Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ+, η Ρωσία και η μείωση της παραγωγής – Τι σημαίνει η απόφασή τους
Αναταραχή παγκοσμίως προκάλεσε η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να προχωρήσει από τον Νοέμβριο σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Τι είναι ο ΟΠΕΚ+ και τι συμβαίνει με τις τιμές του πετρελαίου.
- 05 Οκτωβρίου 2022 22:25
Σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου οδηγεί η απόφαση των σημαντικότερων εξαγωγέων στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, να μειώσουν την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Το κόστος του πετρελαίου είχε μειωθεί από τον Ιούνιο, όταν οι ανησυχίες για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το εκτόξευσαν στα ύψη.
Τι είναι ο ΟΠΕΚ+
Ο ΟΠΕΚ+ είναι μια ομάδα 23 χωρών εξαγωγέων πετρελαίου που συνεδριάζει τακτικά για να αποφασίσει πόσο αργό πετρέλαιο θα πουλήσει στην παγκόσμια αγορά.
Στον πυρήνα αυτής της ομάδας βρίσκονται τα 13 μέλη του ΟΠΕΚ (Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών), που είναι κυρίως χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Ο ΟΠΕΚ ιδρύθηκε το 1960 ως καρτέλ, με στόχο να καθορίσει την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου και την τιμή του, όπως αναφέρει το BBC.
Σήμερα, τα κράτη του ΟΠΕΚ παράγουν περίπου το 30% του παγκόσμιου αργού πετρελαίου. Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου εντός του ΟΠΕΚ, παράγοντας περισσότερα από 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Το 2016, όταν οι τιμές του πετρελαίου ήταν ιδιαίτερα χαμηλές, ο ΟΠΕΚ ένωσε τις δυνάμεις του με 10 άλλους παραγωγούς πετρελαίου για να δημιουργήσει τον ΟΠΕΚ+. Αυτά τα νέα μέλη περιελάμβαναν τη Ρωσία, η οποία παράγει επίσης πάνω από 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Μαζί, αυτά τα έθνη παράγουν περίπου το 40% του συνόλου του παγκόσμιου αργού πετρελαίου. Ο οργανισμός μπορεί επίσης να μειώσει τις τιμές ρίχνοντας περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά.
Γιατί ο ΟΠΕΚ+ μειώνει την παραγωγή πετρελαίου
Στην πρώτη τους συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο από τον Μάρτιο του 2020, τα μέλη του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή από τα επίπεδα του Αυγούστου του 2022 κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σε λιγότερο από 42 εκατομμύρια βαρέλια.
Η περικοπή, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τον Νοέμβριο, αντιπροσωπεύει περίπου το 2%της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου και είναι μεγαλύτερη από το αναμενόμενο.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση του ΟΠΕΚ+ από το 2020, όταν μείωσε την παραγωγή κατά περισσότερα από 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ως απάντηση στην πανδημία κορονοϊού.
Η κίνηση έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει το κόστος του πετρελαίου, το οποίο έχει πέσει κάτω από τα 90 δολάρια από το ανώτατο όριο των 122 δολαρίων τον Ιούνιο. Οι τιμές αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση.
Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου είχε αυξήσει τις τιμές της βενζίνης σε όλο τον κόσμο και με τη σειρά του βοήθησε στην άνοδο του πληθωρισμού.
Οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει από τον ΟΠΕΚ+ να μην προχωρήσει στις περικοπές, εν μέρει επειδή οι χαμηλότερες τιμές σημαίνουν λιγότερα έσοδα για τη Ρωσία. Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τον οργανισμό ότι “ευθυγραμμίζεται” με τη Ρωσία.
Τον Ιούλιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία, τη μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου εντός του ΟΠΕΚ+, για να ζητήσει από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου. Αυτός αρνήθηκε.
Γιατί εκτοξεύτηκαν οι τιμές του πετρελαίου
Την άνοιξη του 2020, καθώς ο Covid εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και οι χώρες μπήκαν σε lockdown, η τιμή του αργού πετρελαίου κατέρρευσε λόγω έλλειψης αγοραστών.
Μετά από αυτό, τα μέλη του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, για να βοηθήσουν στην αύξηση της τιμής.
Έκτοτε, ο οργανισμός αύξησε σιγά σιγά την παραγωγή καθώς η ζήτηση αυξήθηκε επίσης.
Αλλά όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η τιμή του αργού εκτινάχθηκε στα 100 δολάρια το βαρέλι. Οι αγορές ανησυχούσαν ότι οι παγκόσμιες κυρώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έλλειψη ρωσικού πετρελαίου.
Η τιμή έχει υποχωρήσει από τότε, προκαλώντας εικασίες ότι ο ΟΠΕΚ+ θα μείωνε την παραγωγή, κάτι που τελικά έγινε.
Τι συμβαίνει με το ρωσικό πετρέλαιο
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πολλές χώρες αγόρασαν λιγότερο ρωσικό πετρέλαιο και η τιμή του άρχισε να πέφτει.
Κάποια στιγμή το ρωσικό αργό ήταν περισσότερο από 30 δολάρια το βαρέλι φθηνότερο από το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ήταν περίπου φθηνότερο κατά 20 δολάρια το βαρέλι.
Η Ινδία και η Κίνα -που δεν συμμετείχαν στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας- αντιπροσωπεύουν τώρα πάνω από το ήμισυ των θαλάσσιων εξαγωγών πετρελαίου της χώρας.
Η Ρωσία είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Σαουδική Αραβία.
Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η Κίνα και η Ινδία εισήγαγαν περισσότερο πετρέλαιο από τη Ρωσία από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.
Η ΕΕ σχεδιάζει να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό αργό πετρέλαιο από τις 5 Δεκεμβρίου. Θα ισχύει για αργό πετρέλαιο που αποστέλλεται με δεξαμενόπλοια και για τις περισσότερες προμήθειες με αγωγούς.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις