Ποιες 4 πόλεις στη Βόρεια Ελλάδα θα αποκτήσουν σύγχρονα Δικαστικά Μέγαρα
Το κόστος του έργου για τα 4 Δικαστικά Μέγαρα στην Κεντρική Μακεδονία ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 148,81 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 120 εκατ. ευρώ). Η διάρκεια της σύμβασης προγραμματίζεται για 360 μήνες (30 έτη), εκ των οποίων τα πρώτα 3 χρόνια (κατά μέγιστο) θα αφορά την κατασκευαστική περίοδο.
- 27 Οκτωβρίου 2022 06:46
Το… σφύριγμα της έναρξης έχουμε για τη Β` φάση του διαγωνισμού για το έργο-ΣΔΙΤ που αφορά σε τέσσερα νέα Δικαστικά Μέγαρα σε Έδεσσα, Σερρών, Κιλκίς καθώς και την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εγκρίθηκε η πρόσκληση στα σχήματα τα οποία πέρασαν από τη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Πιο συγκεκριμένα η πρόσκληση συμμετοχής στη Β`φάση απευθύνεται σε: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΑΒΑΞ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΑΤΕΣΕ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ-REDEX. Να θυμίσουμε πως η εκδήλωση ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2021, ενώ το περασμένο καλοκαίρι ανακοινώθηκαν οι εταιρείες που πέρασαν επιτυχώς την Α` φάση του διαγωνισμού.
Στο έργο το οποίο υλοποιείται με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα συμπεριλαμβάνεται η συντήρηση και η διαχείριση τους. Είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα και αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμα δύο διαγωνισμοί για ένα γκρουπ Δικαστικών Μεγάρων στη Θεσσαλία και ακόμα ένα στην Κρήτη.
Πιο συγκεκριμένα μιλάμε για:
-τα Δικαστικά Μέγαρα Κρήτης: Ηρακλείου (νέο), Χανίων (ανακατασκευή) και Ρεθύμνου (ανακατασκευή)
-τα Δικαστικά Μέγαρα Θεσσαλίας: Λαμίας (νέο), Λάρισας (ανακατασκευή), Καρδίτσας (ανακατασκευή), Τρικάλων (ανακατασκευή), Βόλου (νέο).
Σχεδόν 150 εκατ. ευρώ το κόστος για τα 4 Δικαστικά Μέγαρα
Το κόστος του έργου για τα 4 Δικαστικά Μέγαρα στην Κεντρική Μακεδονία ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 148,81 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 120 εκατ. ευρώ).Η διάρκεια της σύμβασης προγραμματίζεται για 360 μήνες (30 έτη), εκ των οποίων τα πρώτα 3 χρόνια (κατά μέγιστο) θα αφορά την κατασκευαστική περίοδο.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν. 4412/2016 [αι στο Ν. 3389/2005 («Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα»), όπως έχουν τροποποιηθεί. Η διαδικασία ανάθεσης περιλαμβάνει δύο φάσεις: Την Α΄ Φάση (προεπιλογή) όπου ολοκληρώθηκε με την παραπάνω απόφαση, και τη Β’ Φάση η οποία διακρίνεται περαιτέρω σε δύο επιμέρους στάδια, ήτοι: Στάδιο Β.Ι (ανταγωνιστικός διάλογος) όπου εισέρχεται ο διαγωνισμός για να καταλήξουμε στο Στάδιο Β.ΙΙ που είναι η υποβολή δεσμευτικών προσφορών.
Στόχος είναι το έργο να τρέξει και να φτάσουμε γρήγορα στη Β.ΙΙ`φάση και στην κατάθεση των προσφορών. Τα έργα χωρίς να υπολογίζονται τυχόν καθυστερήσεις πιθανόν να μπορούν να ξεκινήσουν στα τέλη του 2023.
Η ταυτότητα του έργου
Το αντικείμενο της προς ανάθεση Σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή ή ανακατασκευή, ασφάλιση, διαχείριση και συντήρηση για διάστημα τριάντα (30) ετών τριών (3) νέων Δικαστικών Μεγάρων στο Κιλκίς, στην Έδεσσα και στις Σέρρες και του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα, στο αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης περιλαμβάνεται η λειτουργική ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και η ανέγερση τριών νέων Δικαστικών Μεγάρων στο Κιλκίς, την Έδεσσα και τις Σέρρες, που περιλαμβάνει τα νέα κτίρια με τον απαραίτητο εξοπλισμό τους καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου τριών νέων κτιριακών εγκαταστάσεων.
Οι ανάδοχοι θα αναλάβουν την κατασκευή των νέων κτιρίων ή την αναβάθμιση των υφιστάμενων, αλλά και τη συντήρηση και λειτουργία τους για χρονικό διάστημα 27 ετών εκ των οποίων τα πρώτα δύο-τρία χρόνια θα αφορούν τα απαραίτητα έργα.
Είναι ακόμα ένα μεγάλο κτιριακό ΣΔΙΤ που προστίθεται στη μακριά λίστα που έχει ανοίξει με τις φοιτητικές εστίες στα Πανεπιστήμια Θράκης, Κρήτης και Θεσσαλίας, το κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών, το Κέντρο Καινοτομίας, το διπλό ΣΔΙΤ για 13 Κτίρια Πολιτικής Προστασίας και το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών στην Πειραιώς.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις