Πληθωρισμός ρεκόρ τον Μάιο – Ασυγκράτητο το “τσουνάμι” της ακρίβειας

Πληθωρισμός ρεκόρ τον Μάιο – Ασυγκράτητο το “τσουνάμι” της ακρίβειας
Στιγμιότυπο στη λαϊκή αγορά Eurokinissi

Προβλέψεις από παράγοντες της αγοράς παραπέμπουν σε νέο κύμα ανατιμήσεων σε όλο το φάσμα των βασικών προϊόντων και υπηρεσιών, την ώρα που το Μάιο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή χτύπησε “κόκκινο”.

Πληθωρισμό ρεκόρ ανακοινώνει σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ σφραγίζοντας και με τον πλέον επίσημο τρόπο, αυτό που καθημερινά καταγράφουν οι καταναλωτές σε ράφια και αντλίες. Δηλαδή, συνεχείς αυξήσεις σε τιμές βασικών αγαθών, αλλά και καύσιμα που σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ήδη το πετρέλαιο τύπου “μπρεντ” κινείται στα επίπεδα των 124 δολαρίων, με αναλυτές (π.χ. Goldman Sachs) να “βλέπουν” εντός του καλοκαιριού τιμές ακόμη και στα 150 δολάρια το βαρέλι. Αναπόφευκτα, έτσι, οι τιμές των καυσίμων έχουν φτάσει στο “θεό” με την αμόλυβδη στην Αττική να βρίσκεται μια ανάσα κάτω από τα 2,40 ευρώ το λίτρο και τα νησιά να οδεύουν ολοταχώς για τα 3 ευρώ.

Και βέβαια το όλο σκηνικό συμπληρώνουν προβλέψεις από παράγοντες της αγοράς, που παραπέμπουν σε νέο κύμα ανατιμήσεων, είτε μέσα στο καλοκαίρι, είτε τον Σεπτέμβριο, ανάλογα τους προμηθευτές και τις εμπορικές τακτικές που ακολουθούν.

Με βάση πάντως τα στοιχεία των τιμοληψιών της ΕΛΣΤΑΤ για το Μάιο, ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, μεταφορές, στέγαση αλλά και βασικά είδη διατροφής “τραβούν” και πάλι το “κάρο” του πληθωρισμού, που αναμένεται να φτάσει σε επίπεδα πάνω από 11%, “ακουμπώντας” ακόμη και το 12%, από 10,2% τον Απρίλιο.

Το “πρελούδιο”

Στο νέο ρεκόρ αυτό, που έχει να καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 1993, άλλωστε, παραπέμπουν και τα στοιχεία της Eurostat, που δημοσιοποιήθηκαν ήδη πριν λίγες μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, ως “πρελούδιο” των σημερινών ανακοινώσεων, σύμφωνα με τη Eurostat αυξήθηκε το Μάιο στο 10,7%, από 9,1% τον Απρίλιο.

Αναλυτικότερα το +10,7% -ένα από τα έξι υψηλότερα ποσοστά που καταγράφηκαν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση- ήλθε λόγω της κατακόρυφης αύξησης των ενεργειακών προϊόντων που αυξήθηκαν σε ποσοστό 60,9% τον Μάιο από 57,6% τον Απρίλιο αλλά και των μεγάλων ανατιμήσεων στα είδη διατροφής. Ο κλαδικός δείκτης των τροφίμων και των ποτών έκλεισε με αύξηση 11% τον Μάιο έναντι 8,9% τον Απρίλιο.

Εκτίναξη των τιμών στη βιομηχανία

Ήδη, πάντως, τεράστια αύξηση, της τάξης του 48,8%, σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Απρίλιο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2021, έναντι αύξησης 14,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021 με το 2020.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η «εκτίναξη» του κόστους παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 50,9%, και

β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 48,1%.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 2,5% τον Απρίλιο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαρτίου 2022, έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021.

Οι αυξήσεις αυτές βέβαια αναμένεται σταδιακά να περάσουν στο ράφι πιέζοντας περαιτέρω την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.

Οι εκτιμήσεις για το 12μηνο

Με το ένα ρεκόρ να διαδέχεται το άλλο, ανά μήνα, στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ο πήχης για την ετήσια πορεία του πληθωρισμού ανεβαίνει. Χαρακτηριστική η αναφορά πριν λίγες μέρες του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στον Ρ/Σ Real Fm, που παρέπεμψε σε πιο δυσοίωνες προβλέψεις διεθνών οργανισμών όπως πχ η Κομισιόν με εκτίμηση στο 6,3%.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος στο ακραίο της σενάριο βλέπει πορεία πάνω από 7% σε ετήσια βάση φέτος, ενώ το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή έχει πρόβλεψη ακόμη και για ποσοστό πάνω από 11%.

Μόλις χθες, δε, Έκθεση, που δημοσιοποίησε ο ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία προβλέπει πληθωρισμό στην Ελλάδα στο επίπεδο του 8,8%.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι ο ΟΟΣΑ εστιάζει στον πυρήνα του πληθωρισμού, που αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, δηλαδή τις αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες πλην ενέργειας, τροφίμων, ποτών και καπνικών. Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ “βλέπει” το δομικό πληθωρισμό να εκτινάσσεται φέτος στο 3,4% από -1,1% πέρσι και να διατηρείται στο 3,3% την επόμενη χρονιά.

Στοχευμένες δράσεις

Σε σχέση με τις προτάσεις δημοσιονομικής πολιτικής ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι οι υπερβάσεις εσόδων θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν αφενός για την επιστροφή σε δημοσιονομικά πλεονάσματα αφετέρου για να διασφαλιστεί η στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών με στοχευμένα, προσωρινά μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων τους και όχι με επιδοτήσεις τιμών, που θα αποδυνάμωναν τη δημοσιονομική αξιοπιστία.

