Πώς αλληλοσυμπληρώνονται Black Friday και Cyber Monday
Διαβάζεται σε 4'Υψηλές προσδοκίες από το ηλεκτρονικό κανάλι πωλήσεων διατηρούνται και στην ελληνική αγορά, όπου πλέον 7 στους 10 χρήστες internet αγοράζει και online.
- 17 Νοεμβρίου 2023 09:17
H Black Friday αλλά και η Cyber Monday που ακολουθεί στις 27 Νοεμβρίου επεκτείνει επί της ουσίας τη διάρκεια των εκπτώσεων και αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την διασύνδεση φυσικού και ηλεκτρονικού εμπορίου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του GRECA, του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου, ο οποίος εκπροσωπεί το σύνολο της αγοράς του e-commerce και των υπηρεσιών αυτής, από τις 15.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα η συντριπτική πλειονότητα διαθέτει και φυσική παρουσία. Το εργαλείο ωστόσο του ηλεκτρονικού καναλιού προσφέρει μεγαλύτερη διείσδυση τόσο στις γνωστές λιανεμπορικές επιχειρήσεις όσο και στις μικρότερες που αποκτούν πρόσβαση σε ένα ευρύτερο καταναλωτικό κοινό ακόμη κι αν εδρεύουν στην περιφέρεια.
Ειδικά την περασμένη διετία και με τους περιορισμούς της πανδημίας, το ηλεκτρονικό εμπόριο γνώρισε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση. Καθώς τα περισσότερα καταστήματα παρέμειναν κλειστά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, οι καταναλωτές προσέφυγαν στο διαδίκτυο για να βρουν τα προϊόντα που ήθελαν να αγοράσουν.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου, το 2019 η Ελλάδα ήταν 7η σε ρυθμό ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, με αύξηση 25%, ενώ το 51% των καταναλωτών έκανε ηλεκτρονικές αγορές. Η τάση αυτή συνέχισε με αυξητική πορεία, καθώς σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Έκθεση Ηλεκτρονικού Εμπορίου για το 2021, στην Ελλάδα εντοπίστηκαν οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης στον κύκλο εργασιών για το ηλεκτρονικό εμπόριο (77%).
Το 2022 δε επτά στους δέκα χρήστες Internet στην Ελλάδα έκαναν αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα ή εφαρμογές. Καθοριστικό ρόλο επίσης στη διατήρηση του ηλεκτρονικού εμπορίου σε ανοδική τροχιά διαδραματίζει η ευκολότερη σύγκριση τιμών και προϊόντων, ειδικά σε περίοδο πληθωριστικών πιέσεων, καθώς και η ύπαρξη αξιολογήσεων από άλλους χρήστες – αγοραστές που συνοδεύουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, το 69,84% των χρηστών Internet στην Ελλάδα έκανε αγορές από το Διαδίκτυο το 2022, έναντι 68,52% το 2021 και 58,93% το 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι δέκα χρόνια πριν, το 2012 το ποσοστό των χρηστών Internet που έκαναν αγορές από το ηλεκτρονικό εμπόριο ήταν μόλις 36,13%.
Μια σημαντική αύξηση καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2015 (46,62%), εξέλιξη που σχετίζεται με την επιβολή των capital controls, ενώ στη συνέχεια υπήρξε σχετική αποκλιμάκωση των αγορών από το ηλεκτρονικό εμπόριο. Από το 2018 καταγράφηκε εκ νέου αύξηση για να υπάρξει η «έκρηξη» με αφορμή την πανδημία το 2020, που επί πολλούς μήνες κατέστησαν τα ηλεκτρονικά καταστήματα τη μοναδική επιλογή για αγορές.
Τα είδη ένδυσης και υπόδησης, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως της αθλητικής ένδυσης και υπόδησης, κατέχουν τα πρωτεία στις ηλεκτρονικές αγορές, με το 32,49% να έχει προβεί σε σχετικές παραγγελίες, ενώ ένας στους πέντε παραγγέλνει φαγητό μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων και εφαρμογών. Ο αθλητικός εξοπλισμός (15,24%) είναι ψηλά στις προτιμήσεις των αγοραστών, όπως επίσης και η αγορά καλλυντικών και ειδών ομορφιάς και ευεξίας (14,29%). Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι σημαντικό για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς είναι το ποσοστό της αγοράς υπηρεσιών μεταφοράς (π.χ. ταξί) μέσω Διαδικτύου (12,79%).
Ένα άλλο στοιχείο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η μεγάλη ανάπτυξη των πλατφορμών της λεγόμενης συνεργατικής οικονομίας, κάτι που παρατηρείται τόσο στην Ελλάδα όσο και συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2022 το 12,56% των χρηστών Internet στην Ελλάδα αγόρασε κάποιο αγαθό από ιδιώτη μέσω κάποιας τέτοιας πλατφόρμας, ενώ το 15,53% έκανε χρήση αυτών των πλατφορμών για αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Τέτοιες πλατφόρμες είναι για παράδειγμα το eBay, αλλά επίσης το Airbnb, το Uber, ακόμη και το Douleutaras.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το 21% των χρηστών Internet χρησιμοποίησε πλατφόρμες συνεργατικής οικονομίας για να αγοράσει αγαθά από άλλους ιδιώτες, ενώ ένα 6% το έπραξε για να νοικιάσει σπίτι, 1% για να αγοράσει υπηρεσία μεταφοράς, ενώ κάτω από 1% είναι το ποσοστό αυτών που αγόρασαν υπηρεσίες που σχετίζονται με το νοικοκυριό (καθαρισμός, επισκευές κ.ά.).