Πασχαλιά δύο όψεων – Ακρίβεια αλλά και μαζική έξοδος

Διαβάζεται σε 6'
Στιγμιότυπο από το λιμάνι του Πειραιά το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης 2 Μαΐου 2024. Από το λιμάνι του Πειραιά αναμένονταν η αναχώρηση δεκάδων πλοίων για τα νησιά του Αιγαίου με εκδρομείς για την εορτή του Πάσχα
Στιγμιότυπο από το λιμάνι του Πειραιά το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης 2 Μαΐου 2024. Από το λιμάνι του Πειραιά αναμένονταν η αναχώρηση δεκάδων πλοίων για τα νησιά του Αιγαίου με εκδρομείς για την εορτή του Πάσχα. ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού επιλέγει να αναλώσει εισόδημα, που σίγουρα δεν του περισεύει, για τη “συγκέντρωση των μετοίκων” στις ιδιαίτερες πατρίδες.

Δυο εικόνες κυριαρχούν τις άγιες μέρες της Πασχαλιάς του 2024 δίνοντας σε πρώτη “ανάγνωση” ένα αντιφατικό, αρχικά, συμπέρασμα.

Από τη μια οι δυσκολίες αντιμετώπισης των αναγκών των ημερών από πολλά νοικοκυριά, ένεκα της ακρίβειας και από την άλλη η μαζική έξοδος με “αεροπλάνα και βαπόρια”, αυτοκίνητα και λεωφορεία, οι “φουλαρισμένοι” προορισμοί, οι αποδράσεις εκτός Ελλάδος, αλλά και ο “συνωστισμός” στις ταβέρνες, που ειδικά σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, αναμένεται να “χτυπήσει” κόκκινο.

Είναι άραγε δυο κόσμοι που έρχονται σε πλήρη αντίθεση ή μήπως παραπληρωματικές εικόνες;

Μια έρευνα στα δεδομένα μάλλον συνηγορεί στο δεύτερο. Προφανώς υπάρχει ένα τμήμα πληθυσμού που “έχει και κατέχει” και άρα μπορεί να σηκώσει τις αυξημένες δαπάνες των ημερών. Υπάρχει, όμως, κι ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας που δύσκολα τα φέρνει “βόλτα”, όπως, “ηχηρά” θύμισε, πριν λίγες μέρες το δημοσίευμα των Financial Times, ότι είμαστε με τη Βουλγαρία οι πιο φτωχοί στην ΕΕ, όσο κι αν η “μαύρη οικονομία” στήνει “ανάχωμα”. Βέβαια, πάντα, όταν ένα από τα “ευαγγέλια” του καπιταλισμού “θυμίζει” την πραγματική όψη έχει τη σημασία του, αλλά και ενισχύει την ένταση του μηνύματος.

Επίσης, υπάρχει κι ένα τρίτο τμήμα του πληθυσμού που επιλέγει να αναλώσει εισόδημα, που σίγουρα δεν του περισσεύει, για τη “συγκέντρωση των μετοίκων” στις ιδιαίτερες πατρίδες, στο καταφύγιο του χωριού, στη γλυκιά εξοχούλα των παιδικών χρόνων για να γεμίσει μπαταρίες, να βρεθεί με φίλους και αγαπημένους, για να κρατήσει το νήμα της ζωντανής μνήμης μεταλαμπαδεύοντας το “πνεύμα” των ημερών στις νεότερες γενιές.

Και στην περίπτωση αυτή, όπου και η μεγάλη πλειοψηφία, το εισόδημα δεν περισσεύει, ειδικά στη συγκυρία των ημερών, αλλά απλά επιλέγεται το πού θα ξοδευτεί. Άλλωστε τα στοιχεία από την πορεία της αποταμίευσης στη χώρα, αλλά  η πορεία του τζίρου στη λιανική δίνουν τον τόνο.  Σε σχέση με την αποταμίευση, με βάση στοιχεία και της ΤτΕ φαίνεται ότι οι Έλληνες είναι στο πλέον χαμηλό σημείο της ΕΕ, ενώ για την πορεία των λιανικών πωλήσεων τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Φεβρουάριο, δείχνουν, “βουτιά” σχεδόν 10%, με πολλούς στην αγορά να “φωτογραφίζουν” έτι μεγαλύτερη πτώση.

Η αγορά

Στο φόντο αυτό, με πολλούς να επιλέγουν την εκδρομή για να “επενδύσουν” η  αγορά κινείται σε εορταστικούς ρυθμούς με “καύσιμο” και το δώρο του Πάσχα για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Χαρακτηριστική, πάντως, και η δήλωση για δίμηνη υποτονική περίοδο που ακολούθησε των φετινών χειμερινών εκπτώσεων, που έκανε πριν λίγες μέρες και πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (Ε.Β.Ε.Π.) και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής (Π.Ε.Σ.Α.), Βασίλης Κορκίδης, αναφορικά με τις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες της φετινής πασχαλινής αγοράς στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και των Νησιών του Αργοσαρωνικού παραπέμποντας τις όποιες ελπίδες στην ανάλωση του δώρου Πάσχα των εργαζομένων.

“Ο Πασχαλινός εορταστικός τζίρος, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών και των υπηρεσιών εστίασης και διαμονής, που θα αποτυπωθεί στα στατιστικά του Μαΐου, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ της περυσινής χρονιάς, αφού, φέτος, το ελληνικό Πάσχα είναι ουσιαστικά εντός της θερινής τουριστικής περιόδου και θα πρέπει να συνυπολογιστεί η αυξημένη τουριστική κίνηση από το εξωτερικό με την «εισαγόμενη κατανάλωση»” ανέφερε λέγοντας ότι “η αγορά υπολογίζει να απορροφήσει μεγάλο μέρος του δώρου του Πάσχα και, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των μισθών, ευελπιστεί οι καταναλωτές να επηρεαστούν όσο το δυνατόν λιγότερο από την ακρίβεια στα τρόφιμα” ανέφερε ο κ. Κορκίδης.

6% ακριβότερα από πέρσι το τραπέζι

Πάντως για τα τελευταία ψώνια της Μεγάλης Εβδομάδας υπάρχει μια ελπίδα για προσφορές μια και τα “στοκ” πρέπει να ”φύγουν”.

Στις λαμπάδες μπορεί και να βρεθεί και μια τιμή πιο χαμηλή, από το βασικό εύρος, που είναι από 10 ευρώ οι απλές έως και 40 ευρώ με κάποιο δημοφιλές παιχνίδι. Βέβαια, ακριβότερα είναι φέτος τα σοκολατοειδή με τις τιμές των πασχαλινών αυγών να κυμαίνονται μεταξύ 15 και 30 το κιλό. Σύμφωνα με τους ζαχαροπλάστες έχει αυξηθεί το κακάο 45% – 50% από ότι πέρυσι ενώ και άλλες πρώτες ύλες παρουσιάζουν αυξήσεις όπως η ζάχαρη και το βούτυρο.

Βέβαια, οι επιχειρηματίες  προσπαθούν με απορρόφηση αυξήσεων ή με μικρότερα μεγέθη να καταστήσουν ελκυστικά τα προϊόντα. Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή για ένα σοκολατένιο αυγό κυμαίνεται από 15 έως και 35 ευρώ όταν πέρσι οι τιμές ήταν από 12 έως 30 ευρώ  ενώ για τα τσουρέκια με επικάλυψη σοκολάτας η μέση τιμή είναι στα 18 ευρώ το τεμάχιο. Πάντως  ήδη  σύμφωνα με τιμοληψίες του Ινστιτούτου Καταναλωτών( ΙΝΚΑ) το φετινό Πασχαλινό τραπέζι είναι ακριβότερο κατά 6% με το κόστος να διαμορφώνεται στα 355,88 ευρώ (για έξι έως οκτώ άτομα) από 334,5  πέρσι.

Πόλεμος για την τιμή του οβελία

Για τον οβελία ήδη σε εξέλιξη είναι μια “μάχη τιμών” στα σούπερ μάρκετ με κάποια από αυτά να δίνουν τιμή π.χ. στο κατσίκι ακόμη και στα 9,99 ευρώ. Στα κρεοπωλεία κινείται από τα 12,80 και πάνω σε μια προσπάθεια τόνωσης της ζήτησης. Να σημειωθεί ότι η τιμή παραγωγού-κτηνοτρόφου κυμαίνεται  ήδη από 7,5 έως  και 9 ευρώ το κιλό με τα κόστος “σφαγής” να είναι περίπου στο 1 ευρώ.

Πάντως πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης και αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κτηνοτροφίας και Κρέατος (ΕΔΟΤΟΚΚ), μιλώντας στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης εξέφρασαν παράπονα για το πώς χειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα των τιμών στον οβελία.

«Είμαστε στο πλευρό του κτηνοτρόφου και του καταναλωτή και απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος της και να μην βάζει άτυπα πλαφόν 10 ευρώ χαλώντας όλη την αγορά». Επιχειρηματολογώντας μάλιστα σε ό,τι αφορά την τιμή του οβελία είπε ότι «ο κτηνοτρόφος  πουλά έως και 9  ευρώ το κιλό και ο κρεοπώλης τα αγοράζει από τον έμπορο προς 10 ευρώ . Με τα λειτουργικά έξοδα και τον ΦΠΑ, η τιμή αυτή ανεβαίνει περίπου στα 12,5 ευρώ χωρίς το κέρδος του λιανέμπορου.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος, είπε ότι το υπουργείο με όσο ανακοινώνει «είτε θέλει να ενισχύσει κάποιες συγκεκριμένες μονάδες παραγωγής, είτε θέλει να καταστρέψει την ελληνική κτηνοτροφία». Επισήμανε ότι οι Έλληνες κτηνοτρόφοι  πουλούν αμνοερίφια σε τιμή μεταξύ των 7,5-9 ευρώ το κιλό και τόνισε ότι οι φετινές εξαγωγές για το Πάσχα των καθολικών ήταν αυξημένες σε ποσοστό 70% από πέρυσι σημειώνοντας όμως ότι και το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο κατά 56% την τελευταία τριετία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα