Παρέμβαση της Κομισιόν υπέρ της επένδυσης στο Ελληνικό μετά τις προσφυγές
"Οι ελληνικές Aρχές έχουν δεσμευτεί στο πλαίσιο του Μνημονίου να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για προχωρήσουν την ανάπλαση στο Ελληνικό. Πρόκειται για μια επένδυση κλειδί", επισήμανε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολιάζοντας το μπαράζ προσφυγών κατά της επένδυσης
- 07 Μαΐου 2018 16:58
Μήνυμα υπέρ της επένδυσης στο Ελληνικό στέλνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον απόηχο του μπαράζ προσφυγών.
«Γνωρίζουμε αυτές τις εξελίξεις. Οι ελληνικές Aρχές έχουν δεσμευτεί στο πλαίσιο του Μνημονίου να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για προχωρήσουν την ανάπλαση στο Ελληνικό. Πρόκειται για μια επένδυση κλειδί που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξης», απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερωτηθείς σχετικά με τις τελευταίες προσφυγές.
Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Μαϊου 32 κάτοικοι των δήμων Αλίμου, Βούλας, Γλυφάδας, Πειραιά και Καλλιθέας στράφηκαν σε βάρος του Προεδρικού Διατάγματος υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στη Σύμβαση της Φλωρεντίας για την προστασία του τοπίου, όπως είναι αντίθετο και σε άλλες διεθνείς συμβάσεις.
Όπως αναφέρουν οι προσφεύγοντες το ΠΔ είναι αντισυνταγματικό καθώς η έκταση του Ελληνικού στην ουσία ιδιωτικοποιείται και πως θα έπρεπε στα αρχικά στάδια να είχε εκπονηθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ζητούν δε να είχε τεθεί η «εκποίηση» της έκτασης σε δημοψήφισμα, ως εθνικό θέμα σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος.
Υπενθυμίζεται πως ήδη έχουν κατατεθεί ακόμη δυο αιτήσεις: Αυτή των 507 κάτοικων και , 4 νομικών προσώπων (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών -Τμήμα Αττικής, Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης, Ινστιτούτο για την Ενδογενή Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Σύλλογος Κατοίκων Κάτω Ελληνικού).Και αυτή από το «Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων» και την «Οικολογική Συνεργασία», που ζητούν να ακυρωθεί το επίμαχο Π.Δ. ως αντισυνταγματικό και παράνομο ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά το δασικό τμήμα του, έκτασης των 243 στρεμμάτων.
Όπως υποστηρίζουν η γνωμοδότηση (29/2018) των 111 σελίδων της Ολομέλειας του ΣτΕ η οποία εκδόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2018, πλανήθηκε ως προς την κρίση της αναφορικά με το δασικό τμήμα της έκτασης στο Ελληνικό καθώς η σχετική μελέτη, «προβλέπει τη διατήρηση ή την μεταφύτευση τμήματος της δασικής έκτασης, ενώ χαρακτηρίζει την επίμαχη δασική έκταση ως «τεχνητή δασική φυτεία».
Οι προσφυγές αυτές προς το παρόνπάντως δεν παράγουν έννομο αποτέλεσμα, καθώς το θέμα έχει ήδη κριθεί, με τα έργα να συνεχίζονται κανονικά έως ότου κριθούν από το ΣτΕ οι ισχυρισμοί των κατοίκων και των οργανώσεων.