Πανικός μετά την απόρριψη
Ελεύθερη πτώση σημείωσαν τα διεθνή χρηματιστήρια, μετά την απόρριψη του σχεδίου Μπους για την διάσωση του αμερικανικού τραπεζικού τομέα
- 30 Σεπτεμβρίου 2008 08:05
Βουτιά σημείωσαν οι δείκτες των μετοχών στη Γουόλ Στρίτ, μετά την απόρριψη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του σχεδίου Μπους για την διάσωση του αμερικανικού τραπεζικού τομέα.
Ο γενικός δείκτης Dow Jones έχασε 777,68 μονάδες και κατρακύλησε κατά 6,98% στις 10.365,45 μονάδες, ενώ ο δείκτης εταιρειών τεχνολογίας αιχμής Nasdaq με απώλειες 199,61 μονάδων, κατέγραψε πτώση 9,14% που κατέληξε στις 1.983,73 μονάδες.
Δηλώσεις αναμένονται από τον Αμερικανό πρόεδρο για την οικονομική κρίση το μεσημέρι. Ο Αμερικανός πρέσβης θα παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κάρολο Παπούλια επιστολή του Τζόρτζ Μπους για τις οικονομικές εξελίξεις.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους υποσχέθηκε πως θα επιτεθεί “κατά μέτωπον” με τους οικονομικούς συμβούλους του στην χρηματοπιστωτική κρίση που μαστίζει την αμερικανική οικονομία, έπειτα από την απόρριψη του σχεδίου Πόλσον για τη διάσωση των κλυδωνιζόμενων τραπεζών από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
“Εκπονήσαμε ένα τεράστιο σχέδιο διότι έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα. Η στρατηγική μας είναι να συνεχίσουμε ν’ αντιμετωπίζουμε κατά μέτωπον την οικονομική κατάσταση και θα εργασθούμε για ν’ αναπτύξουμε μία στρατηγική που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να πορευόμαστε μπροστά”, τόνισε ο Μπους, μετά την συνάντησή του με τον ουκρανό ομόλογό του Βικτόρ Γιούσενκο.
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον δήλωσε πως είναι απαραίτητο το ταχύτερο δυνατόν ένα νέο σχέδιο για τη διάσωση του αμερικανικού τραπεζικού τομέα και πως ο ίδιος θα συνεργασθεί με τους βουλευτές για να το επιτύχει, διότι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για να καταρρεύσει.
“Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε κι είναι πολύ σημαντικό θέμα για να το αφήσουμε απλώς να καταρρεύσει. Θα πρέπει να εργασθούμε όσο ταχύτερα μπορούμε”, δήλωσε ο υπουργός μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, για να εξετάσουν την απόρριψη του σχεδίου. Ο ίδιος τόνισε πως το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα στέκεται καλά στα πόδια του.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει με το ποσό των 2.000 δισεκατομμυρίων γεν (13 δισ. ευρώ) το τραπεζικό σύστημα της χώρας ώστε να βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια κρίση.
Η BoJ παρεμβαίνει για δέκατη συνεχόμενη ημέρα στην αγορά. Το μέτρο αυτό αποφασίστηκε την ίδια στιγμή που το αμερικανικό Κογκρέσο απέρριπτε το σχέδιο σωτηρίας του τραπεζικού τομέα προκαλώντας αναταραχή στη Γουόλ Στριτ και στα ασιατικά χρηματιστήρια.
Καμία ανησυχία…προς το παρόν
Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους καταθέτες των τραπεζών μας, αναφορικά με τις καταθέσεις τους, τονίζει σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Χρήστος Γκόρτσος, με αφορμή τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη και τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις που έχει στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα με πτωχεύσεις τραπεζικών κολοσσών.
“Διανύουμε μία διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση που έχει πλήξει πλέον και ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις υπόλοιπες όμως χώρες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, δεν υπάρχει κρίση, αλλά αναστάτωση που είναι απόρροια των προβλημάτων που εμφανίζονται στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση”, αναφέρει ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ.
Όπως επισημαίνει ο κ.Γκόρτσος το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει υγιές και σταθερό και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι συνεχίζουν να έχουν κερδοφορία και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους σύμφωνα και με τα δημοσιευμένα οικονομικά τους στοιχεία.
Ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ αναφέρει ότι οι επιπτώσεις από την διεθνή κρίση είναι έμμεσες, δεν σχετίζονται με την δομική σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και εστιάζονται στην άνοδο των επιτοκίων της διατραπεζικής αγοράς από την οποία οι τράπεζες αντλούν ρευστότητα και η οποία πλέον είναι πανευρωπαϊκή. Η άνοδος αυτή εκτείνεται στο ύψος της 1 – 1,5 ποσοστιαίας μονάδας.
Πτωτικές τάσεις στα χρηματιστήρια
Στο “κόκκινο” έκλεισε σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των χρηματιστηριακών αγορών στην Ασία μετά την μεγαλύτερη πτώση – κατά 777,68 μονάδες σε μία συνεδρίαση – στην ιστορία του που κατέγραψε χθες ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, στον απόηχο της απρόσμενης καταψήφισης στη Βουλή των Αντιπροσώπων του σχεδίου Πόλσον για τη διάσωση των αμερικανικών τραπεζών.
Στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 4,12%. Στο Χονγκ-Κονγκ, o δείκτης Hang Seng κατέγραψε, ενδοσυνεδριακά, πτώση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 6%, για να κλείσει με απώλειες 2,42%.
Η συνεδρίαση στη χρηματιστηριακή αγορά της Ταϊβάν έκλεισε με απώλειες 3,55% ενώ, ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης υποχώρησε έως και 6,5%. Με απώλειες 0,57% έκλεισε ο δείκτης Kospi στο χρηματιστήριο της Σεούλ, με απώλειες 2,92% η χρηματιστηριακή αγορά στην Μπανγκόκ και με απώλειες 1,4% η χρηματιστηριακή αγορά στη Μανίλα.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης ASX200 έκλεισε με απώλειες 4,2% και στη Ν. Ζηλανδία ο δείκτης NZX-50 με απώλειες 3,7%. Στον αντίποδα, με άνοδο 3,6% έκλεισε το χρηματιστήριο της Σαγκάης.
Στην Ευρώπη, με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο δείκτης Footsie-100 υποχώρησε κατά 34,24 μονάδες (-0,71%) φτάνοντας τις 4.784,53. Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Ο δείκτης Dax έχασε 1,36% στις 5.728,30 μονάδες. Με νέα πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο του Παρισιού. Ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 1,99% στις 3.874,80 μονάδες
Επίσης, τα δύο χρηματιστήρια της Μόσχας, το RTS και το Micex διέκοψαν τις συναλλαγές λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα κατ΄εντολήν των χρηματιστηριακών αρχών, ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποί τους.
“Σύμφωνα με απόφαση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Χρηματαγορών, οι συναλλαγές διεκόπησαν μέχρι νεοτέρας στο χρηματιστήριο RTS”, σύμφωνα με ανακοίνωση του χρηματιστηρίου της Μόσχας. “Οι συναλλαγές διεκόπησαν”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Micex.
Κρίση σε ευρωπαϊκούς ομίλους
Η ισπανική τράπεζα Santander ανακοίνωσε πως πρόκειται να εξαγοράσει, μέσω της τράπεζας Abbey που ήδη ελέγχει, τα περίπου 200 υποκαταστήματα και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών της βρετανικής τράπεζας Bradford & Bingley (B&Β), που βρίσκεται σε δυσκολία.
Επιπλέον, όπως αποκάλυψε ο βρετανικός Τύπος, η κυβέρνηση πρόκειται ν’ ανακοινώσει ταυτόχρονα πως εθνικοποιεί τα περίπου 50 δις λίρες (63,5 δις ευρώ) των διαθέσιμων της Β&Β, εκ των οποίων τα 41 δις αφορούν τα στεγαστικά δάνεια. Το ΒΒC μετέδωσε πως τα στεγαστικά δάνεια, που θα αναληφθούν από τη βρετανική κυβέρνηση θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη Northern Rock, το πρώτο θύμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στη χώρα τον Σεπτέμβριο του 2007, η οποία εθνικοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η Santander, ιδιοκτήτης ήδη της Abbey από το 2004, μόλις εξαγόρασε και την επίσης βρετανική τράπεζα Alliance & Leicester για 1,33 δις λίρες και μία τονωτική ένεση ύψους ενός εκατ. λιρών στο κεφάλαιό τα. Η εξαγορά θα επικυρωθεί στις 10 Οκτωβρίου. Με τη νέα συμφωνία για την B&Β, η Santander θα οικειοποιηθεί το σύνολο των 2,5 εκατ. πελατών της βρετανικής τράπεζας και τα 22,2 δισ. λίρες των καταθέσεών τους.
Σε “ένεση” ρευστότητας συνολικού ύψους 11,2 δισ. ευρώ στο δοκιμαζόμενο όμιλο τραπεζασφαλειών Fortis προχώρησαν, κατόπιν συνεννόησης, οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, στο πλαίσιο μιας ύστατης προσπάθειας να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών σε αυτόν. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τις ατελέσφορες προσπάθειες να πωληθεί το σύνολο ή μέρος της Fortis στη γαλλική BNP Paribas ή στον ολλανδικό όμιλο ING, όταν οι κυβερνήσεις αρνήθηκαν να παράσχουν εγγυήσεις στους υποψήφιους αγοραστές για ενδεχόμενες μελλοντικές ζημίες.
Επίσης, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ιβ Λετέρμ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι κυβερνήσεις του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και της Γαλλίας συμφώνησαν για τη διοχέτευση 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στη γαλλο-βελγική τράπεζα Dexia έπειτα από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις.
Η απόφαση αυτή έχει ως στόχο τη σταθεροποίηση των αγορών έπειτα από τη χθεσινή πτώση κατά 30% της μετοχής της Dexia, δεύτερου θύματος της χρηματοοικονομικής κρίσης μετά την Fortis , η τμηματική εθνικοποίηση της οποίας ανακοινώθηκε χθες από τις κυβερνήσεις του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας.
“Διασώσαμε τη Fortis και την Dexia, αλλά πέραν αυτού σταθεροποιήθηκε το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος από την κοινή αυτή ενέργεια των τριών κυβερνήσεων”, δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν.
Τέλος, η γερμανική κυβέρνηση και κορυφαίες τράπεζες στη Γερμανία προχώρησαν σε διοχέτευση δισεκατομυρίων ευρώ στη Hypo Real Estate, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική εταιρία χορηγήσεων βρέθηκε στο χείλος κατάρρευσης. Σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Τόρστεν Αλμπιγκ δεν είναι στις προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης η κρατικοποίηση της Hypo Real Estate.