Πακέτα κόκκινων δανείων 7-8 δισ ευρώ πωλούν οι τράπεζες

Πακέτα κόκκινων δανείων 7-8 δισ ευρώ πωλούν οι τράπεζες
Το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος eurokinissi

Πωλήσεις δανείων εως 8 δισ ευρώ δρομολογούν οι τράπεζες εντός του 2018. Κόκκινα δάνεια, καταναλωτικά και μικρομεσαία επιχειρηματικά. Πωλήσεις, διαγραφές, πλειστηριασμοί αλλά και ρυθμίσεις το κοκταίηλ της νέας χρονιάς

Πακέτα «κόκκινων» δανείων, συνολικού ύψους 7-8 δισ ευρώ θα επιδιώξουν να πουλήσουν οι τράπεζες μέσα στο 2018, σταδιακά και μέσα από ξεχωριστές συναλλαγές ανά κατηγορία δανείων.

Πρώτα στη λίστα πώλησης, τα καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και στη συνέχεια, τα μικρά επιχειρηματικά και επαγγελματικά που μπορεί να έχουν και εξασφαλίσεις. Εννοείται ότι πρόκειται για δάνεια, που έχουν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο “κόκκινο” και δεν έχουν στην ουσία καμία τύχη….

Σε δεύτερη φάση, σχεδιάζεται η πώληση ακόμη και δανείων στεγαστικού χαρτοφυλακίου, ειδικά για τις “τελειωμένες” περιπτώσεις που δεν επιδέχονται καμίας ρύθμισης.

Επειτα από μία διετία, που η μείωση των κόκκινων δανείων γινόταν σχεδόν αποκλειστικά με διαγραφές, οι τράπεζες της χώρας, αναζητούν και άλλες εναλλακτκές, υπακούοντας και στις κατευθύνσεις της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θεωρούν ότι οι διαγραφές δεν θα πρέπει να αποτελούν τη μόνη επιλογή.

Οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη πιέζουν σαφέστατα προς την κατεύθυνση των πλειστηριασμών, με τις ελληνικές τράπεζες να ακολουθούν, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που παρουσιάζουν οι αντιδράσεις διαφόρων ομάδων.

Η λύση των πλειστηριασμών – που όπως επανειλλημένα έχει τονισθεί στοχεύει στους στρατηγικούς κακοπληρωτές – θα συνδυασθεί και με την ενεργό διαχείριση επισφαλών δανείων, τόσο μέσω πωλήσεων όσο και μέσω ανάθεσης διαχείρισης σε εξειδικευμένες εταιρίες.

Σύμφωνα με τους νεώτερους στόχους που έχουν θέσει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και βάσει της πορείας που ήδη ακολουθούν, το 2018 αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες κινήσεις:

Η Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες, την πώληση συνολικών μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 3 δισ ευρώ. Θα δρομολογήσει την πώληση  “κόκκινων” καταναλωτικών δανείων σε πρώη φάση, ονομαστικής αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο και ενδεχομένως ακολουθήσουν και άλλα. Στην πορεία, σχεδιάζει την πώληση πακέτου μικρών επιχειρηματικών δανείων, που καλύπτονται από εγγυήσεις.

Αντίστοιχα, η Alpha Bank δρομολογεί τη πώληση καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, ονομαστικής αξίας 1 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 και παράλληλα οργανώνει αντίστοιχες ενέργειες για ληξιπρόθεσμα δάνεια στο χώρο της επιχειρηματικής πίστης.

Στο μεταξύ, η Τράπεζα θα αναθέσει στην εξειδικευμένη εταιρία που έχει συστήσει σε συνεργασία με τον Ομιλο AKTUA τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, λιανικής τραπεζικής, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ , με αποτέλεσμα τα συνολικά δάνεια που θα διαχειρισθεί η εταιρία να φτάσουν τα 4 δισ ευρώ.

Επίσης το πρώτο εξάμηνο του 2018, η Eurobank προσανατολίζεται στην πώληση ενός δεύτερου πακέτου καταναλωτικών δανείων, πιθανόν αντίστοιχου ύψους με αυτό που έχει υλοποιηθεί, δηλαδή, της τάξεως των 600 εκατ ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα διέθεσε  σε fund του εξωτερικού πακέτο καταναλωτικών δανείων 600 εκατ. ευρώ ( μετά την αφαίρεση  των δανείων αυτών από τους ισολογισμούς της, όπου παρέμεναν διότι δεν είχαν διαγραφεί) .

Πληροφορίες αναφέρουν  ότι επίκειται και πώληση μικρών επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων της .

Στο ίδιο διάστημα, εντός των πρώτων μηνών της νέας χρονιάς, η  Τράπεζα Πειραιώς “απεγκλωβίζεται” από περίπου 3 δισ ευρώ συνολικά κόκκινα δάνεια. Η Τράπεζα σχεδιάζει την πώληση καταναλωτικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ ( σε πρώτη φάση 1,5 δισ ευρώ), στη συνέχεια την πώληση – που μπορεί να λάβει και τη μορφή τιτλοποίησης –  επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις, αντίστοιχου ύψους.

Να σημειωθεί ότι κάποια δάνεια που πωλούνται είχαν ήδη διαγραφεί από τις τράπεζες ( οπότε το όποιο έσοδο είναι  καλοδεχούμενο) και κάποια άλλα, σε μεγαλύτερο ποσοστό, ήταν κολλημένα στις καθυστερήσεις.

Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες πάντως που προσδοκούν και σε μεγιστοποίηση αποτελέσματος μέσω πλειστηριασμών, “τρέχουν” παράλληλα, με τις συνεχείς ρυθμίσεις που κάνει ο τραπεζικός τομέας και που αφορά κάθε κατηγορία δανείου και κάθε τύπο δανειολήπτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα