Πληθωρισμός: Σταθερός στο 5,3% στην ΕΕ, ελαφρώς μειωμένος στο 3,4% στην Ελλάδα
Διαβάζεται σε 2'Ποια προϊόντα αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Αύγουστο. Ποιες χώρες καταγράφουν τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη.
- 31 Αυγούστου 2023 13:05
Μικρή πτώση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο, στο 3,4% από 3,5% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη (31/08), η Eurostat.
Υπενθυμίζεται ότι σε μη εναρμονισμένο επίπεδο, δηλαδή με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα είχε επιταχυνθεί στο 2,5% τον Ιούλιο από 1,8% τον Ιούνιο.
Ουσιαστικά ο πληθωρισμός παρέμεινε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021, αλλά με τις τιμές να έχουν κατοχυρώσει υψηλά επίπεδα.
Αμετάβλητος ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Στο μεταξύ, στο 5,3% διαμορφώθηκε για τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ, με τον δείκτη τιμών να παραμένει σταθερός. Εξαιρώντας τους ευμετάβλητους κλάδους της ενέργειας και των τροφίμων, ο «δομικός» πληθωρισμός υποχώρησε στο 5,3% από 5,5% τον προηγουμένου μήνα κάτι που προσμετρά η ΕΚΤ στις αποφάσεις για τα επιτόκια. Ωστόσο, παρέμεινε πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό του 5,7%.
Αναφορικά με τα στοιχεία για τις υπόλοιπες χώρες χαμηλό πληθωρισμό είχαν η Ισπανία (2,4%), η Κύπρος (3%) και το Βέλγιο (2,4%). Αντίθετα, οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στη Σλοβακία (9,6%), στην Κροατία (8,5%) και στην Αυστρία (7,6%). Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 6,4% από 6,5% τον Ιούλιο, ενώ στη Γαλλία στο 5,7% από 5,1% προηγουμένως. Στην Ιταλία, αποκλιμακώθηκε στο 5,5% από 6,3% τον Ιούλιο.
Όπως αναμένεται τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τον Αύγουστο (9,8%, έναντι 10,8% τον Ιούλιο), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (5,5%, έναντι 5,6% τον Ιούλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,8%, έναντι 5,0% τον Ιούλιο) και την ενέργεια (-3,3%, έναντι -6,1% τον Ιούλιο).
Τα επιτόκια
Πάντως η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα γίνει στις 14 Σεπτεμβρίου και οι αγορές διχάζονται ως προς το τι θα κάνει, με τις πιθανότητες να κλίνουν τώρα προς μια παύση και μια τελευταία αύξηση επιτοκίων, αργότερα φέτος, πριν από τις μειώσεις από τα μέσα του 2024.