Πιο ευέλικτα τα πορτοκαλί πολυζωνικά τιμολόγια ρεύματος για τις επιχειρήσεις
Διαβάζεται σε 3'
Αλλαγές για τη δυναμική τιμολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων ετοιμάζει το ΥΠΕΝ, προς την κατεύθυνση να έχουν οι επιχειρήσεις μεγαλύτερη ευελιξία και προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους.
- 14 Μαρτίου 2025 06:18
Την πλήρη υιοθέτηση της εισήγησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις, με την ενσωμάτωση ωστόσο αλλαγών που θα κάνουν πιο ευέλικτα τα πορτοκαλί τιμολόγια για τις μεγάλες επιχειρήσεις, προκρίνει το ΥΠΕΝ αναφορικά με το Πλαίσιο Δυναμικής Τιμολόγησης.
Η δυναμική τιμολόγηση είναι η καινούργια μορφή χρέωσης του ρεύματος, προς το παρόν για όσους διαθέτουν έξυπνο μετρητή, δηλαδή κατά μεγάλη πλειοψηφία τους επιχειρηματικούς καταναλωτές.
Έτσι, στην παρούσα φάση εξετάζονται οι εναλλακτικές λύσεις αναφορικά με την ακριβή φόρμουλα που θα καταστήσει ευέλικτα τα πορτοκαλί τιμολόγια για τους μεγάλους εμπορικούς καταναλωτές (με παροχές άνω των 25 kVA).
Η φόρμουλα αυτή εκτιμάται ότι θα οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ώστε αμέσως μετά να θεσπισθεί το Πλαίσιο με τη δημοσίευση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Η δημοσίευση αναμένεται πριν από το Πάσχα, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο τον δρόμο για την κυκλοφορία των πρώτων δυναμικών τιμολογίων.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η πλήρης εκ των προτέρων ορατότητα του ενεργειακού κόστους -που είναι κύριο χαρακτηριστικό της εισήγησης του ΥΠΕΝ- είναι όντως απαραίτητη στην περίπτωση των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων. Ωστόσο, οι μεγάλες επιχειρήσεις έτσι κι αλλιώς συνάπτουν συμβόλαια προμήθειας βάσει διαπραγματεύσεων με τους παρόχους, γεγονός το οποίο δίνει τη δυνατότητα για πιο εξατομικευμένα τιμολόγια.
Υπό αυτό το πρίσμα, η μεγαλύτερη ευελιξία στην «αρχιτεκτονική» των δυναμικών τιμολογίων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ακόμη πιο ανταγωνιστικές τιμές – καθώς όσο μικρότερο ρίσκο χρειάζεται να πάρουν οι πάροχοι, για να προβλέψουν το κόστος προμήθειάς τους, τόσο χαμηλότερες χρεώσεις μπορούν να προσφέρουν. Το γεγονός αυτό θα σημαίνει ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο για μεταφορά μεγάλου μέρους της κατανάλωσης στις ώρες «χαμηλών πτήσεων» της χονδρικής αγοράς ρεύματος, κάτι που με τη σειρά του θα σημαίνει μεγιστοποίηση του οφέλους συνολικά για το σύστημα.
Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, μία παρέμβαση που βρίσκεται στο τραπέζι αφορά το δυναμικό σκέλος των τιμών, που θα μεταβάλλεται σε ωριαία βάση. Επίσης, στην εισήγηση της ΡΑΕ αναφέρεται πως όλοι οι τιμολογιακοί όροι δεν θα μπορούν να μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια της σύμβασης, η οποία όπως σε όλα τα τιμολόγια θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 12 μήνες. Για τους καταναλωτές με παροχές άνω των 25 kVA, μελετάται η παροχή της δυνατότητας για πιο σύντομη αλλαγή των τιμολογιακών όρων, υπό την προϋπόθεση βέβαια της έγκαιρης προγνωστοποίησης και συναίνεσης του πελάτη.
Οι παραπάνω λύσεις, για μεγαλύτερο «χώρο» προσαρμογής των πορτοκαλί τιμολογίων των μεγάλων επιχειρήσεων, συζητήθηκαν σε πρόσφατη συνάντηση του υπουργείου με τη Ρυθμιστική Αρχή. Επίσης, τέθηκε επί τάπητος το κατά πόσο θα υπάρξει επικαιροποιημένη εισήγηση από τη Ρυθμιστική Αρχή, η οποία θα ενσωματώνει τις αλλαγές που τελικά θα προκριθούν, ή αν αυτές θα ενσωματωθούν απευθείας στην Υπουργική Απόφαση. Πάντως, στη συγκεκριμένη συνάντηση δεν ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις.