληλα έχει προταθεί από την Έκθεση Πισσαρίδη η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ με τις αποφάσεις να λαμβάνονται εν όψει προϋπολογισμού 2022 στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα