‘Πυρετός’ διαβουλεύσεων σε όλα τα επίπεδα

‘Πυρετός’ διαβουλεύσεων σε όλα τα επίπεδα
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχωρεί απο το ξενοδοχείο "Χίλτον" μετά την συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών το Σάββατο 12 Μαρτίου 2016. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

Διαπραγματεύσεων συνέχεια στην Αθήνα, συνεδρίαση του Euro Working Group στις Βρυξέλλες. Γύρισε ανάποδα η κλεψύδρα. Αντίστροφη μέτρηση για συμφωνία ως την Κυριακή

«Πυρετός» διαβουλεύσεων λαμβάνει χώρα σε όλα τα επίπεδα, με την ελληνική κυβέρνηση να παραμένει πιστή στο στόχο της για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και συγγραφή των προσχεδίων συμφωνίας ως την Κυριακή.

Σε ένα από τα σφικτά χρονοδιαγράμματα, αφού πρόκειται για τέσσερα μόλις 24ωρα, Αθήνα και δανειστές επιχειρούν να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφορές, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία και ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Οι συναντήσεις της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές συνεχίζονται και σήμερα. Από τις 3 το μεσημέρι, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει τεθεί το ασφαλιστικό, με κυβερνητικές πηγές να αποκαλύπτουν ήδη από το βράδυ της Τετάρτης πως στο μέτωπο αυτό η συμφωνία έχει ήδη «κλειδώσει».

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 17.30, τη σκυτάλη παίρνουν θέματα που άπτονται του κλάδου της ενέργειας.

Ο «παλμός», όμως, της διαπραγμάτευσης δεν σταματάει στις διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Αντίθετα, μεταφέρεται και σε επίπεδο Euro Working Group, το οποίο συνεδριάζει σε λίγη ώρα, προκειμένου οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να διαπιστώσουν εάν και πόση πρόοδος έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στις διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Η αντίστροφη μέτρηση για συμφωνία επί της αρχής ως την Κυριακή 10 του μηνός έχει ήδη αρχίσει.

Υπενθυμίζεται εδώ πως, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησής του με το κουαρτέτο το βράδυ της Τετάρτης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, γνωστοποίησε πως ως νέα προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές ορίζεται η 10η Απριλίου. Κατά τον κ. Τσακαλώτο, όλα τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να κλείσουν εντός του σαββατοκύριακου, προκειμένου ως το απόγευμα της Κυριακής, το αργότερο, να έχουν καταρτιστεί… δύο κείμενα συμφωνίας. Τα δύο κείμενα θα εμφανίζουν ορισμένες διαφοροποιήσεις μεταξύ τους, αφού το ένα θα συνταχθεί κατόπιν συνεννόησης με τους Ευρωπαίους και το δεύτερο μετά από συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τα δύο αυτά κείμενα θα βάλει στις βαλίτσες του ο κ. Τσακαλώτος, κατά την αναχώρησή του για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ την ερχόμενη εβδομάδα (πραγματοποιείται το διάστημα 15-17 Απριλίου), αλλά και κατά την παρουσία του στο Eurogroup της 22ας Απριλίου. Η καταρχήν συμφωνία ως την Κυριακή – η οποία θα αποτυπωθεί και στα δύο υπό κατάρτιση προσχέδια – δεν θα συνοδευθεί και από εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα