Πόλεμος στην Ουκρανία: Πήραν”φωτιά” αέριο και πετρέλαιο – Κατήφορος για τα χρηματιστήρια παγκοσμίως

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πήραν”φωτιά” αέριο και πετρέλαιο – Κατήφορος για τα χρηματιστήρια παγκοσμίως
Φυσικό αέριο istock

Χάος και "παγωμάρα" στα χρηματιστήρια παγκοσμίως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πάει για τιμή ρεκόρ το φυσικό αέριο, κάτι που θα μετακυλιστεί στην ηλεκτρική ενέργεια.

Τα χειρότερα σενάρια φαίνεται πως επιβεβαιώνονται στις αγορές μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το φυσικό αέριο έχει “σκαρφαλώσει” πάνω από τα 140 ευρώ η μεγαβατώρα. Καταγράφεται αύξηση πάνω από 60% σε σχέση με πέρσι, με την τιμή του φυσικού αερίου μέσα σε λίγες ώρες να έχει εκτοξευτεί από τα 88,8 ευρώ που έκλεισε την Τετάρτη (23/02), στα 142 ευρώ που είναι αυτή τη στιγμή. “Αγγίζουμε” το ρεκόρ του Δεκεμβρίου, που ήταν 166 ευρώ η μεγαβατώρα.

Λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών, οι αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι τα επόμενα 24ωρα μπορεί να δούμε τιμές στο αέριο που δεν έχουμε ξαναδεί, κάτι που θα μετακυλιστεί και στην ηλεκτρική ενέργεια.

Να θυμίσουμε ότι την Πέμπτη (24/02) το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με μεγάλη πτώση, της τάξεως του 6,42%, με 4,2 δισ. ευρώ να “χάνονται” από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Την ίδια ώρα, οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, οι χρηματιστηριακές αγορές κατρακύλησαν παγκοσμίως και το ρούβλι έφτασε σε χαμηλό ρεκόρ.

Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης υποχώρησαν σχεδόν 4% και η Wall Street άνοιξε με πτώση κατά 2,5%, ενώ ορισμένοι χρηματιστές περιέγραψαν τις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας ως “μη εμπορεύσιμες” λόγω της τεράστιας κλίμακας των πτώσεων.

Το ρούβλι αποδυναμώθηκε σχεδόν κατά 7% φτάνοντας στα 86,98 ανά δολάριο και καταγράφηκαν πτώσεις ρεκόρ 40% στο χρηματιστήριο της Μόσχας, το οποίο ανέστειλε τις συναλλαγές από νωρίς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα