Όχι των δανειστών στο 50% και σε αύξηση εισφορών

Όχι των δανειστών στο 50% και σε αύξηση εισφορών
INTIME NEWS

Αυξάνονται οι ενστάσεις των δανειστών για τα καυτά θέματα της διαπραγμάτευσης. Λένε όχι στον ανώτατο φορολογικό συντελεστή 50% και στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Στερεύει ο χρόνος για την κυβέρνηση. Τι αντιπροτείνουν

Δρόμο «στρωμένο με αγκάθια» θυμίζει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με τους δανειστές να έχουν ανοίξει πλέον τα χαρτιά τους και να βγάζουν ήδη τις πρώτες «κίτρινες κάρτες» στην κυβέρνηση.

Η Τετάρτη αποδείχθηκε μια πολύ δύσκολη μέρα για τη διαπραγμάτευση, με το οικονομικό επιτελείο – και συγκεκριμένα τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, κ.κ. Ευ. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη – να δίνουν μάχη για περισσότερες από εννιά ώρες.

Κατά τις πληροφορίες, παρά τη μαραθώνια συνάντηση της Τετάρτης, οι δανειστές δεν έχουν ακόμη αποδεχθεί – αλλά ούτε και απορρίψει – την ελληνική πρόταση για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πρόταση για το φορολογικό έχει κατατεθεί στους εκπροσώπους των δανειστών από την Τρίτη, ενώ προβλέπει, μεταξύ άλλων, δραματική αύξηση της φορολόγησης στα εισοδήματα που ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ, αφού ο συντελεστής για τα εισοδήματα αυτά θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει το 50%.

Οι πληροφορίες ωστόσο θέλουν τους δανειστές, ακόμη κι αν δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν αποδέχονται ή όχι την ελληνική πρόταση για το φορολογικό, να έχουν αρχίσει ήδη να διατυπώνουν ενστάσεις. Οι ενστάσεις φέρεται να αφορούν στην επιβολή ανώτατου φορολογικού συντελεστή 50%, με τους δανειστές να εκτιμούν πως ένας τέτοιος συντελεστής δεν πρόκειται να τονώσει τα φορολογικά έσοδα, αλλά μάλλον θα δώσει νέα κίνητρα για όξυνση της φοροδιαφυγής.

Τι αντιπροτείνουν οι δανειστές;

Ο φορολογικός συντελεστής του 50% να επιβληθεί σε πιο χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια και συγκεκριμένα στα επίπεδα των 45.000 ευρώ, τα οποία σήμερα φορολογούνται με 42%.

Ως προς τα επιμέρους ζητήματα του φορολογικού, οι πληροφορίες θέλουν την ελληνική πλευρά να επιμένει στην ανάγκη μη ενσωμάτωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, προκειμένου να μην αυξηθεί περαιτέρω η φορολογική επιβάρυνση.

Με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας πρόσθετα φορολογικά βάρη για τα φυσικά πρόσωπα είναι αναπόφευκτα και θα φτάσουν τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως.«Ανησυχητικά» είναι την ίδια ώρα τα μαντάτα που έρχονται και από το μέτωπο του ασφαλιστικού. Οι πληροφορίες θέλουν τους δανειστές να είπαν ένα γενικό «ναι» στη φιλοσοφία της ελληνικής πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, απορρίπτοντας ωστόσο ξεκάθαρα την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους εργοδότες.

Το γεγονός αυτό φέρνει στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης τις επικουρικές συντάξεις. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών θα κορυφωθούν το επόμενο 24ωρο, καθώς βάσει των αρχικών σχεδιασμών, το κουαρτέτο θα πρέπει να φύγει από την Αθήνα το μεσημέρι της Παρασκευής. Μέχρι τότε ωστόσο οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν καταλήξει στις βασικές αρχές της αξιολόγησης.

Το σημερινό πρόγραμμα των επαφών της κυβέρνησης με το κουαρτέτο έχει ως εξής:- Στις 14.00 το Συνταξιοδοτικό.- Στις 15.30 ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κοινωνική στέγαση.- Στις 16.30 ΤτΕ, χρηματοπιστωτικός τομέας. – Στις 18.00 Ανταγωνισμός, κλειστά επαγγέλματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα