Πέρασε επί της αρχής ο Εφαρμοστικός Νόμος

Πέρασε επί της αρχής ο Εφαρμοστικός Νόμος
Στιγμιότυπο από την συνέντευξη τύπου του Υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011, μετά τις διαπραγματεύσεις για τα οικονομικά μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Στη φωτογραφία ο Υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, αριστερά και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, δεξιά. (EUROKINISSI // ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και να αποφύγει τις διαρροές επιχείρησε ο υπ. Οικονομικών Ευαγ. Βενιζέλος. Καθυστερήσεις στο ζήτημα της ΔΕΗ. Αγνωστες οι κινήσεις Αλ. Αθανασιάδη και Θ. Ρομπόπουλου

Πέρασε επί της ο εφαρμοστικός νόμος από τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και πλέον η διαδικασία περνά στη συζήτηση και ψήφιση των άρθρων.

Το προεδρείο της επιτροπής κατένειμε τη συζήτηση σε δυο μέρη.

Στο πρώτο θα συζητηθούν τα άρθρα 1 έως 26, τα οποία περιλαμβάνουν το Ταμείο παρακολούθησης των Αποκρατικοποιήσεων, την πολεοδομική ωρίμανση και την αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας και στη δεύτερη ενότητα θα συζητηθούν τα άρθρα 27 έως 49 που περιλαμβάνουν τα δημοσιονομικά και φορολογικά μέτρα.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είπε πως η νέα δανειακή σύμβαση θα περάσει από τη Βουλή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με 180 ψήφους προκειμένου “να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του”.

Αναλυτικά, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι “Η δανειακή σύμβαση και η πρώτη και η δεύτερη δεν υπάγονται στο άρθρο 28 και δεν είναι κείμενα διεθνούς δικαίου. Άρα δεν είναι το πρόβλημα η νομική φύση της δανειακής σύμβασης.

Όμως πρέπει να έρθει όλο το πρόγραμμα στην Βουλή και να το διαπραγματευτούμε με ευρύτατη συναίνεση για να δούμε τι σημαίνει να είσαι μέσα στον χορό.

Όλο το πρόγραμμα με όλα τα επιμέρους συστατικά να το διαπραγματευτούμε και να το στηρίξουμε όλοι μαζί. Και τα 180 είναι λίγα… θα έρθει με αρμόζοντα τρόπο, ώστε και η αξιωματική αντιπολίτευση και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους”.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως η μετοχοποίηση της ΔΕΗ θα καθυστερήσει προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να πείσει εκείνους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αντιτίθενται στην πώληση της εταιρείας, να υπερψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο.

Χαρακτηριστικά είπε “Είναι δυνατόν να γίνουν μεγάλες αλλαγές όπως η επιλογή της ΔΕΗ αποσυνδεδεμένες από τη συνολική πολιτική, ενώ επίκειται ο νόμος για το τρίτο ενεργειακό πακέτο; Εξαίρεση στις προθεσμίες δε σημαίνει κάμψη διαφάνειας.

Ψάχνουμε κεφάλαια στην Κίνα και στην Αφρική και θα ψάχνουμε κεφάλαια και σε εφοπλιστές και στον ελληνισμό ευρύτατα”.

Κλειστά τα χαρτιά των Αλ. Αθανασιάδη και Θ. Ρομπόπουλο

Τη διαφωνία του με την πώληση του 17% της ΔΕΗ επανέλαβε σήμερα, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Ant1 o βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Αθανασιάδης, αποφεύγοντας ωστόσο να αποκαλύψει εάν τελικά θα μεταβάλλει στάση δίνοντας θετική ψήφο στο Μεσοπρόθεσμο.

Από την πλευρά του, ερωτηθείς σχετικά, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θωμάς Ρομπόπουλος δήλωσε ότι “θα αποφασίσω την τελευταία στιγμή, όταν ακούσω τους ομιλητές”.

“Είναι κρίσιμη στιγμή, αν δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο πτωχεύουμε, εγώ δεν την παίρνω την απόφαση, ας την πάρει ο Σαμαράς”, πρόσθεσε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

“Υπάρχει πολιτική ευθύνη, και έχει περάσει η νοοτροπία ότι δεν πρέπει να είμαστε αρεστοί, αλλά χρήσιμοι και αυτό είναι το σοβαρότερο”, συμπλήρωσε.

Παράλληλα, επέκρινε τις επίμαχες δηλώσεις του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου για τα τανκς. “Μας δυσκόλεψαν στην απόφαση μας τα επιχειρήματα Πάγκαλου. Προσπαθεί να ενισχύσει την ψυχολογική πίεση στους βουλευτές. Δεν είναι σωστό αυτό”, σχολίασε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα