Πακέτο στήριξης: Πώς θα πάρει τα 5,5 δισ. που δικαιούται η Ελλάδα
Ποσό ύψους 5,5 δισ. από κοινοτικούς πόρους θα διεκδικήσει η Ελλάδα στη μίνι σύνοδο κορυφής που θα έχει η ΕΕ με τα Δυτικά Βαλκάνια.
- 05 Μαΐου 2020 06:50
Την ενεργοποίηση των μέτρων (ύψους 540 δισ. ευρώ), που έχουν εγκριθεί από σύνοδο κορυφής της 23ης του προηγούμενου μήνα θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες το υπουργείο οικονομικών.
Τα απολύτως απαραίτητα 5,5 δισ. από κοινοτικούς πόρους θα κυνηγήσει η Ελλάδα και στη μίνι σύνοδο κορυφής που θα έχει η ΕΕ με τα Δυτικά Βαλκάνια αλλά και στο Eurogroup της Παρασκευής.
Το πακέτο των 540 δισ. ευρώ εγκρίθηκε αρχικά στο Eurogroup της 9ης Απριλίου. Στην ουσία πρόκειται για τα 100 δισ. ευρώ που θα δοθούν στα κράτη μέλη με την μορφή δανείων έναντι εγγυήσεων για την στήριξη της απασχόλησης. Πρόκειται για την πρωτοβουλία SURE.
Άλλα 200 δισ. ευρώ από το πακέτο αφορούν τις εγγυοδοσίες της ΕΤΕΠ προ τις τράπεζες κρατών μελών για την χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών.
Το τρίτο κομμάτι είναι το λιγότερο ενδιαφέρον. Αφορά τα 240 δισ. ευρώ που διαθέτει από τα αποθεματικά του ο ESM σε δάνεια έως 2% του ΑΕΠ ανά χώρα με στόχο την υπέρβαση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό.
Η Ελλάδα, στην πρώτη πρόχειρη κατανομή των χρημάτων αποφασίστηκε ότι δικαιούται περί τα 8,5 -9 δισ. ευρώ από τα οποία τα 1,5 δισ ευρώ από την πρωτοβουλία SURE με το οποίο σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την κάλυψη μέρους της απώλειας εισοδήματος και παράλληλα να αποτρέψει απολύσεις από την μερική απασχόληση που αναμένεται να ανακύψει ως φυσικό επόμενο της κρίσης. Επίσης δικαιούται περίπου 3-3,5 δισ. ευρώ από τις εγγυοδοσίες της ΕΤΕΠ.
Τέλος άλλα 3,8 δισ. ευρώ δικαιούται η Ελλάδα ευρώ από τις πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμό σταθερότητας κίνηση η οποία προς το παρόν αποκλείεται.
Οι υποσχέσεις της Ευρωπαϊκής επιτροπής ήταν ότι θα είχαμε μια πρώτη μορφή των νομικών κειμένων και για τις τρείς πρωτοβουλίες το τρίτο 10ήμερο του Απριλίου. Ωστόσο η προθεσμία προήλθε χωρίς να γίνει τίποτε. Ειδικά η Ελλάδα θα πρέπει να πιέσει επίσης και για την θεσμιοθέτηση της πιο χαλαρής διαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων η οποία επίσης βρίσκεται «στα χαρτιά». Ειδικά το τελευταίο επείγει να γίνει άμεσα καθώς από τα χρήματα αυτά περιμένουμε να καλύψουμε μέρος του κόστους για την επιστρεπτέα προκαταβολή.
Πίεση από τον Ευρωπαϊκό Νότο
Εκτός από την επιστρεπτέα προκαταβολή η Ελλάδα αλλά και οι άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου θα πιέσουν τις επόμενες μέρες να επιταχυνθεί η προετοιμασία των τριών ειδικών προγραμμάτων το αργότερο μέσα στον Ιούνιο ώστε να δημιουργηθούν οι σχετικοί κανονισμοί και τα αρχίσει και η απαραίτητη ροή των χρημάτων.
Κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών θα συζητηθούν όλες οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ευρώπη στην προσπάθεια στήριξης των κρατών μελών από τον κορονοϊό από τις αρχές Μαρτίου. Μαζί βέβαια θα συζητηθούν και οι τελευταίες πρωτοβουλίες που έχουν τις πολιτικές εγκρίσεις αλλά καθυστερούν στην εφαρμογή τους.
Θα γίνει επίσης συζήτηση και για το ταμείο ανάκαμψής που βρίσκεται σε ακόμη πιο πρώιμο στάδιο καθώς η συμφωνία είναι να οριστικοποιηθούν και ο μηχανισμός χρηματοδότησης και το ποσό που θα έχει διαθέσιμο και η σύνδεσή του με το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021 -2027 με προοπτική να λειτουργήσει για τα κράτη μέλη από τις αρχές του επόμενου χρόνου.