Παίρνει μπρος η αξιολόγηση, επί τω έργω οι δανειστές
Πρεμιέρα σήμερα για τον νέο γύρο διαπραγμάτευσης. Το κουαρτέτο συναντούν το μεσημέρι Τσακαλώτος, Σταθάκης. Στο τραπέζι μπαίνουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα – Καθορίζονται σήμερα χρονοδιάγραμμα και πλαίσιο αξιολόγησης
- 09 Μαρτίου 2016 06:02
Σε ρυθμούς αξιολόγησης εισέρχεται επισήμως από σήμερα η ελληνική οικονομία, μετά το πράσινο φως που άναψε το Eurogroup της Δευτέρας για την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα.
Το κουαρτέτο βρίσκεται ήδη από χθες επί ελληνικού εδάφους και σήμερα «σηκώνει» μανίκια για να ξεκινήσει το «ξεσκόνισμα» της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να διαπιστωθεί πόση πρόοδος έχει σημειωθεί από την τελευταία φορά που βρέθηκε στην Αθήνα και εάν τελικώς είναι εφικτή η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Το δύσκολο έργο της υποδοχής των δανειστών αναλαμβάνουν οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης. Η πρώτη – καθαρά διερευνητικού χαρακτήρα – συνάντηση έχει οριστεί για τις 14:00 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Στο σημερινό πρώτο ραντεβού αναμένεται να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα και το πλαίσιο των επόμενων συναντήσεων, προκειμένου όλα τα ανοιχτά μέτωπα να μπαίνουν ένα προς ένα στο «μικροσκόπιο» της διαπραγμάτευσης με προοπτική σταδιακά να κλείνουν.
Για μια επιτυχημένη και έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει την ύστατη μάχη για να κλείσει – ει δυνατόν με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες – όλα τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης τα οποία αφορούν στο δημοσιονομικό, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα κόκκινα δάνεια, την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Για να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα μέτωπα, η κυβέρνηση πιθανότατα θα απαιτηθεί να κάνει πίσω από τις αρχικές της τοποθετήσεις και να δεχθεί περικοπές στις κύριες συντάξεις (ασφαλιστικό), κατάργηση των ελάχιστων φοροαπαλλαγών που έχουν διασωθεί (φορολογικό), απελευθέρωση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας (κόκκινα δάνεια).
Δεδομένου ότι πρόκειται για βαθιές μεταρρυθμίσεις, με τεράστιο πολιτικό κόστος, δεν αποκλείεται να λάβουν χώρα τμηματικά ως νέα, επιμέρους πακέτα προαπαιτούμενων, ώστε η υλοποίηση του καθενός από αυτά να συνοδεύεται και από εκταμίευση μέρους της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ. Και αυτό γιατί πρόκειται για μια πολύ μεγάλη δόση που δύσκολα μπορεί να λάβει άπαξ η κυβέρνηση.
Αυτό ωστόσο που πρέπει να επισημανθεί είναι πως παρά τις συνεχείς προσπάθειες τόσο εντός όσο και εκτός ελληνικού εδάφους, οι διαφωνίες παραμένουν. Και πρόκειται για διαφωνίες που συνεχίζουν να διχάζουν όχι μόνο την κυβέρνηση και τους δανειστές, αλλά και τους τελευταίους μεταξύ τους.
Η Αθήνα δεν έχει παρά έναν μήνα και κάτι μέρες μπροστά της για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Κατά τις πληροφορίες, το κουαρτέτο θα παραμείνει επί ελληνικού εδάφους για 10 περίπου μέρες, ήτοι μέχρι και τις 17-18 Μαρτίου. Τότε η διαπραγμάτευση θα διακοπεί με τους δανειστές να επιστρέφουν στις βάσεις τους για να γιορτάσουν το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου). Επάνοδός τους στην Αθήνα θα πρέπει να αναμένεται περί τα μέσα Απριλίου. Ημερομηνία ορόσημο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί η 22α Απριλίου, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup. Eυχή όλων, μέχρι τότε να έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να είναι σε θέση να επικυρώσουν την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Αυτό που όλοι απεύχονται είναι η διαπραγμάτευση να «τραβήξει» περαιτέρω χρονικά. «Μέχρι την 1η Μαΐου (Ορθόδοξο Πάσχα) η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, περιγράφοντας τα «συμπυκνωμένα» χρονοδιαγράμματα της διαπραγμάτευσης.
«Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το ορθόδοξο Πάσχα. Οι δανειστές εκτιμούν ότι θα είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν πως η Αθήνα εφάρμοσε όλες τις μεταρρυθμίσεις στα τέλη Απριλίου ή το αργότερο στις αρχές Μαΐου», εκτίμησε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Μπαίνει στην πρώτη γραμμή αλλά διχάζει… το θέμα του χρέους
Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος έφεραν το τελευταίο 48ωρο το μείζον θέμα του χρέους οι Ευρωπαίοι. Όλα ξεκίνησαν μετά το Eurogroup της Δευτέρας, όταν ο πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει στο «εγγύς μέλλον». Όπως τόνισε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η Ευρωζώνη έχει δεσμευθεί να εξετάσει το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.«Η συζήτηση για το χρέος θα ανοίξει στο εγγύς μέλλον», διεμήνυσε, για να προσθέσει μάλιστα πως «είναι προς το κοινό συμφέρον να τρέξουν όλα γρήγορα».
Όμως μια ιδιωτική συνομιλία μεταξύ του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επιτρόπου Οικονομίας της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, την οποία «έπιασε» ένα ανοιχτό μικρόφωνο μετά την συνέντευξη Τύπου του Eurogroup, ήταν αρκετή για να προκαλέσει αντιδράσεις.
«Νομίζω ότι πυροδότησες ένα τεράστιο debate για την ελάφρυνση του χρέους» σχολιάζε ο Μοσκοβισί, απευθυνόμενος στον Ντάισελμπλουμ για να λάβει αμέσως την απάντηση: «Το έκανα επίτηδες». Η δήλωση αυτή γεννά εύλογα ερωτηματικά, ενώ την όλη κατάσταση περιπλέκει περαιτέρω η στάση του Σόιμπλε.
Αποφασισμένος να λάβει αποστάσεις από τη βασική απαίτηση του ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά και τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup για την έναρξη τω συζητήσεων για το θέμα μέσα στον Απρίλιο, ο Σόιμπλε δήλωσε πως «η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους έχει να κάνει με το πρεστίζ και όχι με την ουσία».
Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Ecofin την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές πως δεν έχει ένα σοβαρό επιχείρημα να παρουσιάσει στους Γερμανούς βουλευτές και τον γερμανικό λαό, προκειμένου να τους εξηγήσει γιατί το θέμα του ελληνικού χρέους βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης αυτή τη χρονική στιγμή…
Οι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις αναφορικά με το ελληνικό χρέος που γεννώνται επί ευρωπαϊκού εδάφους είναι βέβαιο πως αποτελούν ένα ακόμη εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια της Αθήνας για επιτάχυνση των διαδικασιών, μακριά από εμπόδια και παλινωδίες. Το μόνο βέβαιο είναι πως το θέμα του ελληνικού χρέους, είτε παράλληλα, είτε όχι, με την πορεία της αξιολόγησης, θα μας απασχολήσει πολύ το προσεχές διάστημα…