Πώς “σκοτώνεις” μια χρονιά σε ένα τρίμηνο
Αν και θεωρητικά το παιχνίδι δεν έχει ακόμη χαθεί, το πρώτο τρίμηνο του έτους αντανακλά ανατροπή των θετικών τάσεων του 2016. Μετά από ένα «λαμπρό» τηρουμένων των αναλογιών έτος, που οι τράπεζες γύρισαν σελίδα στην κερδοφορία παρά το κόστος των υψηλών προβλέψεων, οι πρώτοι μήνες του 2017 απογοητεύουν σε δύο μέτωπα
- 31 Μαρτίου 2017 07:36
«Χαρμολύπη» φέρνουν τα αποτελέσματα των τραπεζών για το 2016, που με τη δημοσίευση το απόγευμα , του Ομίλου Πειραιώς, ολοκληρώνονται σήμερα . Οι μεγάλες συστημικές τράπεζες – Εθνική , Eurobank και Alpha Bank – απέδειξαν περίτρανα αυτή την εβδομάδα, ότι παρά τη συνέχιση της κρίσης, παρά τις τεράστιες δυσκολίες στην εξεύρεση κεφαλαίων, παρά το τεράστιο κόστος που συνεπάγεται η κάλυψη από πιστωτικούς κινδύνους, κατάφεραν, όχι μόνο να είναι συνεπείς στους στόχους τους, αλλά και να γυρίσουν σελίδα στην κερδοφορία.
Και ενώ το 2016 , για το οποίο ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των τραπεζών, αποτελεί παράθυρο αισιοδοξίας, έρχεται ένα σκοτεινό και ανατρεπτικό πρώτο τρίμηνο, με το Φεβρουάριο, να αποτελέι το φαβορί της…κακοτυχίας.
Η αιτία δεν είναι άγνωστη, καθημερινά επισημαίνεται από όσους τολμούν να το «φωνάξουν», δεν είναι άλλη από την εκκρεμότητα στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Ο βασικός υπαίτιος για τις σημαντικές εκροές που σημειώθηκαν το πρώτο κυρίως δίμηνο του έτους (και συνεχίσθηκε και το Μάρτιο, κάπως πιο ελεγχόμενα) και για την έξαρση των κόκκινων δανείων, ή μάλλον, της κακής διαχείρισής τους, είναι αυτό , το πολυσχολιασμένο πια, ανοιχτό μέτωπο.
Χωρίς να μπορούν να απαντήσουν ακριβώς στο «γιατί δεν κλείνει η αξιολόγηση;», οι τραπεζίτες, παράλληλα και με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Στουρνάρα που με κάθε ευκαιρία το «βροντοφωνάζει», δεν αγνοούν να επισημάνουν την ανάγκη να κλείσει επιτέλους αυτή η εκκρεμότητα.
« Ξαναμαυρίζουν» τα κόκκινα!
Μεγάλα τα ερωτηματικά των ξένων αναλυτών, – κατά τη διάρκεια των συναφών με τα αποτελέσματα τηλεδιασκέψεων – αναφορικά με τη διατηρησιμότητα της κερδοφορίας, την πορεία των κόκκινων δανείων και την αστάθεια που προκάλεσε εκροές καταθέσεων. Εν πολλοίς, η ίδια κατάσταση επικρατεί και στους τρεις ομίλους που ανακοίνωσαν ήδη τα αποτελέσματα του 2016 – όλοι πέρασαν από ζημιές σε κερδοφορία και όλοι πέτυχαν σημαντικά τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Και μάλιστα, με σημαντικό περιορισμό στη δημιουργία νέων καθυστερούμενων δανείων και με μεγάλο ποσοστό ρυθμίσεων.
Τα ερωτήματα των ξένων επικεντρώθηκαν στο αν θα τηρηθούν οι σχετικοί στόχοι για το 2017, που υπενθυμίζεται ότι σε ότι αφορούν τα κόκκινα δάνεια, είναι της τάξεως του 7-10% ανά τράπεζα. Και αυτό, διότι η ανησυχία που αποτυπώθηκε στην εκροή καταθέσεων το τρίμηνο φέτος, επηρέασε την πορεία εξυπηρέτησης των επισφαλειών. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά, ξαναγυρίζει στο κόκκινο και μετά τη ρύθμιση.
Παρ΄ολα αυτά, εφικτούς χαρακτηρίζει η διοίκηση της Εθνικής, τους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων για το τρέχον έτος, αναμένοντας βελτίωση του κλίματος.
Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι στη Εurobank, ο φετινός στόχος αφορά μείωση κόκκινων δανείων κατά 1,9 δις ευρώ και άλλα τόσα, αφορούν την Αlpha Bank.
Πάντως, παρά την ανατροπή που σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους και παρά το «καμπανάκι κινδύνου», οι τραπεζίτες ισχυρίζονται ότι «το παιχνίδι δεν έχει χαθεί» και ότι οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν, παρά την αρνητική πορεία των πρώτων μηνών, εφόσον δεν παραταθεί άλλο η αβεβαιότητα.
Ιδιαίτερα αισιόδοξη, η διοίκηση της Εθνικής πιστεύει ότι η επίτευξη των στόχων για φέτος είναι εφικτή και αποδίδει την εκροή καταθέσεων σε πληρωμή φόρων και υποχρεώσεων, όπως αναφέρθηκε στο πλάισιο της τηλεδιάσκεψης.
Τι λένε οι τράπεζες για την αξιολόγηση
Οι επικεφαλής δύο εκ των μεγαλυτέρων συστημικών και ιδιωτικών τραπεζών, της Eurobank και της Alpha Bank, δεν δίστασαν χθες, να σηκώσουν τους τόνους, αναδεικνύοντας στις δηλώσεις τους, το επείγον του θέματος, χωρίς από την άλλη πλευρά, να δημιουργούν πανικό ή κλίμα.
Ο πρόεδρος της Eurobank, κ. Νικ. Καραμούζης, έκανε εκτενή αναφορά στη σημασία της αξιολόγησης. Όπως είπε χαρακτηριστικά:
” Το 2016 ήταν μια χρονιά σταδιακής αποκατάστασης της ομαλότητας στην ελληνική οικονομία. Μέσα σε ένα περιβάλλον με προκλήσεις αλλά βελτιούμενες συνθήκες, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα απέδειξε πως έχει την δυνατότητα να σημειώνει θετικές επιδόσεις όταν ο αντίκτυπος εξωγενών παραγόντων παραμένει διαχειρίσιμος και οι αβεβαιότητες περιορισμένες.
Οι εξελίξεις στα τέλη του δ΄ τριμήνου και στην αρχή του 2017 τροφοδότησαν τις αβεβαιότητες και δεν ήταν υποβοηθητικές της μεγάλης προσπάθειας για οριστική έξοδο από την κρίση. Η υποτροπή της αβεβαιότητας ανέστειλε τις θετικές τάσεις του 2016, τόσο στο πεδίο των καταθέσεων όσο και στο πεδίο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Παρά τον εξ αντικειμένου δύσκολο χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της χώρας, η παράταση της εκκρεμότητας δυσχεραίνει περαιτέρω την τελική έκβασή τους και προκαλεί παρενέργειες στην οικονομική δραστηριότητα. Η σύναψη συμφωνίας θα επιτρέψει την έναρξη μιας κλιμακωτής ενίσχυσης της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της χώρας έναντι των διεθνών αγορών αλλά και των πολιτών, που αποτελεί και προϋπόθεση για την επιστροφή της χώρας σε ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά και για την προσέλκυση των απαιτούμενων επενδυτικών κεφαλαίων.
Όπως πρόσφατα πιστοποίησαν οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επάρκεια κεφαλαίων και ένα σημαντικό απόθεμα προβλέψεων, που τους επιτρέπουν να προχωρήσουν στην ενεργή διαχείριση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο συσσωρεύθηκε στη διάρκεια της μακρόχρονης κρίσης. Με τις παραπάνω προϋποθέσεις και κυρίως με τη βελτίωση των συνθηκών, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και να στηρίξουν την επάνοδο της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Η επιστροφή στην ισχυρή και διατηρήσιμη αναπτυξιακή τροχιά αποτελεί τη βασική πολιτική και οικονομική επιλογή για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προβλημάτων της χώρας, της ανεργίας, της φτώχειας, του υψηλού δημοσίου χρέους, του σημαντικού ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων, της κοινωνίας των περιορισμένων ευκαιριών και προοπτικών, του στάσιμου επενδυτικού και οικονομικού κλίματος. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η Eurobank, με συμπαγή διοίκηση, με ισχυρούς και σταθερούς μετόχους, με υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό, με ένα επιχειρησιακό μοντέλο προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες, βασισμένη στις αρχές της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της ανταπόκρισης στις ανάγκες των πελατών της και της κοινωνίας, έχει όλες τις δυνατότητες να βρεθεί στην πρωτοπορία αυτής της προσπάθειας.”
Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Δημ. Μαντζούνης, αναφερόμενος στα θετικά αποτελέσματα του Ομίλου, υπογράμμισε τα εξής : «Το 2016 επιτύχαμε κερδοφόρο αποτέλεσμα, παρά τις υψηλές προβλέψεις Ευρώ 1,2 δισ. για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου. Το υψηλότερο Καθαρό Περιθώριο Τόκων και η βελτιωμένη λειτουργική αποδοτικότητα ενίσχυσαν τα οργανικά μας αποτελέσματα, ενώ διατηρήσαμε την ισχυρή κεφαλαιακή μας βάση και προχωρήσαμε σε περαιτέρω απομόχλευση του ισολογισμού. Η χρηματοδότησή μας από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε σημαντικά, κατά 25% σε ετήσια βάση, ενώ συνεχίσαμε να διαφοροποιούμε τις πηγές χρηματοδοτήσεώς μας, αντλώντας κεφάλαια από τη διατραπεζική αγορά και μεγάλους διεθνείς οργανισμούς. Επιπλέον, κατά το 2016, σε εφαρμογή του σχεδίου αναδιαρθρώσεως της Τραπέζης, ως έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προχωρήσαμε με επιτυχία στην αποεπένδυση από μη κύριες δραστηριότητες στη Νοτιανατολική Ευρώπη και στην Ελλάδα. Όσον αφορά στην ποιότητα του δανειακού μας χαρτοφυλακίου, σημειώθηκε σημαντική αποκλιμάκωση των νέων μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων, ενώ θέσαμε τους στόχους για τη μείωση του συνόλου τους.
Προϋπόθεση για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων αποτελεί η ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας καθώς και η πλήρης και ορθή εφαρμογή των αναμενομένων μεταρρυθμίσεων που αφορούν το ρυθμιστικό πλαίσιο διαχειρίσεως των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα συμβάλει σημαντικά η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογήσεως. “
(Φωτογραφία: SOOC)