Περισσότερες δόσεις για τον φόρο του 2020, μισή η προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις το 2021
Πριν καλά-καλά ο Πρωθυπουργός ανάψει το "πράσινο φως" για την σταδιακή άρση της καραντίνας το υπ. Οικονομικών εξετάζει εισηγήσεις για να κάνει - φορολογικά - πιο εύκολη τη ζωή για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
- 28 Απριλίου 2020 07:59
Παρότι συζητούνταν και σε άλλα «δύσκολα» χρόνια φέτος, έχει πολλές περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσει η πληρωμή του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα σε 7 μηνιαίες δόσεις αντί για τις τυποποιημένες τρεις δίμηνες δόσεις.
Οι λόγοι είναι πολλοί. Η επανεκκίνηση της οικονομίας και η άρση της καραντίνας δεν θα σημάνει αυτόματα και την επαναφορά του συνόλου των εργαζομένων στις θέσεις που είχαν πριν την κρίση. Η εκ περιτροπής εργασία που θα είναι φυσικό επόμενο για ένα μέρος των μισθωτών. Όσο και αν έχει την στήριξη του κράτους δεν εγγυάται ότι τα εισοδήματα θα επανέλθουν στα προ της κρίσης επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλει κάποιος να μην αυξηθεί το ιδιωτικό χρέος προς το δημόσιο θα πρέπει να προσχωρήσει σε διευκολύνσεις. Επιπλέον , οι φορολογικές υποχρεώσεις για 2,4 εκ μισθωτούς και μη μισθωτούς και περίπου 700.000 επιχειρήσεις έχουν αναβληθεί για το τέλος Αυγούστου με πρόβλεψη για ευνοϊκή ρύθμιση των συσσωρευμένων χρεών τους από εκεί και πέρα. Ωστόσο και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου κρίνεται ότι θα πρέπει να βρεθεί κάποια λύση ώστε να διευκολυνθούν στις αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους.
Η πιο ανέξοδη είναι το μοίρασμα του φορολογικού βάρους ώστε όσοι έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν χωρίς να αισθάνονται υπερβολικό βάρος από τις υποχρεώσεις τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει πριν το τέλος της περιόδου υποβολής των δηλώσεων που λήγει στο τέλος Ιουνίου.
Μισή η προκαταβολή φόρου το 2021
Ένα δεύτερο μέτρο που εξετάζεται για περίπου 1.000.000 επιχειρήσεις ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50% για την χρήση του 2020 που θα πληρωθεί το 2021.
Ο στόχος είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού στη βιωσιμότητα μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων της χώρας μας, οι οποίες υπέστησαν σημαντικού ύψους οικονομικές ζημιές από το lockdown, είτε λόγω πλήρους αναστολής της λειτουργίας τους είτε εξαιτίας της απότομης συρρίκνωσης του τζίρου τους. Η ζημιά για τα δημόσια έσοδα είναι μάλλον μικρή καθώς ελάχιστες θα είναι οι επιχειρήσεις που θα έχουν κέρδος το 2020 πάνω στο οποίο θα βασιστεί και η προκαταβολή φόρου για το 2021. Από την άλλη και οι λίγες επιχειρήσεις που θα έχουν κέρδος το 2020 θα έχουν ένα κίνητρα να διατηρήσουν αν όχι να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας τους αφού και αυτό το μέτρο θα συνδεθεί με την συνθήκη μη απολύσεων.
Παράλληλα με αυτά τα μέτρα το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να πάρει μέχρι και τον Ιούλιο της αποφάσεις αφενός για την ρύθμιση που θα κάνει σε όλους όσους έχει δώσει αναστολή στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων αλλά και την φορολογική αποζημίωση των ιδιοκτητών που νοίκιαζαν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους.
Στην πρώτη περίπτωση εξετάζεται μια ειδική ρύθμιση χωρίς επιτόκια στις δόσεις και στην δεύτερη , για τους ιδιοκτήτες που υποχρεώθηκαν σε έκπτωση ενοικίου 40% για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είτε μια οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ είτε ο μηδενισμός της ειδικής φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα για τους 2 αυτούς μήνες .