Πολ Τόμσεν: Με λύση για το χρέος εφικτή “καθαρή έξοδος” και πρόσβαση στις αγορές
"Αν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και έχει την λύση για το χρέος της δεν έχω αμφιβολία ότι θα έχει μια «καλή» έξοδο και θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές" τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ
- 20 Απριλίου 2018 17:28
«Αν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα της και έχει και μια λύση για την ελάφρυνση του χρέους της θεωρώ ότι θα έχει μια καλή έξοδο». Αυτό τόνισε πριν λίγη ώρα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν στην συνέντευξή του για τις προοπτικές της ΕΕ και της Ευρωζώνης την οποία μονοπώλησαν οι ερωτήσεις για την Ελλάδα., ο οποίος εμφανίστηκε σίγουρος και για επάνοδο της χώρας στο δανεισμό από τις αγορές «Αν η Ελλάδα συνεχίζει να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις δεν έχω αμφιβολία ότι θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές» είπε.
Σχετικά με το ενδεχόμενο μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής είπε ότι είναι θέμα της Ελληνικής Κυβέρνησης «αν συνεχίζουν να εφαρμόζονται μεταρρυθμίσει η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα στην πρόσβαση με τις αγορές» κατέληξε.
Σχετικά με το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να ζητήσει την πρόωρη εφαρμογή της περικοπής των αφορολόγητου μαζί με την περικοπή των συντάξεων το 2019 αν εκτιμηθεί ότι δεν μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,% του ΑΕΠ το 2019 εμφανίστηκε διφορούμενος.
«Σχετικά με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που με ρωτήσατε δεν συζητάμε την εφαρμογή τους. Αυτό που συζητάμε είναι να υλοποιηθούν με βάση ένα τρόπο φιλικό στην ανάπτυξη» είπε για να προσθέσει «Δεν έχουμε αμφιβολία αν η Ελλάδα μπορεί αν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους. Εκείνο που μας ανησυχεί είναι μήπως αυτοί επιτυγχάνονται με ένα μη βιώσιμο πρόσωπο με μεγάλη αύξηση των φόρων σε μια στενή φορολογική βάση και αυτό θα συζητήσουμε το επόμενο διάστημα».
Θα ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα σύντομα ή καθόλου
Σχετικά με το χρόνο ενεργοποίησης του προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα ήταν ξεκάθαρος ότι συνδέεται άμεσα με τις αποφάσεις των Ευρωπαίων για το χρέος « Ζητήσαμε πριν απευθυνθούμε στο ΔΣ του Ταμείου να έχουμε στα χέρια μας την στρατηγική που θα ακολουθηθεί από την Ευρώπη για το ελληνικό χρέος” είπε για να προσθέσει ότι το “ΔΝΤ ζητά αυτόματη εφαρμογή των μέτρων και όχι με δόσεις όπως φαίνεται ότι ζητά η Γερμανία”.
«Σε ότι αφορά την εφαρμογή των μέτρων , ναι αυτά μπορούν να εφαρμοστούν σταδιακά αλλά η εφαρμογή θα πρέπει να είναι αυτόματη . Να μην είναι δηλαδή αντικείμενο συζήτησης και συμφωνίας πριν εφαρμοστούν» είπε το στέλεχος του ΔΝΤ.
Επί της ουσίας σχετικά με το χρόνο ενεργοποίηση είπε ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ κινείται παράλληλα με αυτό του ESM που ολοκληρώνεται τον Αύγουστο « Άρα το δικό μας θα πρέπει να ενεργοποιηθεί διαφορετικά δεν θα υπάρχει κανένας λόγος να ενεργοποιηθεί. Πρέπει όμως να έχουμε τις αποφάσεις για το χρέος.
Σχετικά με την σκοπιμότητα της ενεργοποίησης του προγράμματος του ΔΝΤ είπε «Η ενεργοποίηση του προγράμματος μας θεωρείται ότι θα δώσει ένα θετικό σήμα στις αγορές μαζί με το DSA Σαφές είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος».
Απαντώντας σχετικά με παλαιότερες απαιτήσεις του ταμείου για προληπτική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είπε ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται σύντομα «θα δούμε αν υπάρχουν κεφαλαιακές απαιτήσεις και θα τις ενσωματώσουμε στις εκτιμήσεις μας στο DSA» κατέληξε.
Απαντώντας τέλος σε ερώτηση με την σκοπιμότητα των διαδοχικών μνημονίων για 8 χρόνια είπε «Δεν υπάρχει αντίρρηση κράτησαν πολύ περισσότερο από όσο έπρεπε. Το θέμα είναι να υπάρξουν πολιτικές ανάπτυξης όλα τα υπόλοιπα θα είναι μαθήματα για όλους για το μέλλον.