Πώς απλοποιούνται οι μεταβιβάσεις ακινήτων το 2022

Πώς απλοποιούνται οι μεταβιβάσεις ακινήτων το 2022
Ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας Alexandros Michailidis / SOOC

Απλοποιούνται οι οικονομικές δραστηριότητές που σχετίζονται με αγοραπωλησίες ακινήτων ή μεταβιβάσεις και κληρονομικά ζητήματα. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης.

Άλλο ένα βήμα κάνει η κυβέρνηση στον τομέα μεταβίβασης ακινήτων για να απλοποιήσει τη ζωή των πωλητών και τις οικονομικές δραστηριότητές τους που σχετίζονται με αγοραπωλησίες ακινήτων ή μεταβιβάσεις και κληρονομικά ζητήματα.

Η κυβέρνηση διευρύνει τις ηλεκτρονικές δυνατότητες του δημοσίου ώστε να περιορίσει την ταλαιπωρία των πολιτών από επισκέψεις σε υπηρεσίες του κράτους όπως στις κατά τόπους εφορίες ενώ προχωρά και σε κατάργηση άλλων πιστοποιητικών απλοποιώντας τις διαδικασίες μεταβιβάσεων και περιορίζοντας την χαρακτηριστική ατελείωτη ελληνική γραφειοκρατία.

Ψηφιοποίηση φορολογικής ενημερότητας

Πιο αναλυτικά η κυβέρνηση περνάει σε ηλεκτρονική μορφή πλέον την έκδοση φορολογικής ενημερότητας και τη βεβαίωση οφειλής.

Μόνιμη πλατφόρμα δηλώσεων μεταβολών

Μόνιμη πλέον θα είναι η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που αφορά τα αδήλωτα τετραγωνικά ώστε να μπορούν άμεσα οι ενδιαφερόμενοι να δηλώνουν τις όποιες αλλαγές υπάρξουν στα τετραγωνικά των ακινήτων τους.

Κατάργηση οφειλής ΤΑΠ

Επίσης η κυβέρνηση καταργεί την βεβαίωση περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Οι βεβαιώσεις αυτές εκδίδονται μέχρι τώρα από τους δήμους της χώρας με καθυστέρηση ενός μήνα ενώ όταν πρόκειται για πιο περίπλοκες υποθέσεις πολλές φορές η καθυστέρηση φτάνει μέχρις και τους εννέα μήνες.

Οι καθυστερήσεις αυτές από τους δήμους με τη σειρά τους καθυστερούν τις μεταβιβάσεις και υπογραφές των συμβολαίων.

Την κατάργηση του πιστοποιητικού ΤΑΠ την οποία προανήγγειλε το Υπουργείο Εσωτερικών για τις μεταβιβάσεις ζήτησε και η ΠΟΜΙΔΑ αναφέροντας τις χιλιάδες βεβαιώσεις που εκκρεμούν ακόμα σε συγκεκριμένες πόλεις όπως στην Θεσσαλονίκη.

Ηλεκτρονικές δηλώσεις κληρονομιάς

Άλλη μια διευκόλυνση στην οποία προχωράει η κυβέρνηση μέσα στο 2022 είναι η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων κληρονομιάς και άτυπων δωρεών.

Η κίνηση αυτή απελευθερώνει τους πολίτες από τις πολύωρες επισκέψεις στην εφορία για ζητήματα κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων καθώς θα μπορούν πλέον να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους στο myProperty από τον υπολογιστή του συμβολαιογράφου γρήγορα και απλά.

Οι δηλώσεις φόρου για γονικές παροχές, δωρεές και οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς μέχρι τώρα υποβάλλονταν με τον καθιερωμένο χειρόγραφο τρόπο. Όλες αυτές περνάνε πλέον σε ηλεκτρονική μορφή.

Μετά τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης και γονικών παροχών τις οποίες η κυβέρνηση έφερε στην διαδικτυακή εποχή η κυβέρνηση φαίνεται να συνεχίζει αποφασιστικά την απλοποίηση των διαδικασιών και να φέρνει την γραφειοκρατική κινούμενη άμμο της χώρας στην διαδικτυακή εποχή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα