Παραμένουν τα ‘αγκάθια’ στη διαπραγμάτευση

Παραμένουν τα ‘αγκάθια’ στη διαπραγμάτευση
Στιγμιότυπο από την τρίτη ημέρα των εργασιών στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις εγκαταστάσεις του Σταδίου Tae Kwon Do στο Παλαιό Φάληρο, Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Εργασιακά, ασφαλιστικό, ενέργεια τα μεγάλα ανοιχτά θέματα μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης. Παζάρια για τα αντίμετρα. "Συμφωνία σε υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήσεις και εξωδικαστικό συμβιβασμό" όπως ανέφερε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας

Με αγεφύρωτες ακόμη τις διαφορές σε εργασιακά και ασφαλιστικό ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής η πολύωρη τηλεδιάσκεψη των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο για τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.

«Είχαμε πλήρη συναίσθηση ότι δεν θα είχαμε σήμερα πρόοδο στα εργασιακά και το ασφαλιστικό» τόνισε μετά την ολοκλήρωση της επτάωρης τηλεδιάσκεψης κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές επανέλαβαν με μια φωνή στην ελληνική ομάδα ότι οι περικοπές στις συντάξεις θα πρέπει να γίνουν σε μια δόση το 2020 και όχι σταδιακά σε ορίζοντα τριετία όπως ζητά η ελληνική πλευρά.

Στα εργασιακά η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στην οποία συμμετείχε και η καθ’ ύλην αρμόδια υπουργός κ. Έφη Αχτσιόγλου και οι δανειστές συμφώνησαν για άλλη μια φορά ότι βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την ΕΕ να ζητά αύξηση του ποσοστού των απολύσεων και το ΔΝΤ να ζητά απελευθέρωση και τους δύο να συμφωνούν ότι θα πρέπει να αρθεί άμεσα η έγκριση που προβλέπεται σήμερα από τον υπουργό Εργασίας.

Σε ότι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε κλαδικό επίπεδο το ΔΝΤ είπε καθαρά ότι κάτι τέτοιο θα είναι πισωγύρισμα για την οικονομία καθώς θα οδηγούσε σε αυξήσεις μισθών που δεν συμβαδίζουν με την παραγωγικότητα.

Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας επιβεβαίωνε αργότερα ότι τα δύο βασικά θέματα του υπουργείου δεν είχαν ουσιαστική πρόοδο.

Στο θέμα των αντισταθμιστικών μέτρων η συζήτηση εντοπίστηκε σήμερα στο θέμα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 30% που θέλει να προχωρήσει η ελληνική πλευρά. Οι εκπρόσωποι των θεσμών ζήτησαν η ελάφρυνση να περιοριστεί στο 10-15% και να ισχύσει κυρίως για όσους έχουν ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία πάνω από 200.000 ευρώ στους οποίους επιβάλλεται βασικός και συμπληρωματικός φόρος και λιγότερο σε όσους έχουν μικρή ακίνητη περιουσία.

Πρόοδος στα επιμέρους

Άλλο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τόνιζε ότι στη διαπραγμάτευση της Παρασκευής έκλεισαν θέματα όπως οι εκκρεμότητες που μένουν για την ολοκλήρωση της σύστασης και λειτουργίας του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων αλλά και τι τελευταίες λεπτομέρειες για το εξωδικαστικό μηχανισμό για τις οφειλές των επιχειρήσεων ειδικά στο τμήμα που αφορά το κούρεμα των οφειλών σε παρακρατούμενους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές .

Στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι θα μείνει εκ των πραγμάτων λίγο πίσω αφού εκκρεμεί κάποια απόφαση του Ευρωδικαστηρίου η οποία αφορά την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλότερο τιμολόγιο από το κανονικό στην Αλουμίνιο της Ελλάδος, ώστε να καθοριστεί το καθεστώς για τις δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρισμού.

Μετά και την συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιώργου Σταθάκη αρμόδιο στέλεχος τόνιζε ότι «εφαρμόζεται μια πολιτική με στόχο να τα δούμε όλα έως το τέλος του έτους».

Χαριτολογώντας ανέφερε «τσακωθήκαμε δύο ώρες αλλά ελπίζω ότι θα βρούμε λύση μέχρι τη Δευτέρα».

Το ίδιο στέλεχος πρόσθεσε, ότι «επιχειρούμε να βρούμε ένα πλαίσιο συμφωνίας στο MOU, δυο τρεις παραγράφους, έως τη Δευτέρα».

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το Eurogroup κρίνοντας την έως τώρα πρόοδο να αποφασίσει άμεσα την επιστροφή στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι απευθείας διαπραγματεύσεις για όλα τα ανοιχτά θέματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα