Πηγές ΥΠΟΙΚ: Προχωρά η αύξηση κατώτατου και η κατάργηση υποκατώτατου μισθού
Σιγουριά στο υπουργείο Οικονομικών ότι η αύξηση στο κατώτατο και στον υποκατώτατο μισθό θα προχωρήσει κανονικά.
- 25 Ιανουαρίου 2019 14:40
Προχωρά κανονικά η θεσμοθέτηση της αύξησης του κατώτατου και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού παρά τις αντιρρήσεις των θεσμών. Το ποσοστό αύξησης είναι αρμοδιότητα της Κυβέρνησης.
Αυτό τόνιζε την Παρασκευή ανώτερη πηγή του υπουργείου οικονομικών μετά την λήξη των συνομιλιών με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
«Η συζήτηση που έγινε για τον κατώτατο έγινε επί της βάσης της διαδικασίας αν έγιναν οι υπολογισμοί με βάση τη σωστή μέθοδο . Το ποσοστό της αύξησης είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης και όχι τον θεσμών» τόνιζε η ίδια πηγή δίνοντας έτσι την εικόνα ότι η αύξηση που θα ανακοινωθεί θα είναι πιο κοντά στο 10% που διαρρέει το υπουργείο εργασίας και όχι στο 5% που θέλουν οι Θεσμοί.
Σε ότι αφορά το σχέδιο για την μείωση των κόκκινων δανείων που εισηγείται το ΤΧΣ αλλά και για το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη τόνισε ότι υπάρχουν και στα δύο σχέδιο λεπτομέρειες που θα πρέπει να διευθετηθούν.
«Το πιο σημαντικό είναι το πλαίσιο , το καθεστώς που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη όπου είχαμε πολύ καλές συζητήσεις Υπάρχουν ακόμη κάποιες λεπτομέρειες που θέλουν δουλειά , αλλά νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο» είπε η πηγή του υπουργείου οικονομικών.
Σε ότι αφορά το σχέδιο του ΤΧΣ είπε ότι συζητήθηκε και με τους θεσμούς και μόλις ολοκληρωθεί θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπη Ανταγωνισμού και την Κομισιόν για έγκριση. «Μόλις το ολοκληρώσουμε θα πάμε στην DGcom και στους αρμόδιους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς Το συζητήσαμε αλλά δεν είναι μέρος της αξιολόγησης» είπε ο ίδιος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ.
Δεν μας προβληματίζει το θέμα με τις δικαστικές αποφάσεις
Καθησυχαστική εμφανίστηκε η ίδια πηγή και για το θέμα τους κόστους και της κάλυψης υποχρεώσεων από δικαστικές αποφάσεις που αναμένονται για αναδρομικά σε μισθούς και συντάξεις. Όπως είπε οι θεσμοί αντιλαμβάνονται ότι το όποιο επιπλέον κόστος είναι εξωγενές και όχι αιτία αποφάσεων της οικονομικής πολιτικής.
Παραδέχθηκε πάντως ότι το κόστος που θα διαμορφωθεί θα καλυφθεί σε δόσεις και σε ορίζοντα χρόνου κάποιων ετών και αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το ετήσιο κόστος που εκτιμάται από το υπουργείο εργασίας στα 4,5 δις ευρώ το χρόνο. «Ο κ. Χουλιαράκης έχει κάνει τους υπολογισμούς είπε για να συνεχίσει «Δεν είναι κάτι άμεσο ,θα τραβήξει για πάρα πολλά χρόνια. Δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί για τους επόμενους τρεις μήνες ή το επόμενο έτος ή τα επόμενα δύο χρόνια».