Τα ρίσκα

Σε σχέση, ειδικότερα, με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία ο ΟΟΣα αναφέρει:

  • Πρόσθετες διαταραχές στον ενεργειακό ανεφοδιασμό της χώρας- ειδικά αερίου, θα ενισχύσουν τις ήδη υψηλές τιμές στην Ενέργεια και θα καθυστερήσουν τη βελτίωση στην οικονομική δραστηριότητα, τις εξαγωγές, το ευ ζην εν γένει.

  • Μισθολογικές αυξήσεις πάνω από το αναμενόμενο, θα μπορούσαν να ανατροφοδοτήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, θίγοντας τη βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα και αδυνατίζοντας επενδύσεις- εξαγωγές.

  • Μια αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, θα μπορούσε να καθυστερήσεις τις δημόσιες επενδύσεις

  • Η επιδείνωση στην οικονομική δραστηριότητα και η αύξηση των επιτοκίων θα έθετε σε κίνδυνο την εξυγίανση των τραπεζών, με τη δημιουργία νέων “κόκκινων” δανείων

Κυβερνητικές παραδοχές

Στο φόντο πάντως και της καλής πορείας της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο και της δυναμικής εκκίνησης του τουρισμού η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους για να στήσει “αναχώματα. καθώς η λαϊκή δυσαρέσκεια κορυφώνεται. “Η αύξηση του πληθωρισμού πιέζει περισσότερα τα ευάλωτα νοικοκυριά και εκείνα που έχουν σταθερά εισοδήματα. Όσοι πιέζονται είναι λογικό να λένε μειώνω κάποια πράγματα, για να «μπορέσω να βγω». Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιέζονται. Είναι λογικό να διαμαρτύρονται πολύ περισσότερο αυτοί οι άνθρωποι. Αυτοί που δεν πιέζονται συνεχίζουν να καταναλώνουν. Οι επιχειρήσεις δηλώνουν παραπάνω τζίρο, μετά τον πληθωρισμό. Αφού αφαιρέσουμε τον πληθωρισμό, πάλι είναι παραπάνω οι πωλήσεις, έτσι λένε τα νούμερα, τι να κάνω εγώ;», είπε χθες στον Αντ1 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Μάλιστα, επισήμανε πως «υπάρχει προσπάθεια να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους για την απάλειψη και από αυτούς της εισφοράς αλληλεγγύης, δημοσιονομικό χώρος για τις αυξήσεις στις συντάξεις από την Πρωτοχρονιά και να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τις μειώσεις φόρων που έχουμε κάνει». «Οι επιχειρηματίες για το πρώτο τρίμηνο, οι μικρές επιχειρήσεις, αυτό που λέμε «χαμηλή τάση», δεν έχουν πάρει την επιστροφή ακόμη και θα την πάρουν τώρα και αναδρομικά και από το ηλεκτρικό θα έχουμε μια μικρή πτώση του πληθωρισμού», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

Η Αντιπολίτευση

Σε συνέντευξή της, πάντως, χθες, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και την Ε. Μπαλτατζή, η Ράνια Σβίγκου Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, εστίασε στις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για το θέμα της ακρίβειας. “Οι πολίτες καθημερινά βρίσκονται μπροστά σε ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις, εξαιτίας της ακρίβειας και του πληθωρισμού” τόνισε και συμπλήρωσ ότι «η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων συνεχώς μειώνεται”, ενώ «ακόμα και αυτή η μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού, εξανεμίζεται από την τεράστια ακρίβεια και από τα ανεπαρκή οικονομικά μέτρα στήριξης τα οποία δεν φτάνουν για να αναπληρώσουν τις απώλειες

Η Ράνια Σβίγκου υπενθύμισε τα αρνητικά ρεκόρ της χώρας μας. “Έχουμε την πιο ακριβή τιμή καυσίμων σε σχέση με το εισόδημα, τον μεγαλύτερο πληθωρισμό στην Δυτική Ευρώπη, ενώ είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ο βασικός μισθός είναι χαμηλότερος συγκριτικά με αυτόν του 2010”. Την ίδια στιγμή, “η κυβέρνηση κλείνει τα αυτιά της σε όλες τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει, ενώ αγνόησε και την εργαλειοθήκη της Κομισιόν, που εδώ και μήνες προέβλεπε συγκεκριμένα μέτρα”.

Στη συνέχεια, η Ράνια Σβίγκου αναφέρθηκε σε μια σειρά συγκεκριμένων, κοστολογημένων προτάσεων και τροπολογιών που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως “η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 €, ο καθορισμός πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών παροχής ενέργειας, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, και του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής”. Πρόκειται για μέτρα που “έχουν δείξει στην πράξη, από την εφαρμογή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ότι μπορούν να λειτουργήσουν πολύ ευνοϊκά τόσο για τους πολίτες, όσο και για την ίδια την οικονομία”, αναφέροντας και το πρόσφατο παράδειγμα της Γερμανίας. Επιπροσθέτως, υπογράμμισε ότι “πρέπει να μπει ένα τέλος στις αποκοπές ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά, να ρυθμιστεί και να υπάρξει μια διαγραφή σημαντικού μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία”.

Η άρνηση της κυβέρνησης, να εφαρμόσει τέτοια μέτρα, τόνισε η Ράνια Σβίγκου, “είναι ζήτημα νεοφιλελεύθερων επιλογών, δεν είναι ζήτημα δυνατοτήτων. Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τους λίγους, τα επιχειρηματικά και τα οικονομικά συμφέροντα που τη στηρίζουν. Η μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, κοστίζει 1,5 δις, όσο δηλαδή κοστίζει η επιλογή της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα