Πώς εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας στην οικονομική διαχείριση

Διαβάζεται σε 4'
Πώς εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας στην οικονομική διαχείριση
UNSPLASH

Όσο μεγάλη και διαχρονική είναι η αγωνία των γονιών να προστατεύουν τα παιδιά τους όταν είναι μικρά, άλλο τόσο είναι και η προσπάθειά τους να τα βοηθήσουν να ανεξαρτητοποιηθούν και να εξελιχθούν σε υπεύθυνους, αυτόνομους ενήλικες

Κάθε γενιά βέβαια έχει τους δικούς της φόβους και τις αγωνίες της – όπως και η σημερινή, η οποία έχει επιπρόσθετα να διαχειριστεί την ανατροφή παιδιών σε ένα περιβάλλον που, εξαιτίας της κυριαρχίας του διαδικτύου, έχει πολλούς αγνώστους παρονομαστές και πολλές παράδοξες παγίδες.

Πώς μπορείς δηλαδή να προστατεύσεις ένα παιδί που επιθυμεί να κάνει συναλλαγές στο διαδίκτυο από μικρή ηλικία; Με τι κριτήριο ορίζεις το χαρτζιλίκι που πρέπει να δώσεις σε έναν έφηβο και, κυρίως, πώς μαθαίνεις τους ανήλικους να κατανοήσουν τι είναι το χρήμα και ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες για την ασφαλή διαχείριση του; 

Για την Alpha Bank, η συζήτηση αυτή -που εύλογα φουντώνει όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια- υπήρξε αφορμή να οργανώσει όλες αυτές τις ανάγκες και τους προβληματισμούς σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά για παιδιά και εφήβους. Το Αλφαβητάρι Οικονομικών, όπως ονομάστηκε, έχει στόχο να παρέχει σε μαθητές και μαθήτριες, γνώσεις και δεξιότητες σε βασικά χρηματοοικονομικά ζητήματα που θα τους είναι απαραίτητες όχι μόνο στη σημερινή, αλλά και στη μελλοντική ζωή τους.

Το πρόγραμμα αυτό δεν είναι αυτόνομο. Αποτελεί μέρος της πλατφόρμας IQonomy, μιας πρωτοβουλίας κοινωνικής ευθύνης της Alpha Bank που προωθεί την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό ώστε να οδηγούνται σε σωστές χρηματοοικονομικές αποφάσεις άρα και σε μεγαλύτερη ευημερία.

Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος της Παγκόσμιας Εβδομάδας Χρήματος (Global Money Week – GMW) που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Πρόκειται για την ετήσια εκστρατεία που καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης -τον γνωστό μας ΟΟΣΑ- και πραγματοποιείται κάθε Μάρτιο σε περισσότερες από 170 χώρες, με σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης. 

Με το IQonomy λοιπόν να αποτελεί βασικό «όχημα» της Alpha Bank για την επιτακτική ανάγκη να καλυφθούν τα κενά του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού ειδικά στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, η Τράπεζα προχώρησε σε δύο εξειδικευμένες πρωτοβουλίες που έχουν ακριβώς στο επίκεντρό τους, τους αγαπημένους μας ανήλικους: 

Η μία είναι, όπως αναφέραμε, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αλφαβητάρι Οικονομικών», είναι μια καινοτόμα προσέγγιση η οποία, μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες, βιωματική μάθηση και ομαδική συνεργασία, συμβάλλει στο να ενδυναμώνονται η γνώση και οι δεξιότητες μαθητριών και μαθητών των συμμετεχόντων σε βασικά χρηματοοικονομικά ζητήματα. Οι δράσεις της παρέχουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία κατανόησης και πρακτικής εφαρμογής οικονομικών εννοιών, όπως Αποταμίευση & Κατανάλωση, Στοχοθέτηση & Προϋπολογισμός, Κοινωνική & Οικονομική Επιχειρηματικότητα

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την οργάνωση ActionAid.

Η δεύτερη πρωτοβουλία απευθύνεται σε εφήβους 13-15 ετών και αφορά στο Myalpha vibe, τον πιο σύγχρονο τρόπο να δίνουμε στα παιδιά μας χαρτζιλίκι με ασφάλεια. Τα προμηθεύουμε δηλαδή με μια κάρτα την οποία φορτίζουμε από το κινητό μας όποτε θέλουμε, όπου και αν βρισκόμαστε. Έτσι, μπορούν να έχουν τη δική τους ψηφιακή προπληρωμένη κάρτα για να κάνουν ασφαλείς συναλλαγές σε POS και e-shop με βάση τις συνήθειες και την ηλικία τους.

Το αποτέλεσμα είναι ότι γίνονται πιο ανεξάρτητα, μαθαίνουν να κάνουν συναλλαγές με ασφάλεια και έχουν πάντα πρόσβαση στο χαρτζιλίκι τους ενώ δεν μεταφέρουν πάνω τους μετρητά τα οποία μπορεί και να χάσουν. Όσο για τους γονείς, μπορούν να διαμορφώνουν το όριο αγορών και να ενημερώνονται για τις συναλλαγές των παιδιών. Και αν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα, η οικογένεια έχει πρόσβαση σε συμβουλές από ψυχολόγο της Τράπεζας ώστε να είναι σίγουρο ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους όχι μόνο ασφάλεια αλλά και ικανοποίηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα