Πειραγμένα λογισμικά, συστήματα carousel και τιμολόγια – “μαϊμού” στα “δίκτυα” της ΑΑΔΕ

Πειραγμένα λογισμικά, συστήματα carousel και τιμολόγια – “μαϊμού” στα “δίκτυα” της ΑΑΔΕ
ΑΑΔΕ Eurokinissi

"Πειραγμένα" λογισμικά για την αλλοίωση φορολογικών στοιχείων, συστήματα carousel για την υφαρπαγή ΦΠΑ, εικονικά τιμολόγια, εταιρίες με εικονικά στοιχεία και φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ βγάζει η "ψαριά" της ΑΑΔΕ το 2020.

Μια ενδιαφέρουσα ακτινογραφία της φοροδιαφυγής αποτυπώνει η Ετήσια Έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το 2020 που παραδόθηκε από τον διοικητή της Αρχής Γ. Πιτισλή στον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα.

Μέσα από την πολυσέλιδη έκθεση που ξεδιπλώνει το έργο της ΑΑΔΕ τη δύσκολη χρονιά της πανδημίας, (όπου βέβαια καταγράφηκε και λόγω συγκυρίας μια υστέρηση εσόδων έναντι στόχου στα 9,1 δισ. ευρώ) μπορεί να εντοπίσει ο αναγνώστης κάποια από τα «κόλπα» και τις τεχνικές που υιοθετούν σήμερα, όσοι θέλουν να υφαρπάξουν δημόσια έσοδα, αλλά και να δει υποθέσεις «καραμπινάτης» φοροδιαφυγής με ολόκληρα κυκλώματα με πολλούς εμπλεκόμενους.

«Πειραγμένα» λογισμικά για την αλλοίωση φορολογικών στοιχείων, συστήματα carousel για την υφαρπαγή ΦΠΑ, εικονικά τιμολόγια, εταιρίες με εικονικά στοιχεία και φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ βγάζει η «ψαριά» της ΑΑΔΕ και των ειδικών της υπηρεσιών, τις κατά τόπους Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής.

Έτσι, με βάση την Έκθεση με ελέγχους που ξεκίνησαν το 2019 και συνεχίστηκαν το 2020 εντοπίσθηκε από την ΥΕΔΔΕ Αττικής κύκλωμα επιχειρήσεων που, με τη χρήση παράνομων λογισμικών, αλλοίωναν το περιεχόμενο των φορολογικών στοιχείων που εξέδιδαν μέσω των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών ΦΗΜ. Στο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκονται γύρω στις 100 επιχειρήσεις. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό το 2020 ολοκληρώθηκαν 21 υποθέσεις με την εντοπισθείσα αποκρυβείσα ύλη να ανέρχεται σε 5,1 εκατ. ευρώ.

Επίσης, από την ΥΕΔΔΕ Θεσσαλονίκης (Ε’ Υποδιεύθυνση Λάρισας) εντοπίστηκε κύκλωμα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων αγροτικών προϊόντων στη Θεσσαλία, το οποίο έχει προεκτάσεις σε Φθιώτιδα και Θεσσαλονίκη. Από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις προέκυψε έκδοση 1.192 εικονικών φορολογικών στοιχείων με αποκρυβείσα ύλη περίπου 7,8 εκατ. ευρώ και εκτιμώμενα διαφυγόντα έσοδα 3 εκατ. ευρώ. Η έρευνα για το ανωτέρω κύκλωμα συνεχίζεται εντός του 2021 και από τις έως σήμερα ενδείξεις το ύψος των συνολικών εικονικών συναλλαγών φαίνεται να ξεπερνά τα 15,5 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα ανώνυμη εταιρεία παροχής υπηρεσιών φύλαξης στην Αθήνα, κατά τις χρήσεις 2014- 2017 εξέδωσε 4.273 εικονικά φορολογικά στοιχεία, συνολικής αξίας 41,9 εκατ. ευρώ και έλαβε 255 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 26,7 εκατ. ευρώ. 

Παράλληλα ΕΠΕ παροχής διαφημιστικών υπηρεσιών στη Δυτική Αθήνα, κατά τη χρήση 2014, εξέδωσε 18 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 4,6 εκατ. ευρώ. 

Ατομική επιχείρηση στην Αθήνα, με αντικείμενο εμπόριο απορρυπαντικών, κατά τις χρήσεις 2014-2016, εξέδωσε 7.508 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 7,83 εκατ. ευρώ.

Συνολικά πάντως το  2020 οι ΥΕΔΔΕ ολοκλήρωσαν 207 έρευνες – ελέγχους ΦΠΑ, υπερκαλύπτοντας τον ετήσιο στόχο των 150 ερευνών. Το ενδιαφέρον είναι ότι καταγράφεται υψηλό ποσοστό παραβατικότητας. Δηλάδή η εντοπισθείσα παραβατικότητα ανήλθε σε 73,4%, έναντι ετήσιου στόχου 49%) Από τη διενέργεια των ανωτέρω ερευνών προέκυψαν 144 περιπτώσεις εντοπισμού «εξαφανισμένων» εμπορικών επιχειρήσεων (το γνωστό σύστημα Carousel), που συνδέονται με ενδοκοινοτική απάτη στον ΦΠΑ (έναντι τεθέντος ετήσιου στόχου τουλάχιστον 90) και ακολουθήθηκε η διαδικασία απενεργοποίησης του κοινοτικού τους ΑΦΜ (ΠΟΛ.1200/2015). Κατά το 2020, τα προσδιορισθέντα διαφυγόντα έσοδα από τις περιπτώσεις εντοπισμού εξαφανισμένων εμπόρων ανήλθαν συνολικά σε 20,8 εκατ. ευρώ.

Επίσης το 2020 ολοκληρώθηκαν 1.022 λοιπές έρευνες υπερκαλύπτοντας τον ετήσιο στόχο των 520 ερευνών και εμφανίζοντας αύξηση κατά 62,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι έρευνες αυτές αφορούσαν θέματα όπως επεξεργασίες κατασχεμένων, αδήλωτα εισοδήματα, προσαύξηση περιουσίας και εικονικά φορολογικά στοιχεία. Εντοπίστηκαν παραβάσεις σε 859 έρευνες (με την εντοπισθείσα παραβατικότητα να ανέρχεται σε 84,0% έναντι στόχου 49%). Επιπλέον, προέκυψαν συνολικά διαφυγόντα έσοδα και πρόστιμα ύψους 585,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 128,5% σε σχέση με το 2019 (με τη μέση αποδοτικότητα ανά έρευνα να ανέρχεται σε 572,5 χιλ. ευρώ) καθώς και 880,6 εκατ. ευρώ αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη (με τη μέση αποδοτικότητα ανά έρευνα να ανέρχεται σε 861,6 χιλ. ευρώ).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα