Πώς η Κίνα θα γίνει η πρώτη υπερδύναμη ως το 2030
Η αμερικανική οικονομία δεν θα είναι για πάντα η μεγαλύτερη του κόσμου
- 13 Φεβρουαρίου 2017 10:59
Μια νέα μελέτη της PriceWaterhouse Coopers προβλέπει ότι η οικονομία της Κίνας θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη της Αμερικής πριν το 2030, κι ότι η οικονομία της Ινδίας θα έχει ξεπεράσει εκείνη της Αμερικής πριν το 2050. Οι ΗΠΑ θα βρεθούν, δηλαδή, στην τρίτη θέση και στην τέταρτη θέση εκτιμάται ότι θα πάει η Ινδονησία.
Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ, Ινδονησία – παρατηρείτε κάτι στη λίστα; Η μελλοντική κατάταξη των χωρών ως προς το ΑΕΠ είναι η τωρινή κατάταξη ως προς τον πληθυσμό.
Το γεγονός αυτό μας λέει κάτι σημαντικό. Το ΑΕΠ, εν τέλει, είναι απλώς ο πληθυσμός επί την παραγωγικότητα. Οι ΗΠΑ υπήρξαν η νούμερο 1 οικονομία με τον νούμερο 3 πληθυσμό επειδή η παραγωγικότητα της εργασίας και του κεφαλαίου της χώρας ήταν σαφώς μεγαλύτερη από την παραγωγικότητα στην Κίνα ή την Ινδία. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι οι άλλες χώρες φτάνουν πλέον τις ΗΠΑ σε όρους παραγωγικότητας. Η Κίνα και η Ινδία βεβαίως έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους, αλλά δεν χρειάζεται και να προσεγγίσουν ακριβώς το επίπεδο παραγωγικότητας των ΗΠΑ για να τις ξεπεράσουν ως προς το ΑΕΠ, εφόσον έχουν πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό. Για την ακρίβεια, εφόσον οι πληθυσμοί τους είναι υπερ-τετραπλάσιοι του πληθυσμού των ΗΠΑ, αρκεί οι χώρες αυτές να αγγίξουν το ένα τέταρτο της παραγωγικότητας των ΗΠΑ. Και αυτό κάνουν αυτή την περίοδο.
Γιατί θα πρέπει οι Αμερικάνοι να είναι υπερήφανοι γι’ αυτό; Επειδή αυτό ήθελαν και επιζήτησαν παραδοσιακά, και καλά έκαναν. Το 1950, τη χρονιά πριν από την κομμουνιστική επανάσταση του Μάο, η οικονομία της Κίνας ήταν 49% μεγαλύτερη από εκείνη της Ιαπωνίας. Αλλά μέχρι το 1977, τη χρονιά προτού ο Ντεγκ Σιαοπίνγκ βγάλει την Κίνα από τον δογματικό κομμουνισμό, η οικονομία της Ιαπωνίας είχε εκτοξευθεί και ήταν 63% μεγαλύτερη από εκείνη της Κίνας. Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων των ΗΠΑ ήταν η ενθάρρυνση της Κίνας να φιλελευθεροποιήσει την οικονομία της. Κι αυτό υπήρξε καλό για την κινεζική οικονομία αλλά και για τον κινεζικό λαό, καθώς 800 εκατομμύρια Κινέζοι έχουν βγει από τη φτώχεια, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, χάρη στις μεταρρυθμίσεις υπέρ της αγοράς στην χώρα.
Η οικονομία της Ινδίας καταπνιγόταν από τον σοσιαλισμό μέχρι που μια κρίση την ανάγκασε να ανοίξει, το 1991, και πάλι με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ. Εκατοντάδες εκατομμύρια φτωχοί στη χώρα έχουν επωφεληθεί, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Φυσικά, η πολιτική των ΗΠΑ δεν ήταν ο μόνος παράγοντας, ούτε καν ο βασικός, για τον μετασχηματισμό αυτών των οικονομιών. Αλλά οι ΗΠΑ προσπάθησαν να συμβάλλουν στο να συμβεί αυτό, και συνέβη. Ένα αποτέλεσμα αυτού του πράγματος είναι ότι οι διαφορές στην εθνική παραγωγικότητα μειώνονται, και άρα ο πληθυσμός και το ΑΕΠ ευθυγραμμίζονται, και ο κόσμος είναι δραματικά λιγότερο φτωχός.
Αυτή η τάση δεν πρόκειται να σταματήσει σύντομα, που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα βρεθούν στο νούμερο 3 κάποια στιγμή. Σίγουρα, δεν θα είναι εύκολο για τη χώρα να εορτάσει μια τέτοια εξέλιξη. Κι όμως, κάτι τέτοιο θα είναι αναπόσπαστο μέρος ενός κόσμου με περισσότερη ευημερία, για τον οποίο οι ΗΠΑ εργάζονται εδώ και δεκαετίες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ FORTUNEGREECE: