Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για να ‘κλείσουν’ οι βασικές αρχές της αξιολόγησης

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για να ‘κλείσουν’ οι βασικές αρχές της αξιολόγησης
Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τους επικεφαλής της τρόικας στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης της οικονομίας, την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Απολογισμός των δύο πρώτων ημερών της διαπραγμάτευσης. "Βαριά" η ατζέντα των συναντήσεων της Τετάρτης. Στενεύουν τα περιθώρια ως την Παρασκευή. Στην πρώτη γραμμή ασφαλιστικό, φορολογικό, κόκκινα δάνεια

Εντείνονται οι ζυμώσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, καθώς ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης εισέρχεται αισίως στην τρίτη ημέρα.

Ο χρόνος ωστόσο πιέζει ασφυκτικά την Αθήνα, καθώς μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής, κυβέρνηση και κουαρτέτο θα πρέπει να έχουν καταλήξει στις βασικές αρχές της αξιολόγησης, ήτοι στο περιεχόμενο των μέτρων που θα πρέπει να ψηφιστούν, προκειμένου όλα να κυλήσουν ομαλά το αμέσως προσεχές διάστημα. Υπενθυμίζεται εδώ πως οι επικεφαλής των δανειστών φεύγουν από την Αθήνα την Παρασκευή, για να επιστρέψουν κοντά στις 15 Φεβρουαρίου, μετά τη διεξαγωγή του Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου.

Καθώς οι διαβουλεύσεις θα ενταθούν τις αμέσως επόμενες ώρες, κυβέρνηση και Θεσμοί χαράσσουν ήδη τις επόμενες κινήσεις τους, σε άμεση πάντα συνάρτηση με τα όσα αποφασίστηκαν στις δύο πρώτες συναντήσεις, τη Δευτέρα και την Τρίτη, αναφορικά με όλα τα καυτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Κόκκινα δάνεια

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας που θα προβλέπει την παράταση κατά 30 ημέρες, μέχρι τις 15 Μαρτίου, στο καθεστώς απαγόρευσης της πώλησης κόκκινων δανείων σε εταιρείες διαχείρισης (funds).

Η απόφαση για παράταση, κατά έναν μήνα, της απαγόρευσης πώλησης κόκκινων δανείων, ελήφθη το βράδυ της Τρίτης, μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η Αθήνα στους δανειστές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πρόταση για τα κόκκινα δάνεια προβλέπει την εξαίρεση από τη διαδικασία πώλησης σε εταιρείες διαχείρισης όσων δανείων συνδέονται με την πρώτη κατοικία, ήτοι όσων δανείων έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία.

Φορολογικό

Ανώτατο φορολογικό συντελεστή 50% – από 42% που είναι σήμερα – προβλέπει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το φορολογικό που κατατέθηκε την Τρίτη στους δανειστές.

Αναπάντεχα τη Δευτέρα οι δανειστές έβαλαν στο κάδρο της διαπραγμάτευσης και το φορολογικό, με το καλημέρα της αξιολόγησης και για τον λόγο αυτό, η Αθήνα αναγκάστηκε να καταθέσει στο κουαρτέτο την πρότασή της για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.

Ειδικότερα, όπως αποκάλυψε κορυφαία κυβερνητική πηγή, στην ελληνική πρόταση περιλαμβάνονται οι νέες προτεινόμενες κλίμακες και οι συντελεστές τους, με τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή να αυξάνεται στο 50%. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ενσωματώσει στη νέα προτεινόμενη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, όπερ σημαίνει ότι η πραγματική φορολογική επιβάρυνση θα είναι υψηλότερη. Να σημειωθεί ωστόσο πως η ελληνική πρόταση δεν περιλαμβάνει αλλαγές στη φορολογία των αγροτών.

Από το σύνολο των παρεμβάσεων προσδοκάται η είσπραξη επιπλέον εσόδων ύψους 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, είναι η ανακατανομή του φορολογικού βάρους υπέρ των χαμηλών εισοδημάτων και η μεταφορά του στα ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Ασφαλιστικό

«Δεν τέθηκε θέμα μείωσης συντάξεων» από την πλευρά των δανειστών, υποστήριξε την Τρίτη το βράδυ ανώτατη κυβερνητική πηγή, σχολιάζοντας την έκβαση της συνάντησης – νωρίτερα την ίδια ημέρα – του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η διαπραγμάτευση, ωστόσο, θα είναι σκληρή ανέφερε η ίδια πηγή, εστιάζοντας σε όλα τα ανοιχτά θέματα.

Το πρόγραμμα της Τετάρτης

Με αμείωτο ρυθμό θα συνεχιστούν και σήμερα Τετάρτη οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Οι συναντήσεις με το κουαρτέτο θα είναι διαδοχικές και έχουν ως εξής:

09:00 Νέα Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

10.30 Δημόσια Διοίκηση.

12.00 Δημοσιονομικά.

14.30 Φορολογία εισοδήματος.

16.30 Συντάξεις (Μένει να επιβεβαιωθεί).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα