Παγκρήτια Τράπεζα: “Τρέχει” το Business Plan για την συγχώνευση με την Attica Bank

Διαβάζεται σε 4'
Παγκρήτια Τράπεζα
Παγκρήτια Τράπεζα FACEBOOK @PANCRETABANK

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Παγκρήτιας Τράπεζας Αντώνη Βαρθολομαίο, ξεκίνησε ήδη η κατάρτιση του κοινού επιχειρησιακού σχεδίου και ακολουθεί τις επόμενες εβδομάδες ο εσωτερικός έλεγχος των δύο τραπεζών. Στόχος η ολοκλήρωση της συγχώνευσης προς το τέλος του 2024.

Με στόχο την δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα με αποκλειστικό αντικείμενο εργασιών τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, ξεκίνησαν οι διοικήσεις της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας την κατάρτιση του κοινού επιχειρηματικού σχεδίου (Business Plan) που θα οδηγήσει μέσα στο 2024 στην συγχώνευση των δύο τραπεζών.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Παγκρήτιας Τράπεζας Αντώνη Βαρθολομαίο από το κοινό επιχειρησιακό σχέδιο, το εξελίσσεται μέχρι στιγμής σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και με σύμβουλο την Oliver Wyman, θα προκύψει το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που θα χρειαστεί ο νέος τραπεζικός όμιλος και φυσικά όλες οι απαραίτητες ενέργειες που θα απαιτηθούν για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Κατά την διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης ο κ. Βαρθολομαίος ανέλυσε τα βασικά στάδια της εν εξελίξει διαδικασίας συγχώνευσης της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Attica Bank, σύμφωνα με τα οποία το κοινό business plan αναμένεται να είναι έτοιμο το Φεβρουάριο του ΄24 προκειμένου να κατατεθεί στους μετόχους και φυσικά στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Επόμενο βήμα το due diligence, η διαδικασία του αναλυτικού εσωτερικού ελέγχου που θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες και αφού λάβει υπόψιν του τη συνολική λογιστική εικόνα των δύο τραπεζών, με σημαντικότερο την ποιότητα του Ενεργητικού και το ύψος των κόκκινων δανείων, θα προτείνει τη σχέση ανταλλαγής.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο νέος τραπεζικός όμιλος θα λάβει σάρκα και οστά προς το τέλος του 2024 και θα είναι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο πέμπτος σε μέγεθος κατά σειρά ενεργητικού, με κοινά assets (Παγκρήτιας – Attica Bank) της τάξης των 5 δισ. ευρώ.

Τα οφέλη από την εξαγορά της HSBC

Ήδη η Παγκρήτια Τράπεζα δρέπει τους πρώτους καρπούς από την απορρόφηση, εδώ και δύο μήνες, της HSBC καταγράφοντας σημαντικά πλεονεκτήματα από την στρατηγική επιλογή εξαγοράς της παρουσίας του διεθνούς ομίλου στην Ελλάδα.

Η Παγκρήτια με την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας ενισχύεται μεταξύ άλλων με επιπλέον τουλάχιστον 1 δισ καταθέσεις περίπου, νέο ισχυρό πελατολόγιο, ενώ επιπλέον εισέρχεται δυναμικά σε νέους τομείς τραπεζικών εργασιών που είτε δεν είχε καθόλου παρουσία είτε είχε πολύ μικρά μερίδα αγοράς, όπως το corporate banking, ο τομέας της ναυτιλίας και ο τομέας του wealth management.

Η διοίκηση της τράπεζας, μετά την συγχώνευση, έχει θέσει και υλοποιεί ήδη τους πρώτους στόχους παρέχοντας υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας και δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ επόμενο βήμα είναι ο εξορθολογισμός του δικτύου, ιδιαίτερα στην Κρήτη, στα 55 καταστήματα συνολικά.

Όπως επισήμανε ο κ. Βαρθολομαίος, ιδιαίτερο περιουσιακό στοιχείο για τη συγχωνευμένη πλέον Παγκρήτια Τράπεζα, αποτελούν οι 250 εργαζόμενοι που απορροφήθηκαν από την HSBC οι οποίοι λόγω των αξιόλογων «βιογραφικών» και προσόντων που διαθέτουν, στόχος είναι να προαχθούν σε υψηλότερες θέσεις από αυτές από τις οποίες προήλθαν. Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μια εσωτερικού τύπου αξιολόγηση στην Τράπεζα, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι της HSBC έχουν πέραν του υψηλού μορφωτικού επιπέδου, ειδική εκπαίδευση, τεχνογνωσία και προσέγγιση στον πελάτη με βάση τα διεθνή πρότυπα.

Στους επιμέρους οικονομικούς δείκτες, το οικονομικό όφελος από την απορρόφηση της HSBC αποτιμάται ως 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο της Παγκρήτιας ενώ η συμβολή του wealth managament (υπηρεσίες διαχείρισης περιούσιάς) μεταφράζεται σε εισροή 400 εκατ. ευρώ περίπου υπό διαχείριση κεφάλαια.

Μέσω της υπηρεσίας wealth management, οι πελάτες της Παγκρήτιας Τράπεζας απέκτησαν πρόσβαση σε νέες επενδυτικές επιλογές, ενώ την ίδια στιγμή, οι παλαιοί πελάτες της HSBC συνεχίζουν να απολαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες και προϊόντα, καθώς η συνεργασία με τους 9 και πλέον οίκους αμοιβαίων κεφαλαίων, έχει διατηρηθεί στο σύνολό της.

Ταυτόχρονα άλλαξαν και τα χαρακτηριστικά των μέχρι σήμερα Prime πελατών και της προσέγγισης που ακολουθούσε η HSBC και πλέον η Παγκρήτια Τράπεζα, μετονομάζει σε Cobalt το εξατομικευμένο service των πελατών της που ανήκουν σε μια υψηλότερη του μέσου όρου οικονομική επιφάνεια. Οι cobalt πελάτες είναι όσοι έχουν επενδύσεις πάνω από 60.000 ευρώ ή ατομικό εισόδημα 45.000 ευρώ και οικογενειακό 60.000 ευρώ.

Σε ότι έχει να κάνει με τις υπηρεσίες Wealth Management, εκτός Αθηνών, θα παρέχονται, σύμφωνα με την διοίκηση από τα 10 τα τραπεζικά καταστήματα που θα επικεντρώνονται σε αυτή την υπηρεσία και πιο συγκεκριμένα στην Κρήτη (Χανιά, Ρέθυμνο, 2-3 στο Νομό Ηρακλείου, Αγ. Νικόλαος), στη Ρόδο, Χίο, Πάτρα, Καλαμάτα, Τρίπολη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα