Πώς προχωρούν τα έργα στο ΟΑΚΑ – Προ των πυλών το έργο σε Ολυμπιακό Στάδιο και Ποδηλατοδρόμιο

Διαβάζεται σε 3'
ΟΑΚΑ
ΟΑΚΑ EUROKINISSI

Το μεγάλο έργο γίνεται στoπλαίσιo μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΕΕ και υπάρχει χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Διαγωνισμός 64 εκατ. ευρώ αναμένεται να προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ για να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης στο στέγαστρο ΄”Καλατράβα” του ΟΑΚΑ και όχι μόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com πρακτικά είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης και τον Σεπτέμβριο εκτιμάται πως θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός ο οποίος θα περιλαμβάνει την αποκατάσταση του στεγάστρου στο Ολυμπιακό Στάδιο αλλά και του στεγάστρου στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο.

Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι μέχρι τα τέλη του έτους να έχει ανάδοχο και αρχές του 2025 να ξεκινήσουν τα έργα που αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το 2026. Βασικό αντικείμενο του έργου είναι η στατική και λειτουργική αποκατάσταση των μεταλλικών κατασκευών. Το έργο θα γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Αθλητισμού.

Το μεγάλο έργο γίνεται στoπλαίσιo μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΕΕ και υπάρχει χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το ΤΑΙΠΕΔ, ως Διενεργούσα Αρχή, έχει αναλάβει τις αρμοδιότητες της ωρίμανσης, της διενέργειας των διαγωνιστικών διαδικασιών και της παρακολούθησης της εκτέλεσης των συμβάσεων για την υλοποίηση του έργου ενώ το ΤΕΕ δρα ως Τεχνικός Σύμβουλος και εκτελεί κάθε συναφή δραστηριότητα για την ταχεία και ασφαλή αποκατάσταση των δομημάτων.

Στην ΑΚΤΩΡ τα έργα συντήρησης

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό, σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τον διαγωνισμό για έργα συντήρησης και αποκατάστασης στο ΟΑΚΑ ανακηρύχθηκε ως ανάδοχος η ΑΚΤΩΡ, μέλος του Ομίλου INTRAKAT.

Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ διενεργήθηκε στις 16 Ιουλίου 2024. Η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 180 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης. Αν η σύμβαση υπογραφεί μέσα στο Φθινόπωρο, τότε το έργο θα μπορέσει να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2026.

Στο έργο περιλαμβάνεται η συντήρηση – Επισκευή – Αντικατάσταση τμημάτων των μεταλλικών κατασκευών των δύο Εισόδων, του Τείχους των Εθνών και της Αγοράς του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ).

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 6,13 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 4,94 εκατ. ευρώ). Το Έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση –NextGenerationEU στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Τα πρώτα και τα επόμενα έργα

Να θυμίσουμε ότι μέσω εργολαβίας ύψους 2,02 εκατ. ευρώ, είχαν ξεκινήσει τα πρώτα έργα στο στέγαστρο. Πιο συγκεκριμένα είχε γίνει με διαδικασίες fast track η απομάκρυνση 5.000 πολυκαρβονικών φύλλων του Στεγάστρου “Καλατράβα”. Με την ολοκλήρωση των εργασιών έγινε δυνατή η πραγματοποίηση εκδηλώσεων με κορυφαία την συναυλία των Coldplay.

Επίσης το ΤΑΙΠΕΔ προετοιμάζει ακόμα έναν διαγωνισμό εντός του χώρου του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών. Αυτό το έργο έχει εκτιμώμενο κόστος 11 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει δομικές αποκαταστάσεις σε κτηριακές εγκαταστάσεις, αποκατάσταση και αναβάθμιση περιβάλλοντος χώρου στο ΟΑΚΑ. Η διάρκεια της σύμβασης έχει υπολογιστεί σε περίπου 16 μήνες.

Στόχος είναι με όλα τα παραπάνω έργα να μπορέσει να αποκατασταθεί η εικόνα και η λειτουργία του ΟΑΚΑ και να γίνει εφικτή η βιωσιμότητα του. Για αυτό τον λόγο θα εκπονηθεί μελέτη βιωσιμότητας του χώρου αλλά και ένα στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο για την λειτουργία και ανάπτυξη του μεγάλου αυτού αθλητικού πόλου της χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα